A diferència de Catalunya, on els congressos estan en pausa des de les darreres restriccions anunciades pel Govern català, en molts territoris de l'Estat encara es poden celebrar reunions professionals tot i les restriccions. Andalusia és un d'ells. A la seva capital, Sevilla, se celebrarà entre els pròxims dies 25 i 27 de novembre el TIS-Tourism Innovation Summit 2020, al Palau de Congressos i Exposicions de Sevilla (FIBES). Les noves mesures adoptades per la Junta d'Andalusia permeten la celebració de congressos professionals amb un màxim del 40% de l'aforament. "Els esdeveniments professionals no poden parar. Som un sector que contribueix al PIB nacional, a més de dinamitzar el mercat, crear noves oportunitats de negoci i expandir el teixit empresarial del país", afirma Silvia Avilés, directora de TIS-Tourism Innovation Summit.
"Hem organitzat TIS de manera presencial per a reafirmar la importància d'aquesta activitat professional. TIS2020 serà el cim estratègic de recuperació econòmica en el qual es decidirà el full de ruta de reactivació de la campanya 2021 de la indústria del turisme”, afegeix Avilés. L'organitzadora de la fita és l'empresa catalana NEBEXT, que dirigeix Albert Planas.
Actualment les limitacions a la mobilitat, recollides en el Reial decret 926/2020 a data 25 d'octubre, no afecten els viatges d'empresa ni als desplaçaments relacionats amb l'activitat professional, per la qual cosa es permet la mobilitat per motius professionals entre diferents comunitats autònomes, províncies i municipis. Per això, la tornada dels esdeveniments presencials estarà marcada per l'adopció de mesures de seguretat estrictes que garanteixin entorns segurs i a l'obtenció de certificats de mobilitat per part dels viatgers. Com a exemple d'aquest protocol de seguretat i prevenció, TIS2020 ha implantat exhaustives mesures de seguretat, adoptant tots els protocols i recomanacions d'organismes oficials (com la UFI o el ICTE) i de les autoritats sanitàries com l'OMS. Entre elles, s'inclouen l'obligatorietat de portar mascareta durant tota l'estada en el recinte, el control d'aforament constant, i l'ús de tecnologia contactless per a garantir al màxim la distància de seguretat.
És en aquest context en què se celebrarà aquesta trobada en format presencial on reclamaran que la indústria turística és un "motor de l'economia espanyola" i que existeixen estratègies per a no deixar la temporada turística i l'any 2021 a l'evolució de la COVID-19, ja que "es pot fer front al virus i alhora crear destins segurs que retornen la confiança al turista i al viatger professional", asseguren. Així ho han manifestat aquest dilluns representants del sector turístic, tant d'administracions públiques com privades, que s'han reunit per a avaluar la situació. Reunit el Consell Assessor, amb presència de l'alcalde de Sevilla, Juan Espadas, el tinent d'alcalde i delegat d'Hàbitat Urbà, Cultura i Turisme, Antonio Muñoz; la vicepresidenta del World Travel & Tourism Council (WTTC), Maribel Rodríguez; el director gerent de Contursa-FIBES, Antonio Jiménez; el secretari general per al Turisme de la Junta de Andalucía, Manuel Pablo Muñoz; el subsecretari d'Estat de Turisme del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, Julio Jiménez; el director General de NEBEXT, Alberto Planas; la directora de TIS – Tourism Innovation Summit, Silvia Avilés; i el director del congrés, Edgar Weggelaar.
Espadas ha destacat el consens "reeixit" entorn d'aquest esdeveniment que pretén convertir a la ciutat en una referència quant a la innovació i les tecnologies aplicades a la indústria turística i el fet que se celebrarà salvaguardant totes les mesures sanitàries per a evitar contagis per coronavirus. “És factible l'organització d'aquest esdeveniment professional amb els protocols de seguretat sanitària i amb l'organització interna que s'han anat confeccionant al llarg dels últims mesos a mesura que han anat aprovant les exigències sanitàries. Traslladarem entre tots un missatge de confiança a la indústria turística celebrant un congrés que marcarà tendència quant a l'ús de les noves tecnologies, que seran capitals a l'hora de reprendre amb força el turisme una vegada superada la pandèmia”, ha traslladat l'alcalde.
83.000 ocupacions en joc
Els esdeveniments professionals estan classificats com una activitat laboral, a més d'exercir un paper estratègic per a la recuperació econòmica del país pel seu paper com a dinamitzadors per a la generació de noves oportunitats de negoci. Aquesta indústria suma més de 10.800 milions d'euros al PIB nacional i és responsable de la creació de més de 83.000 ocupacions. A més, segons el rànquing de l'Associació Internacional de Congressos i Convencions (ICCA), en 2018 Espanya va celebrar 595 congressos internacionals als quals van assistir 297.000 professionals. Aquestes xifres situen a l'Estat espanyol en la tercera posició segons el nombre d'esdeveniments professionals celebrats, per darrere dels Estats Units i Alemanya, i en el segon lloc per nombre d'assistents, després dels Estats Units.