Cellnex ha anunciat la venda del 100% del seu negoci a Irlanda a Phoenix Tower Internacional (PTI) per valor de 971 milions d'euros. La companyia de telecomunicacions operava al país des del 2019, quan va adquirir l'operador de torres i emplaçaments Cignal. Posteriorment, l'any 2020 va ampliar la seva presència amb la compra de les infraestructures de CK Hutchinson en sis països europeus, entre els quals estava inclòs Irlanda.
En total, són 1.900 emplaçaments que controlava Cellnex i que ara passaran a mans de PTI. Tot i que l'operació encara no ha estat aprovada formalment per part de les administracions reguladores, la tecnològica ja ha anunciat que utilitzarà els ingressos per eixugar deute i poder complir els seus objectius fixats el nombre del 2022. La firma ha presentat una nova estratègia centrada en el creixement orgànic i en l'obtenció del grau d'inversió per part d'S&P.
Cellnex utilitzarà els guanys per reduir deute i complir els objectius financers previstos el 2022
El conseller delegat de Cellnex, Marco Patuano, ha subratllat que aquesta operació és "un pas més en el marc del Next Chapter de la companyia", en línia amb la seva estratègia centrada en la consolidació, simplificant la seva estructura i focalitzant els seus esforços en les oportunitats de creixement als principals mercats en què opera.
Dividends de 500 milions a partir de 2026 i de 3.000 milions per a 2030
La notícia de la venda del negoci d'Irlanda s'ha produït el mateix dia en què Cellnex ha celebrat el seu Capital Markets Day, orientat a presentar el nou capítol de la seva estratègia. L'empresa de telecomunicacions ha anunciat que espera que els accionistes puguin rebre un dividend mínim de 500 milions d'euros a l'any a partir del 2026, amb un repunt anual mínim del 7,5% els exercicis següents. En total, esperen assolir com a mínim els 3.000 milions pel 2030. Per això, la previsió contempla 10.000 milions d'euros de caixa disponible fins a finals de dècada. La nova estratègia de capital es basarà en mantenir un equilibri entre la distribució de beneficis a través de dividends, i/o la recompra selectiva d'accions pròpies. Cellnex no descarta avançar qualsevol d'aquestes dues operacions, sempre en funció del palanquejament i la qualificació creditícia de la companyia. D'altra banda, també estan previstes inversions en oportunitats de creixement industrial de fins a 7.000 milions.
Cellnex no descarta avançar qualsevol d'aquestes dues operacions, sempre en funció del palanquejament i la qualificació creditícia de la companyia
La propietària de torres de telefonia espera registrar ingressos d'entre 4.500 milions i 4.700 milions d'euros el 2027, excloent el pass-through. Cal recordar que aquest comporta els costos d'energia que es transfereixen directament als clients. Els guanys vindrien gràcies al volum de comandes i a la previsió de col·locació de nous equips fins aquell any. D'acord amb els pronòstics, l'ebitda ajustat se situaria entre els 3.800 milions i els 4.000 milions aquell mateix any, amb un flux de caixa lliure recurrent palanquejat d'entre 2.100 milions i 2.300 milions d'euros. Tot i això, Cellnex ha informat que més endavant ampliarà la informació sobre l'estratègia i les quatre línies de negoci, quan revelarà també un marc "concret i específic" d'assignació de capital destinat a augmentar significativament el retorn per als accionistes.
Objectiu de deute d'entre cinc i sis vegades l'ebitda
Un cop s'ha assolit l'objectiu del 2024 pel que fa al grau d'inversió, els esforços de la companyia ara se centren a assolir una ràtio de deute net / ebitda IFRS 16 a mitjà i llarg termini d'entre 5,0-6,0x. Aquest fet aportarà a la companyia de "recursos addicionals per aplicar a la retribució als accionistes i/o al creixement en nous projectes industrials”. A més, també permetrà que Cellnex pugui tenir la flexibilitat requerida per adaptar-se a diferents tipus d'escenaris sense sortir-se de l'estratègia prevista.