• Empresa
  • Carlos Torres (BBVA) redreça l'OPA al Sabadell: "Avança tal com estava previst"

Carlos Torres (BBVA) redreça l'OPA al Sabadell: "Avança tal com estava previst"

El president del BBVA promet un 27% de benefici per acció als propietaris del Sabadell i reclama "bancs més grans" per poder competir amb Àsia i Nord-amèrica

Carlos Torres, durant la seva trobada amb el Fòrum Cecot | EP
Carlos Torres, durant la seva trobada amb el Fòrum Cecot | EP
Barcelona
17 de Setembre de 2024
Act. 17 de Setembre de 2024

"Som molt catalans i el nostre compromís és amb Catalunya". Des del Fòrum Cecot, i a menys de deu quilòmetres de la seu corporativa del Banc Sabadell, el president del BBVA, Carlos Torres, ha desmentit l'afirmació del conseller delegat del Sabadell, César González-Bueno, qui aquest dilluns va declarar que "l'OPA havia descarrilat". L'endemà, el dirigent del banc basc ha aprofitat la seva visita a Catalunya per adreçar-se als accionistes del Sabadell: primer, al migdia des de l'edifici d'Esade; tot seguit, al vespre a Terrassa, on s'ha presentat a la seu de la Cecot. Des d'allà, ha promès, entre altres coses, un 27% de benefici per acció als socis de l'entitat bancària catalana.

Malgrat els rumors i la controvèrsia, Torres ha defensat que l'oferta pública d'adquisició del BBVA no restringirà el crèdit. "És un mite que cal desmitificar", ha conclòs. De fet, el president ha anunciat que la potencial unió entre els dos bancs "finançaria l'economia amb un import addicional de 5.000 milions d'euros". A més, ha assegurat que s'estan complint els terminis previstos des del llançament de l'OPA, el passat 9 de maig. "És un procés llarg i complicat que vam preveure que tindria una durada de 6 a 8 mesos", ha indicat.

"Tres fites" abans de culminar l'OPA

En aquest sentit, Torres parla de "tres fites" pendents abans de concloure l'operació. La primera, el vistiplau de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). En aquest punt, el dirigent del BBVA ha insistit que no veu "cap problema de competència, perquè a diferència d'altres precedents, aquesta OPA no supera els llindars de quota de mercat que es fan servir en aquesta metodologia". Si la CNMC donés per bona la proposta, la següent "fita" seria l'aprovació del full de ruta per part de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

Torres: "Els socis del Sabadell hauran de triar si volen continuar com a accionistes del banc o bé formar part d'un projecte guanyador d'una escala superior"

Aquestes dues autoritzacions serien els pasos previs a l'última "i més important fita": l'aprovació final dels socis del Sabadell. "Hauran de triar si volen continuar com a accionistes del banc o bé formar part d'un projecte guanyador d'una escala superior", ha destacat Torres, qui ha insistit que tenen "molta confiança" d'assolir el seu objectiu de convèncer l'accionariat. "La prima és del 50% per sobre els primers tres mesos, 29% el dia anterior i l'increment estimat de benefici per acció és superior al 27%. És un canvi molt atractiu", ha apuntat.

Més enllà d'aquests tres moviments, Torres ha recordat que l'OPA "ja va superar altres fites", com ara el suport de la junta extraordinària del BBVA (amb un 96% d'aprovació) i del segment institucional (un 97%, segons les seves dades). A banda, el president de l'entitat basca també ha rescatat altres suports a l'operació, com el vistiplau del Banc Central Europeu (BCE) fa dues setmanes i el de l'Autoritat de Regulació Prudencial (PRA) del Regne Unit, país on té presència el Sabadell.

