Casa Mas, elaborador de plats frescos, conegut pels seus canalons, traslladarà aquesta tardor la producció a una nova planta de Sallent (Bages) que quintuplica la superfície de les seves actuals instal·lacions de Castellterçol (Moianès). L’objectiu és el de disparar la producció, però mantenint-se fidel als plats de cuina tradicional amb els quals ha triomfat als lineals dels supermercats.
Amb l’impuls dels resultats dels últims exercicis, en els quals han crescut a doble dígit, fins i tot durant la pandèmia, l’empresa fundada per Sebastià Mas Puig dona un salt empresarial: una nova fàbrica, amb una inversió de 33 milions d’euros, que introduirà noves línies de producció, però també les últimes tecnologies per garantir la sostenibilitat.
Casa Mas va créixer un 26% en l’any més dur de la pandèmia gràcies als seus plats de cuina tradicional
Casa Mas porta anys amb un increment de vendes sostingut. L’exercici de 2021 es va tancar amb una facturació de 46 milions d’euros, un 24% més que els 37 milions de 2020, que ja va ser un 26% superior als 29,25 milions de 2019. Com que no venen a través del canal horeca, no es van veure afectats pel tancament de la restauració durant la pandèmia de la Covid-19. Tot el contrari, els seus plats frescos es van vendre més que mai en els supermercats. També fabriquen amb marca blanca per grans superfícies com Bonpreu o Mercadona.
Aquesta tardor iniciaran el tancament de la planta de Castellterçol, de 6.000 metres quadrats, on es van instal·lar fa 25 anys, per traslladar la producció a les noves instal·lacions de Sallent, de 30.000 metres quadrats. Segons apunten fonts properes a l’empresa, migració del personal es farà de forma progressiva i no es completarà fins a finals del primer trimestre de l’any vinent. Tot i que les obres encara no estan acabades, aquest setembre ja ha entrat en funcionament una instal·lació de 4.000 plaques solars, col·locades a la coberta, que subministraran electricitat per autoconsum de la planta.
Segons les previsions de l’empresa, a finals d’octubre o principis de novembre, entraran en funcionament les tres primeres línies de producció i, durant el primer trimestre de l’any vinent, quatre més. La planta de Sallent estarà totalment operativa a l’abril.
Aposta per la sostenibilitat
L’enginyeria catalana Cunovesa s’ha encarregat del projecte tècnic així com de la direcció de la construcció i de les instal·lacions. Pel que fa a la sostenibilitat, a banda de les plaques solars també s’ha instal·lat un dipòsit de recuperació de la calor residual per generar aigua calenta. La flota de vehicles serà elèctrica. Però el gran canvi serà en el packaging perquè es planeja una transició cap als envasos de cartró per reduir el consum de plàstic. A més, han posat en marxa el pla “Un paso MAS por el planeta”, amb mesures contra el canvi climàtic.
Per finançar les noves instal·lacions s’ha optat per un crèdit sindicat liderat pel BBVA que compta amb la participació de l’Institut Català de Finances (ICF), segons informa aquesta última entitat pública en la seva pàgina web. La línia de crèdit és de fins a un màxim de 30 milions d’euros. Així, Casa Mas evita donar entrada a socis externs.
Sebastià Mas, l’excomercial de Casa Tarradellas que ha aixecat un imperi gràcies als canelons
Casa Mas és una empresa familiar fundada per Sebastià Mas. Aquest excomercial de Casa Tarradellas va decidir muntar, el 1993, el seu propi negoci en la planta baixa de la seva residència de Castellterçol. En els inicis, es va dedicar a la distribució de pernil i fuet de qualitat. Posteriorment, amb la col·laboració de la seva cosina, propietària d’un restaurant, va començar la producció de croquetes, que distribuïa personalment amb la seva furgoneta. El 1997 es va instal·lar en una nau del polígon industrial El Vapor, de Castellterçol. A causa de la impossibilitat d’ampliar aquestes instal·lacions, el 2017 va comprar unes parcel·les en el polígon Plans de la Sala, de Sallent, on estan a punt de traslladar-se. En l’actualitat superen els 300 empleats.