• Empresa
  • Catalunya, líder de l’activitat emprenedora a l'Estat

Catalunya, líder de l’activitat emprenedora a l'Estat

La taxa de dones emprenedores retalla distàncies amb els homes, fet que ha incrementat la intenció d’emprenedoria a la demarcació en 2,4 punts respecte al 2021

Imatge d'arxiu de Barcelona | iStock
Imatge d'arxiu de Barcelona | iStock
Redacción VIA Empresa
Barcelona
04 d'Octubre de 2023
Act. 21 de Novembre de 2023

Creix la intenció d’emprendre de la població catalana. A la província de Barcelona el percentatge de persones que espera emprendre en els propers 3 anys és del 10,4% (2,4 punts percentuals més que el 2021) mentre que a Catalunya se situa en el 9,9% (1,4 punts percentuals més que el 2021). Tot i l’augment, aquests resultats estan encara lluny de la mitjana a la Unió Europea, que se situa en el 15,0%, i la mitjana mundial, del 20,7%.

Pel que fa a la Taxa d’Activitat Emprenedora (TEA), és a dir, el percentatge de la població adulta que manifesta ser empresari d’una empresa en fase inicial (fins a 3,5 anys), a la província de Barcelona ha tornat a créixer i s’ha situat en el 7,3% el 2022, el que suposa un increment d’una dècima respecte al 2021. Juntament amb Girona (6,2%) són les demarcacions on s’incrementa aquesta taxa, ja que tant a Lleida (4,6%) com a Tarragona (5,6%) decreixen, igual que al global de Catalunya, que baixa 3 dècimes fins al 6,9%.

Un de cada deu ciutadans de la província de Barcelona espera emprendre en els propers 3 anys

La TEA catalana, la més elevada

Així i tot, Catalunya continua liderant l’activitat emprenedora a l'Estat, amb la taxa més alta, ja que la TEA catalana és 0,9 punts superior a l’espanyola (6,0%), tot i que 2,3 punts inferior a l’europea (9,2%). El 48% d’aquesta activitat correspon a persones emprenedores naixents, és a dir, que encara estan tractant de posar en marxa un negoci, mentre que el 52% restant correspon a aquelles persones emprenedores noves que tenen el seu propi negoci (entre 4 i 42 mesos).

Aquestes són algunes de les principals conclusions del darrer informe Global Entrepeneurship Monitor (GEM) - Catalunya 2022-2023, promogut pel Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat i la Diputació de Barcelona, i elaborat conjuntament per l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona i el Departament d’Empresa de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), sota la direcció de CarlosGuallarte.

El GEM és un projecte internacional de recerca que va sorgir amb la intenció d’analitzar l’activitat emprenedora, així com els factors que influeixen en la creació de noves empreses, i durant l’any 2022 van participar a l’estudi 51 països diferents.