Els precedents del BBVA, l'aval de Torres

El CEO del BBVA, Onur Genç, el president del BBVA, Carlos Torres Vila, i el secretari general i del Consell d'Administració del BBVA, Domingo Armengol, durant una Junta General d'Accionistes del BBVA | Europa Press
El CEO del BBVA, Onur Genç, el president del BBVA, Carlos Torres Vila, i el secretari general i del Consell d'Administració del BBVA, Domingo Armengol, durant una Junta General d'Accionistes del BBVA | Europa Press

Abans de tancar la seva intervenció al Fòrum Cecot, Torres s'ha dirigit als assistents i ha apel·lat a "l'historial d'èxit" del BBVA i del Sabadell a l'hora de fusionar entitats bancàries. "S'ha dit que la prima que es paga és molt baixa, però el que paguem no és la prima. Quan algú presenta una oferta ferma i irrevocable, és lògic que el valor de les accions estigui molt determinat per l'oferta presentada", ha explicat, en referència a la retallada del marge que hi ha hagut en els últims mesos entre l'oferta del BBVA i la taxació de les accions del Sabadell. Una dinàmica que Torres ha qualificat de "convergència".

"La idea és combinar el millor de les dues entitats. Volem apostar per les pimes, ens agrada el model comercial, de gestió i d'inversions de riscs del Sabadell", ha assegurat Torres. El dirigent també ha promès mantenir la seu de Sant Cugat del Vallès, tot i que no ha especificat quina funció tindria al nou banc. Alhora, s'ha compromès a ser respectuós amb la plantilla de l'entitat catalana. "Aquesta no és una operació que descansi en la reducció d'ocupació, donat que els dos bancs ja vam fer les nostres reestructuracions", ha aclarit. En aquest sentit, ha apuntat que els estalvis s'han xifrat en 850 milions d'euros, que vindran d'altres àmbits com l'energia i el finançament.

La competència, factor clau de l'OPA

A jutjar per les paraules de Torres, una de les raons d'aquesta OPA té a veure amb el que el president del BBVA considera un "problema de competència". El dirigent ha fet referència als informes de Mario Draghi (expresident del BCE) i Enrico Letta (exprimer ministre italià), que parlen dels problemes de productivitat i competitivitat al sector financer i tecnològic d'Europa. "Si mirem el rànquing de bancs mundials per grandària, no hi ha cap europeu al top 25", ha advertit Torres. "Adquirir una mida més gran i competir a les grans lligues és quelcom que guanyem amb aquesta proposta", ha rematat. Cal dir, però, que aquesta hipotètica fusió situaria l'entitat resultant al top 10 europeu.

Amb l'adquisició del Banc Sabadell, el BBVA busca "competir a les grans lligues", malgrat que la fusió resultant només entraria en un 'top 10' europeu

A més, la digitalització és una tendència que amplia la competitivitat al mercat. "Tenim 540.000 clients a Itàlia sense cap presència física del BBVA", ha comentat Torres, que ha extrapolat el seu cas al mercat espanyol. Sota el seu parer, la solució depèn "d'invertir en tecnologia i sostenibilitat". 

"No hi ha una recessió, sinó una desacceleració"

El president del BBVA, Carlos Torres; el president de la Cecot, Xavier Panés; i membres del comitè de Cecot i del banc | BBVA
El president del BBVA, Carlos Torres; el president de la Cecot, Xavier Panés; i membres del comitè de Cecot i del banc | BBVA

Més enllà de la qüestió estrella de l'OPA al Banc Sabadell, Torres ha repassat altres temàtiques de rellevància, com són la reducció de la inflació i l'estat de les superpotències econòmiques. "A Espanya hi ha una situació molt millor que a la resta d'Europa: el creixement del 0,7% al Vell Continent contrasta amb el 2,5% de l'Estat", ha comparat. En aquesta línia, el president del BBVA ha pronosticat que el BCE continuarà baixant els tipus d'interès fins situar-se al voltant del 2,5% a finals d'any vinent, pel 3% que calcula als EUA.

Finalment, Torres ha mencionat també la "fragmentació del comerç mundial" com una de les causes més preocupants a l'economia del planeta, agravada pel conflicte entre els Estats Units i la Xina. "Tot plegat es tradueix en blocs i la dinàmica general és de menys respecte", ha argumentat. Malgrat tot, el dirigent no creu que la globalització estigui en perill pels "moltíssims beneficis" que presenta a tot el món.

A la sessió, Torres ha ressolt els interrogants que planteja l’actual sistema financer global, amb un horitzó de rerefons: a mig termini, el voldrà abordar conjuntament amb el Sabadell, amb l’OPA ja superada.