
Obrir un negoci de ceràmica s’ha convertit en una opció cada cop més popular a Catalunya. Només cal passejar per alguns carrers de Barcelona per veure com, en una mateixa zona, poden coincidir fins a tres tallers. Cada vegada són més les persones —principalment dones— que s’endinsen en aquest món, sovint descrit com “el nou ioga”. Els preus de les classes puntuals oscil·len entre els 35 i els 52 euros, mentre que les mensualitats se situen al voltant dels 105 euros. I el millor de tot: la fidelització és molt alta, amb usuàries que repeteixen setmana rere setmana. Ara bé, és realment una moda econòmicament viable?
Per muntar un negoci de ceràmica, cal disposar principalment dels materials bàsics per elaborar les peces, així com de torns, forns i un petit dispositiu giratori que permet treballar a la taula. També és fonamental conèixer les diferents temperatures necessàries per a cada etapa del procés. Segons Blanca de Gomar, fundadora de Recrea Taller de Cerámica, la inversió inicial per obrir un negoci d’aquest tipus pot variar entre els 25.000 i els 40.000 euros.
Per què cada cop més persones aposten per la ceràmica?

La necessitat de reconnectar amb el present es va fer especialment evident després de l’inici de la pandèmia. En aquesta mateixa línia s’expressa Aida Jurado, psicòloga especialitzada en Recursos Humans i Desenvolupament Organitzacional. En una entrevista amb VIA Empresa, Jurado assenyala que vivim en un món cada cop més mediat per les xarxes socials. “Tot i que moltes empreses intenten recuperar la presencialitat, gran part de la nostra vida continua sent virtual. Davant d’això, activitats com la ceràmica trenquen amb aquesta tendència i ens tornen a connectar amb espais de contacte real”, explica.
Jurado (psicòloga): "El nivell d’atenció necessari fa que desconnectis dels problemes i et centris completament en l’ara"
Segons Jurado, aquest tipus de tallers tenen un doble efecte terapèutic. D’una banda, hi ha el component social: formar part d’un grup, compartir una estona, conversar, prendre un cafè, etc. "Aquesta socialització és en si mateixa terapèutica, fa que la gent se senti acompanyada i ajuda a combatre l’estrès i l’efecte de les xarxes, perquè és una experiència presencial. D’altra banda, la ceràmica es relaciona sovint amb la meditació", apunta Jurado, qui argumenta que hi ha una connexió directa entre el cos i la ment. "La manualitat requereix concentració, paciència, creativitat i disciplina, encara que no siguis especialment hàbil o creatiu. El nivell d’atenció necessari fa que desconnectis dels problemes i et centris completament en l’ara. És el que anomenem atenció plena, i per això es vincula tant amb la pràctica meditativa".
És el cas de Paula Serrano, una clienta dels tallers de ceràmica, que explica a VIA Empresa: “Em sembla una situació d’allò més terapèutica. La dedicació, la delicadesa i la paciència que cal invertir en la creació d’una peça fan que la ment es tranquil·litzi i es concentri en el present, i això em permet relaxar-me i evadir-me".
Del disseny gràfic al fang

Una de les empreses més conegudes del sector és Recrea Taller de Ceràmica. La seva fundadora, Blanca de Gomar, va ser una de les pioneres en el negoci de la ceràmica al territori. “Jo era dissenyadora gràfica, i com que el món del disseny és bastant estressant, vaig decidir fer una pausa i començar a fer ceràmica. Em va agradar molt. Vaig pensar que, al meu barri, a Sant Gervasi, no hi havia cap taller de ceràmica, i per això, fa sis anys, vaig obrir un espai petit, de només 40 metres quadrats. Vam voler començar amb una inversió petita, per veure si funcionava l’activitat i no tenir massa despeses d’entrada", explica Gomar.
Amb un equip de sis persones i setanta clientes habituals, han tancat els dos locals petits per obrir-ne un de gran, de 140 metres quadrats
Al cap de sis mesos va arribar la pandèmia i van haver de tancar. Però, en el moment de la reobertura, l’interès per fer activitats fora de casa era tan gran que van decidir aprofitar l’oportunitat i obrir un segon local al mateix carrer, molt més gran que el primer. “Com que els bars havien de tancar aviat, però nosaltres podíem continuar oberts, fèiem tallers fins a les nou o les deu del vespre. I era exactament el que la gent necessitava: sortir, desconnectar i crear. Així és com vam començar a créixer”, explica Gomar.
Actualment, amb un equip de sis persones i setanta clientes habituals, han tancat els dos locals petits per obrir-ne un de gran, de 140 metres quadrats. De fet, l’any 2024 van aconseguir una facturació anual de 150.000 euros.
El taller POW Ceramics també es fa petit davant la gran demanda
Pauline Stephanus, exprofessora de literatura francesa, va descobrir la seva passió per la ceràmica durant la pandèmia. Amb més temps lliure i sense necessitat d’anar a l’escola, va decidir comprar-se un torn i començar a practicar des de casa. Després del confinament, va fer un curs intensiu de sis mesos en una escola de ceràmica a Barcelona, i el setembre del 2023 va obrir el seu propi taller: POW Ceramics.
Amb més temps lliure i sense necessitat d’anar a l’escola, va decidir comprar-se un torn i començar a practicar des de casa
"Em permet combinar les meves dues passions: l’ensenyament i la ceràmica", explica. El taller està ubicat al cor de Sarrià, molt a prop del Liceu Francès de Barcelona i d'altres escoles, i ofereix classes de modelatge tant per a principiants com per a alumnes avançats.
"L’activitat funciona molt bé i ara tinc llista d’espera", afegeix. Davant d’aquesta situació, Pauline ja pensa a expandir-se: "El nostre objectiu és obrir un altre local més gran, ja que l’actual té un aforament màxim de 12 persones. Cada vegada més sovint rebem sol·licituds de grups grans, com ara empreses que volen fer activitats de teambuilding, i no hi cabem tots". Pel que fa a les perspectives a llarg termini pensa en gran i vol aportar el boom de la ceràmica a les principals ciutats d'Espanya.