Catalunya ha tancat el 2019 amb un total de 1.369 empreses tecnològiques estrangeres, un 21% més que l'any anterior, segons dades d'Acció -l'agència per a la competitivitat de l'empresa de la Generalitat-. Les TIC, la indústria 4.0, la biotecnologia, l'electrònica, la salut i els equipaments mèdics, les smart cities, els continguts digitals i audiovisuals, els videojocs i l'R+D són les principals activitats d'aquestes companyies. Per països, destaquen les empreses dels Estats Units (22%), Alemanya (18%), França (14%) i el Regne Unit (14%).
En paral·lel, i d'acord amb les dades d'fDi Markets, el 2019 s'han registrat 493 milions d'euros d'inversió forana vinculada a l'àmbit tecnològic, que suposa un increment del 18%. Això ha suposat la creació de fins a 4.185 llocs de feina, un 24,3% més que l'any passat.
Si s'analitza un període de temps més ampli, en els darrers cinc anys Catalunya ha registrat 2.363 milions d'euros d'inversió estrangera en l'àmbit tecnològic, un 38% més que en el període anterior 2010-2014. Des del 2015, els projectes d'inversió estrangera tecnològica han suposat la creació de 13.537 llocs de feina, un 50,6% més que el quinquenni anterior. "Aquestes dades posen de relleu la robustesa del sector tecnològic estranger a Catalunya", ha assenyalat el conseller delegat d'Acció, Joan Romero, que ha enumerat els diferents atractius de Catalunya per a les tecnològiques estrangeres.
"Un factor molt important és la disponibilitat de talent local i la possibilitat d'atraure talent internacional. I un altre element molt interessant és el dinàmic ecosistema d'startups, que són unes 1.500 arreu de Catalunya", ha apuntat Romero. "Són una font d'innovació contínua i grans partners per a les empreses tecnològiques que es volen instal·lar aquí", ha puntualitzat el conseller delegat d'Acció, que aquest dimarts s'ha reunit amb el president de l'associació 22@Network BCN, Xavier Monzó, per potenciar el posicionament internacional de Catalunya com a pol d'innovació i d'empreses tecnològiques.