
"Generar noves idees és més fàcil si interactuen cervells molt diferents". Aquesta és la premissa de La Casa de Carlota, el primer estudi de disseny del món que inclou en el seu equip a creatius amb discapacitat intel·lectual i trastorn de l'espectre autista. Fundat a Barcelona el 2013 pel creatiu José María Batalla, ha trencat les regles del disseny i ha col·laborat amb marques com Nike, Inditex o Nestlé creant noves identitats corporatives o dissenys gràfics.
Creativitat gràfica en la màxima expressió per uns dissenys únics que no passen desapercebuts. "La diversitat és la nova creativitat", assenyala Batalla, que reivindica un "talent punky i diferent".
La creativitat com a motor
Batalla treballava en una agència multinacional fent anuncis de cotxes i bancs. Tot i la bona posició professional, va decidir fer un salt al buit amb un nou projecte revolucionari. "Volia generar un impacte transformador de veritat a la societat. No podia ser que no deixés un llegat".
Tenia clar que volia ajudar a un col·lectiu en concret, a normalitzar-los i trencar estigmes. I l'aposta va ser incorporar persones amb síndrome de Down en els equips de creatius en un nou estudi de disseny que va crear a Barcelona: "És un cervell que pensa diferent i es crea una creativitat molt especial".
Batalla: "El món està fet una merda i les marques i les empreses han de tenir un compromís per canviar coses"
Era un projecte empresarial, però que buscava un "impacte social": "El propòsit de la companyia és canviar la vida de persones. Després hi ha el negoci. El món està fet una merda i les marques i les empreses han de tenir un compromís per canviar coses".
Batalla, com la resta del seu equip, es va haver de treure de sobre els prejudicis inicials, però ben aviat van descobrir una nova creativitat i un talent que no es podia perdre. "La pregunta que ens fem és per què no ho vam fer abans".
"No som una ONG"
El treball conjunt va ser senzill i la principal barrera que van haver de superar va ser de portes en fora. Batalla va haver d'explicar arreu que no eren una ONG ni volien projectes perquè fossin bones persones: "Volíem competir amb el nostre producte final. El que més ens va costar va ser explicar que no érem una ONG on fèiem dibuixets".
I ho han demostrat sobradament durant els seus dotze anys, amb una creativitat innovadora i trencadora: "Quan penses diferent, la creativitat és diferent. Aquesta és la base". "No hi ha altres estudis amb persones amb discapacitat intel·lectual, autisme o esquizofrènia. És evident que el que surt al final, té un punt diferencial", emfatitza.
La creativitat més punky
Batalla defensa que els dissenys de La Casa de Carlota "tenen una mirada més genuïna, més humana i més emocional". Una fita que s'assoleix a partir de la "llibertat" en tot el procés creatiu.
Cervells diferents, pensen diferent. I així ho constata Batalla: "Si un argentí no pensa igual que un català, la diferència encara és més radical en persones amb discapacitat intel·lectual o TEA". De les persones amb síndrome de Down, en destaca la seva visió més ingènua i humana de la vida, a més de la seva forma de treballar: "Utilitzen llapis, tisores i paper, eines que els dissenyadors professionals ja no usem tant, i això aporta una autenticitat i una frescor que havíem perdut".
"Les persones amb autisme tenen una altra manera de pensar, més caòtica des del punt de vista creatiu, i més artística", afegeix. Tot i això, reivindica el talent per sobre de tot: "Hem de tenir clar que no totes les persones amb síndrome de Down o autisme poden treballar en un estudi de disseny, el més important és el talent".
La volta al món de La Casa de Carlota
Tota aquesta filosofia ha derivat en un projecte empresarial d'èxit, que ha trencat fronteres i s'ha establert a Medellín, Sevilla i Lima. Els seus dissenys han estat reconeguts amb premis internacionals. Fins i tot van ser convidats per les Nacions Unides a Nova York per explicar el seu model.
I, sobretot, marques líders a escala mundial hi han confiat. Amb Nike han fet logos per tot el món i per Zara han creat una col·lecció des de zero. O les Cajas Rojas de Nestlé. També campanyes per Naturgy i Acciona. La llista és llarga. I els seus dissenys únics.
L'objectiu final és "abanderar la inclusió en el disseny" i que obrin Cases de Carlota arreu del món per "aconseguir aquesta diversitat" i "trencar prejudicis" de marques i professionals.
Batalla: "Quan la teva feina no canvia la vida de les persones, només és una feina"
"Si una cosa és normal i no té arestes ni res que destaqui, passa desapercebut. Ens agrada el que destaca, allò que no has vist mai i et fa parar pel carrer. Volem trencar les normes, com fem a Casa de Carlota", resumeix Batalla.
La Casa de Carlota és l'exemple que l'èxit empresarial pot anar de bracet amb el compromís i la transformació social. Aquest és el missatge que pregona José María Batalla i que ha fet central en la seva vida professional. "Quan la teva feina no canvia la vida de les persones, només és una feina. Pots treballar a qualsevol lloc, guanyar diners, pagar la hipoteca i el cotxe; però és més maco que la teva feina ajudi a canviar coses que necessiten ser canviades", conclou.