• Empresa
  • Cellnex, entre les cinc empreses de telecomunicacions més sostenibles

Cellnex, entre les cinc empreses de telecomunicacions més sostenibles

La companyia obté una qualificació de 15,5 en 'ESG Risk Rating' de Sustainalytics que avalua l'exposició de les empreses al risc sostenible

Tobías Martínez, CEO de Cellnex Telcom | Europa Press
Tobías Martínez, CEO de Cellnex Telcom | Europa Press
Europa Press
Barcelona
28 de Maig de 2021
Act. 28 de Maig de 2021

Cellnex Telecom ha obtingut una qualificació de 15,5 en l'ESG Risk Rating de Sustainalytics, la qual cosa la situa entre les cinc empreses de telecomunicacions més sostenibles del món -de un total de 214 empreses-, segons un comunicat de l'empresa aquest divendres. Sustainalytics avalua l'exposició de la companyia al risc en matèria de sostenibilitat en funció de criteris Ambientals, Socials i de Bon Govern (ESG, per les seves sigles en anglès).

 

En el conjunt de tots els sectors, Cellnex se situa en la posició 1.161 del les 13.732 companyies avaluades, mentre que en els peers per capitalització del mercat, el 2021 Cellnex va ascendir fins al segon lloc, enfront del novè assolit el 2020.

El conseller delegat de Cellnex, Tobias Martínez, ha assegurat que la millora de la puntuació de l'empresa confirma el seu compromís amb la sostenibilitat i ha explicat que està "desenvolupant una estratègia efectiva d'ESG" que els inversors valoren i tenen en compte en les seves decisions. Ha assegurat que l'avanç de l'empresa "ha estat notable" i ha reafirmat el compromís de Cellnex amb aquestes pràctiques per impulsar l'atracció i retenció del talent, l'equitat, la diversitat i la inclusió.

 

L'empresa va aprovar al desembre de 2020 el Pla Director ESG 2021-2025, que contempla sis línies estratègiques que es desplegaran a través de 92 accions concretes vinculades als ODS de les Nacions Unides. Les previsions passen per aconseguir un consum energètic 100% verd pel 2025 i un 40% el 2021; incrementar la presència de dones en llocs directius fins al 33%, enfront d'un 24% el 2020, i aconseguir un 40%-50% de dones en llocs no executius del consell, entre d'altres.