• Empresa
  • FI Group, el soci català ideal per innovar arreu del món

FI Group, el soci català ideal per innovar arreu del món

FI Group és la consultora especialitzada en trobar finançament per projectes d'innovació líder a Europa

Maria Corominas, CEO de FI Group |Cedida
Maria Corominas, CEO de FI Group |Cedida
Sant Cugat del Vallès
31 de Maig de 2021

Xavier Cazabon i Fréderic Bouté van crear FI Group el 2000, una consultora especialitzada en donar suport a les empreses per trobar finançament pels seus projectes d'innovació. Dit d'una altra manera, permeten a les empreses centrar-se en els seus projectes d'innovació sense preocupar-se per la burocràcia. En dues dècades, s'han convertit en el líder del sector a Europa, compten amb oficines per països d'arreu del món i tenen un equip de més de 1.400 treballadors altament qualificats. I han aconseguit ajudes per valor de 1.300 milions d'euros als seus clients.

"Tot va començar amb una experiència prèvia dels socis a França, on són molt pioners en aquest servei", explica Maria Corominas, CEO de FI Group. La companyia va néixer en una petita oficina a Barcelona oferint assessorament en incentius fiscals per iniciatives de recerca i desenvolupament. Quatre anys després l'espai es va quedar petit, ja que el creixement era constant. I actualment estan a la Colònia Güell, des d'on treballen unes 200 persones.

Maria Corominas: "La innovació és molt important per la supervivència de les empreses"

"La innovació és molt important per la supervivència de les empreses i sobretot per aquest moment que estem vivint, on han de rellançar la seva activitat i reposicionar-se", afirma Corominas. I aquesta és la seva missió: ajudar petites, mitjanes i grans empreses en els seus processos d'innovació tecnològica. Des de la idea fins al finançament i posada en marxa del projecte. Per això, compten amb un equip d'enginyers superiors i doctors que representen sobre el 80% de la plantilla.

Amb el seu suport, han ajudat més de 13.500 companyies a fer realitat idees de recerca i desenvolupament. "El nostre valor afegit és que som molt experts en el que fem. Dominem el procés i sobretot tenim una interlocució directa amb l'administració", destaca la directora general.

Tot i no voler parlar de clients concrets, FI Group està enfocada a grans sectors com l'automoció, la indústria, l'energia o l'Internet de les coses. Recentment, presentaven amb Camper, companyia del món de les sabates, un projecte per impulsar l'economia circular amb la voluntat d'obtenir 25 milions d'euros dels fons europeus.

L'eina pels fons europeus

I és que els milers de milions d'euros que suposaran els fons europeus són un fet clau pel rellançament de moltes empreses i poder fer una aposta per la innovació. "És molt important en aquests moments. Hi ha moltes empreses que ho necessiten", apunta Corominas.

La seva feina va dirigida en dos sentits: ajudar les empreses a poder captar diners per projectes d'investigació i desenvolupament i a l'administració a garantir que els fons arribin al teixit productiu i tinguin el major impacte possible. "No som la solució, però volem ser part de la solució per ajudar a les empreses i a l'administració que serveixi per reactivar-nos i sortir més reforçats", resumeix la CEO del grup.

Maria Corominas té clar que la pandèmia suposarà un impuls gegant a la digitalització i que els fons europeus poden ser l'oportunitat per rellançar la innovació i reposicionar les empreses. "Hi tenim moltes esperances", reconeix.

De Brasil al Japó

Alemanya, Brasil, Japó, Estats Units, Colòmbia, França, Regne Unit, Singapur, Mèxic o Austràlia són només alguns dels països on opera FI Group. "Tenim una vigilància del mercat constant, quan en veiem un d'interessant, forma part del nostre pla de creixement", detalla Corominas. Més de la meitat de la facturació de l'empresa prové de fora de l'Estat.

Una de les característiques del sector és conèixer a fons el funcionament i l'administració de cada punt del món. "Som molt experts", insisteix Corominas per explicar com és possible posicionar-se en països que a priori són tan diferents.

En la seva política d'obrir oficines arreu del món, FI Group combina treballadors locals amb gent que ja està dins de l'empresa: "Ens encanta utilitzar la nostra gent, és el nostre ADN. S'han format amb nosaltres i hem construït junts el projecte".

Maria Corominas: "No ens podem permetre el luxe de quedar-nos enrere"

I amb la seva visió internacional, FI Group té una posició privilegiada per analitzar com evoluciona la innovació al món. Maria Corominas considera que a l'Estat encara queda feina a fer: "Necessitem molts més esforços de les empreses espanyoles en la innovació. La innovació no és el discurs, sinó els recursos reals que li puc dedicar".

"La innovació i el desenvolupament té un impacte directe a mitjà termini en la generació de negoci. És tan senzill com això. No ens podem permetre el luxe de quedar-nos enrere", afegeix. La CEO de FI Group creu que les empreses ho tenen assumit, però a vegades el que costa és fer el pas i decidir quin és el grau d'innovació que podem impulsar.

Líders a Europa

"Ens agrada molt el que fem. És molt interessant perquè veiem l'activitat i+d dels nostres clients, veiem l'evolució, de projectes de vint anys i com han anat evolucionant. La passió que tenim es transmet". Així resumeix Maria Corominas la filosofia que els permet liderar el seu sector a Europa.

La seva posició de domini els permet també tenir una interlocució directa amb l'administració, un valor afegit pels seus clients. "Un dels nostres objectius és ajudar l'administració perquè els diners arribin on han d'arribar per fomentar la innovació", assegura la directora general.

I creu que l'administració ha millorat els últims anys la seva gestió, però reconeix que encara hi ha burocràcia: "Hem de trobar el punt exacte entre la burocràcia i l'eficiència". Però justament, la tasca de FI Group és ajudar les empreses a no atemorir-se davant d'aquesta burocràcia i poder assolir els seus objectius.

Creixement continuat

Amb tot, FI Group ha viscut un creixement exponencial en els últims anys. El 2008 va facturar 15,5 milions d'euros. El 2020, en van ser 110 i esperen arribar als 125 durant el 2021. La plantilla també ha crescut: de tenir uns 130 treballadors fa 12 anys a preveure tenir-ne més de 1.600 a finals d'any.

El creixement de la necessitat per innovar ha servit a FI Group per viure una gran expansió, per convertir-se en el soci ideal escollit per empreses d'arreu del món per fer realitat la seves idees innovadores.