A Catalunya hi ha 179 empreses que treballen en l’àmbit de la intel·ligència artificial que ja ocupen 8.483 treballadors i facturen de manera agregada 1.358 milions d’euros. Així es desprèn de l’estudi La intel·ligència artificial a Catalunya elaborat conjuntament per Acció i el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública.
El director general d’Innovació i Economia Digital, Dani Marco, i la gerent d’Intel·ligència de Mercat d'Acció, Imma Rodríguez, han presentat l'estudi durant la jornada sobre Ètica i Intel·ligència Artificial organitzada per Tertúlia Digital i SmartCatalonia al Palau Robert, que ha inclòs una taula rodona amb Carme Torras, professora d'investigació a l'Institut de Robòtica (CSIC-UPC) de Barcelona i Karina Gibert, investigadora del Departament d’Estadística i Investigació Operativa de la UPC i professora a la FIB.
D’acord amb l’estudi, el 92% de les empreses catalanes del sector de la intel·ligència artificial són pimes. Es tracta d’un sector jove, ja que el 71,5% d’empreses que s’hi dediquen tenen menys de 10 anys i el 63% són startups. Tot i així, el 27% d’aquestes empreses ja exporten, de manera que es tracta d’un àmbit amb potencial internacional, tal com ha comunicat la Generalitat a través d'una nota de premsa.
Pel que fa a la seva activitat, les empreses catalanes que ofereixen serveis vinculats a la intel·ligència artificial estan fonamentalment dedicades al desenvolupament de software o de dispositius intel·ligents (74,9%), però també treballen en la creació d’algoritmes (10,6%), en l’àmbit de la consultoria (10,6%) o són proveïdores de serveis basats en aquestes tecnologies (3,9%). A banda del sector empresarial, la intel·ligència artificial a Catalunya també es fomenta des dels centres tecnològics i de recerca, mentre que les principals universitats compten amb grups de recerca especialitzats en aquest àmbit i comencen a oferir formació específica al respecte.
Estratègia de país en intel·ligència artificial
La nota de premsa també parla de l'ecosistema d’intel·ligència artificial català. L'estudi posiciona el país com un pol tecnològic mundial en intel·ligència artificial (IA) i el situa en una posició privilegiada per liderar el desenvolupament i l’adopció de la IA al sud d’Europa. Amb aquest objectiu, el Govern català, a través del Departament de Polítiques Digitals, està elaborant l’estratègia d’intel·ligència artificial de Catalunya, que sota el nom de Catalonia.ai, desplegarà un programa d’actuacions per donar suport al desenvolupament de l’ecosistema IA a Catalunya i liderar el coneixement, la recerca, l’aplicació i la creació de solucions basades en intel·ligència artificial orientades a fomentar el creixement econòmic i millorar la vida de les persones.