En el marc d’una població reconeguda històricament per la seva tradició ceramista i l’ús de les tècniques artesanals, com la Bisbal d’Empordà, encara hi sobreviuen empreses que mantenen l’activitat de fabricació de rajoles i peces especials per a la construcció. És el cas de Ceràmica Ferrés, una companyia familiar fundada l’any 1956 i que és de les poques que manté l’esperit artesanal de la tradició. Especialitzant-se en un producte com la gelosia, diversificant les gammes i materials, ha aconseguit sobreviure en el seu àmbit productiu. Fa una mica més d’un any, una pedregada va causar desperfectes a la teulada de la seva fàbrica. En aquell moment, Ferrés es trobava en ple procés d’ampliació de les seves instal·lacions per automatitzar els processos. En aquest cas, el suport financer de l’Institut Català de Finances (ICF), organisme de la Generalitat de Catalunya, va permetre la reconstrucció de la teulada i la instal·lació de plaques solars en una part d’aquesta, permetent tirar endavant amb l’ampliació de la planta.
Rajoles, peces especials per a la construcció, passamans, gelosies. Aquests són alguns dels productes de Ceràmica Ferrés. Tot això, amb una producció manual, de manufactura, però seriada. Així ho explica la gerent de la companyia, Neus Ferrés. “Som de les poques empreses amb aquest caràcter artesà que sobreviu a la zona. Per no dir que som els únics”. Fa unes dècades, a la Bisbal d’Empordà i a l’entorn es comptabilitzaven una desena de fàbriques especialitzades en la fabricació de ceràmica. “El manteniment d’una gran varietat d’articles, la diversificació de productes i uns usos diferents ens ha permès continuar endavant”, admet Ferrés. La firma compta amb una plantilla de 40 treballadors i factura més de 3 milions d’euros anuals. La flexibilitat i l’adaptació al mercat formen part de la seva identitat.
En els darrers temps, s’ha produït un ressorgiment de la gelosia com un element a utilitzar a la construcció. Tot i que inicialment s’emprava per tancar espais com les finestres i els balcons sense ser vist, però amb l’avantatge de deixar entrar la llum i l’aire, ara ha assolit una nova vida en les estructures interiors. Així ho confirma Neus Ferrés, qui afegeix que “ara no només serveix per a les tanques de jardí, sinó per una multitud d’usos decoratius”.
Valoració dels productes naturals
Aquest canvi en la valoració de productes com la fusta, la pedra, la ceràmica, la terracota o els paviments és el que ha donat un impuls a la firma Ferrés. Tal com assegura la seva gerent, “intentem donar resposta a tota mena de projectes d’arquitectura contemporània i tradicional, combinant artesania i innovació, oferint alhora una variada col·lecció de models amb una àmplia gamma de formats, acabats i colors vidriats de gran vivacitat cromàtica i qualitat inalterable”.
Neus Ferrés: "El nostre secret és elaborar un producte que no fa gairebé ningú, amb un procés de fabricació que inclou una cocció al forn de més de 20 hores"
Ceràmica Ferrés reivindica la seva experiència d’ofici i artesania, complementada amb el disseny i la innovació per respondre als requeriments cada vegada més exigents d’arquitectes i projectistes per a adaptar-se així a les necessitats de cada client. Entre els seus projectes, hi destaquen promocions d’habitatge social a Eivissa, restaurants, museus, pavellons esportius...
Tot i que Neus Ferré reconeix que les vendes de ceràmica es concentren al mercat espanyol i a la Unió Europea (UE), recentment han fet enviaments a Hong Kong, França, Grècia i els EUA. “El nostre secret és elaborar un producte que no fa gairebé ningú, amb un procés de fabricació que inclou una cocció al forn de més de 20 hores”. Varietat de peces i de models i un repartiment segons demanda l’han portat a exportar un 30% de la seva producció.
Cap a un model de negoci sostenible
Fruit d’una forta pedregada registrada el 30 d’agost de l’any 2022, Ceràmica Ferrés es va veure forçada a canviar la teulada de tota la fàbrica, d’uns 10.000 metres quadrats. A una quarta part d’aquesta, s’han instal·lat plaques solars. En aquell moment, la companyia estava immersa en la construcció d’una nau per automatitzar els seus processos. Atesa la situació, l’empresa va acudir a una línia de crèdits de l’Institut Català de Finances (ICF), que va aportar 600.000 euros.
L'ICF acompanya el teixit empresarial en la transició cap a un model de negoci sostenible i facilita el finançament de projectes amb finalitat de mitigació o adaptació dels efectes del canvi climàtic
En un context d’incertesa econòmica, les fonts de finançament públiques, com les que aporta l’ICF, juguen un paper cabdal en facilitar l’accés al crèdit del teixit empresarial. En el marc de les seves línies estratègiques, l’organisme promou el desenvolupament sostenible en el seu eix 3. En aquest, acompanya el teixit empresarial en la transició cap a un model de negoci sostenible i facilita el finançament de projectes amb finalitat de mitigació o adaptació dels efectes del canvi climàtic. En aquest capítol, l’ICF va finançar amb 28 milions d’euros projectes d’eficiència energètica que contribueixen a impulsar iniciatives sostenibles que apostin per l’energia neta.
El passat mes de febrer, l’Institut Català de Finances (ICF) i els ajuntaments de la Bisbal d’Empordà, Forallac, Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura, Corçà i Ullastret van formalitzar un acord per promoure el finançament a les empreses que van patir danys ocasionats per la pedregada d’agost de 2022 a l’Empordà. L’impacte de les pedres de fins a 10 centímetres de diàmetre va causar greus desperfectes a les teulades de naus industrials, panells solars i altres actius productius d’empreses, entitats i persones treballadores autònomes de la zona. Davant aquesta situació, l’ICF i els cinc municipis van impulsar un acord que busca cobrir les necessitats de tresoreria del teixit empresarial i ofereix també la possibilitat de finançar inversions complementàries que promoguin millores en matèria de sostenibilitat en les instal·lacions de les empreses afectades.
Neus Ferré explica que el préstec va fer que “l’impacte de la pedregada no afectés la nostra liquiditat i ara que la nova nau ja està construïda, només ens falta equipar-la amb els components industrials”. La previsió és que entri en funcionament durant l’any 2024. Allà, Ceràmica Ferrés podrà continuar fabricant la ceràmica tradicional amb mètodes i processos artesans, que alhora incorporen elements automatitzats. Amb una manufactura semielaborada, es mantindrà perseguint l’eficiència que atorga ser un supervivent.