Catalunya continua liderant el PIB industrial espanyol amb una quota del 22,4% però l’Observatori Cecot indica que Madrid, València, Andalusia i el País Basc estan creixent a un ritme superior. Aquesta és una de les conclusions de l’últim Baròmetre Industrial de la patronal Cecot, que adverteix de la caiguda de la demanda i de la preocupació de l’empresariat pels problemes de finançament.
Malgrat que el Baròmetre Industrial projecta un dinamisme de l’activitat industrial inferior als nivells prepandèmia, Cecot posa en valor la capacitat de resiliència de les empreses industrials catalanes per fer front a dues crisis seguides: la primera derivada de l’impacte de la Covid19 i, la segona, pel conflicte bèl·lic a Ucraïna. De fet, la indústria catalana manté el seu lideratge pel que fa a l’aportació al PIB industrial espanyol amb el 22,4%, i Catalunya continua liderant les exportacions a l’Estat amb xifres rècord.
Prenent com a referència l’indicador de producció industrial del 2021, Cecot posa de relleu l’acceleració d’activitat industrial en comunitats com Madrid, València, Andalusia i País Basc, comparativament superior a la de Catalunya. I destaca, també, que Catalunya ha contingut les pujades de preus de venda industrials, absorbint part de l’increment tot i que reduint els marges empresarials a diferència d’altres comunitats com País Basc o Andalusia.
En aquest àmbit, el Baròmetre de Cecot apunta que “la velocitat d’implementació” del Pla Nacional per la Indústria 2022-2025, impulsat per la Generalitat de Catalunya i els agents econòmics, serà de “vital importància per guanyar competitivitat industrial i garantir la viabilitat d’una part d’aquestes empreses que son pimes”.
Segons dades del Baròmetre, una de les fragilitats del teixit industrial català és la seva dimensió: el 99,4% d’empreses industrials son pimes; d’aquestes, el 60,5% tenen assalariats (d’1 a 249 assalariats) i el 38,8% son empreses industrials sense assalariats. Només el 0,6% d’empreses industrials tenen 250 o més treballadors.
Indiquen que un sector industrial composat majoritàriament per empreses petites comporta una major fragilitat del teixit productiu davant les situacions econòmiques negatives. En aquest sentit, Cecot considera estratègic desenvolupar plans d’acció publicoprivats dirigits a recolzar les actuals indústries per guanyar dimensió i poder implementar les millores en els eixos que proposa el PNI com son la sostenibilitat, la digitalització, l’ocupació de qualitat i l’ocupació de sòl industrial.
Clima industrial negatiu
L’impacte de la Covid i el posterior conflicte a Ucraïna mantenen un clima industrial negatiu entre les empreses del sector per 2023. Aquestes consideren la manca de demanda com a principal factor limitador de la producció (44,9%) i creix la preocupació pels problemes de finançament a les empreses, que puja del 4,5% al 7,5% per aquest any 2023.
Sobre les dades de clima industrials d’aquest baròmetre, a gener de 2023 es manté en signe negatiu principalment per l’empitjorament de les expectatives de producció. Els dos factors que concentren aquesta limitació de la producció, a criteri de les empreses, son precisament la poca demanda (44,9%) i la manca de subministrament de materials (17,4%). La manca de ma d’obra (4,9%) s’ha reduït com a factor limitador per la producció respecte l’any 2022 i en canvi la Cecot alerta com la manca de finançament guanya posicions entre els principals factors limitadors que expliciten les empreses per aquest any 2023 (del 4,5% al 7,5%).
Xavier Panés, president de Cecot: “ens preocupa i ens ocupa la pèrdua de dinamisme de l’activitat industrial en general i a Catalunya en particular"
Xavier Panés, president de Cecot, afirma que “ens preocupa i ens ocupa la pèrdua de dinamisme de l’activitat industrial en general i a Catalunya en particular”. Per això, mitjançant les dades d’aquest Baròmetre, des de Cecot s’exigeix a les administracions que “reaccionin amb celeritat i se n’ocupin de manera eficient a l’hora d’implementar polítiques industrials i d’autonomia estratègica sense perdre de vista que el 99,4% d’empreses industrials son pimes”.
Panés s’ha referit a l’eix estratègic que ha marcat la UE, i tots els països que en formen part com és el cas d’Espanya, per la reindustrialització i per l’autonomia estratègica així com al Pacte Nacional per a la Indústria a Catalunya, “si els Governs tenen clara una estratègia de reindustrialització i d’autonomia industrial per als propers anys, des de la Cecot ho aplaudim i ens signifiquem públicament per participar de manera proactiva en els processos de presa de decisions".