
Enmig d'un clima geopolític tens i incert, Europa necessita despertar-se. Aquesta és la visió del Cercle d'Economia, que ha decidit centrar la seva 40a Reunió del Cercle en aquesta temàtica. La cita d'enguany durà com a nom Europa: wake-up call?, un títol que no va ser gens fàcil d'escollir, segons el president de l'entitat, Jaume Guardiola. Ho ha revelat a L'empresa al dia, el pòdcast de VIA Empresa, on ha estat acompanyat pel director general del Cercle, Miquel Nadal. Tots dos han reflexionat sobre la importància de disposar d'un full de ruta de cara al futur. "Les cartes que Europa té a la partida no són bones", ha lamentat Guardiola, amb una clara al·lusió a la famosa metàfora de Donald Trump.
Com que al Cercle li preocupa el rumb de la Unió Europea (UE), han anat a buscar respostes. I la seva reunió anual és el millor lloc per trobar-les. "Europa ha viscut molt còmoda amb unes dependències que ara s'han convertit en vulnerabilitats", ha criticat Nadal. Quines són aquestes dependències? D'acord amb la seva anàlisi, reflectida a la nota d'opinió que publica aquest dilluns el Cercle, són principalment en l'àmbit de l'energia, de la tecnologia i de la defensa. Segons el director general, tot plegat no és nou i "s'ha anat gestant fàcilment durant els últims 20 anys", més enllà de l'esclat final que ha produït l'arribada de Trump.
Ara, si volem reaccionar i recuperar, entre altres coses, el "gap tecnològic perdut", Nadal ha recomanat revisar les "ambicions climàtiques" europees: "Estan suposant un estrès evident sobre certes indústries, qüestionant fins i tot la seva viabilitat". Un dels casos més representatius és el de l'automoció. A VIA Empresa, el president de la Patronal Catalana de la Distribució (Fecavem), Jaume Roura, ja va demanar relaxar els terminis de la implantació del vehicle elèctric.
Guardiola: "Ens va costar molt trobar una alternativa en català o castellà que pogués significar el que vol dir 'wake-up call'"
El diagnòstic del Cercle d'Economia és clar, però les solucions les hauran d'aportar els ponents convidats. D'aquí que el títol de la jornada sigui una pregunta, en lloc d'una afirmació. Guardiola ha reconegut que hi va haver molt debat amb el nom d'aquesta edició, però finalment es va decidir barrejar una paraula en català i castellà ('Europa') amb una pregunta en anglès ('wake-up call?'), ja que la consulta es dirigeix a tot el Vell Continent. "Ens va costar molt trobar una alternativa en català o castellà que pogués significar el que vol dir wake-up call", ha admès el president, malgrat que van valorar termes com 'toc d'atenció' o 'despertador'.
Finalment, van optar per aquesta combinació d'idiomes amb un interrogant final per afegir un "toc més dramàtic" a la qüestió. "Això pot ser una oportunitat, però no és segur que ho sigui. Europa ha de reaccionar, però no sabem si ho farà", ha indicat Guardiola. Els seus dubtes tenen a veure amb la governança política de la UE, la qual és complexa a causa de les "diferents visions" que existeixen arreu de la comunitat. "Hi ha partits tradicionals que sempre s'enfoquen més en Europa, però d'altres d'extrema dreta que tenen una visió de menys Europa", ha agregat.
En aquest context, l'estat espanyol té molt a dir. "Ha guanyat pes com a veu a Europa durant els últims anys", ha analitzat un Guardiola que creu, alhora, el socialisme "ha perdut pes" respecte a la dreta extrema i tradicional. En aquest sentit, Pedro Sánchez és una excepció i la "persona més representativa" del socialisme al Vell Continent, segons el president del Cercle. D'altra banda, Nadal ha apuntat que el fet que el mapa polític espanyol estigui "menys fragmentat" que a la resta d'entorn europeu dona més força a partits com PP i PSOE a l'hora de prendre decisions a Brussel·les. La prova? La vicepresidència de la Comissió Europea (CE) de Teresa Ribera o la secretaria general del PP europeu de Dolors Montserrat.
Una reunió de prestigi enmig d'una festa
Tant Guardiola com Nadal han coincidit que la Reunió del Cercle d'enguany arriba en un moment "brutal" i "superoportú". Com sempre, els ponents encarregats d'aclarir els dubtes seran els millors a la seva matèria. Pel que fa a representants polítics, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, serà el responsable d'inaugurar la jornada, mentre que el president de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa, s'encarregarà de la clausura. Durant la cita, també intervindran el ministre d'Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo; el president del Consell Europeu, António Costa; o la vicepresidenta de la Comissió Europea, Teresa Ribera. Enguany, però, no hi assistirà la Casa Reial.
D'altra banda, també hi haurà grans representants del teixit empresarial català i europeu, com ara Luca de Meo (CEO de Renault), Núria Cabutí (CEO de Penguin Random House Grup Editorial i vicepresidenta del mateix Cercle), Toni Ruiz (CEO de Mango), Fina Lladós (presidenta de Farmaindustria) o Marc Murtra (president de Telefónica).

Si bé la presència de grans personalitats polítiques i empresarials ja es dona per assegurada any rere any, l'edició d'aquest 2025 destaca per la gran presència d'experts en geopolítica. "Aquestes no són unes jornades purament econòmiques o empresarials, sinó que ara tenen un vessant geopolític i social de primer nivell", ha puntualitzat Nadal. Prova d'això són els ponents que portaran per parlar tant de desigualtat (Branko Milanović); com de canvi climàtic (Jim Skea) o bé d'immigració (Hein de Haas). "Tots tres són primeres espases mundials ara mateix", ha explicat el director general.
A més, la Reunió del Cercle d'enguany també inclou una celebració dels 40 anys de l'esdeveniment, amb la projecció d'un documental dimarts 6 de maig a la tarda. "Serà un acte diferent de la pura reunió; un reconeixement als socis, perquè la història del Cercle d'Economia s'escriu a través d'ells", ha avançat Guardiola. Per la seva banda, Nadal ha assenyalat l'antiguitat de la cita: s'organitza des del 1961, llavors enmig del franquisme i 11 anys abans que s'organitzés el primer Fòrum de Davos. "Que una sèrie de joves burgesos de Barcelona decidissin crear aquest tipus de reunió i aïllar-se tres dies a la Costa Brava per parlar de temes del món, em sembla molt simptomàtic del que és el Cercle", ha rememorat Nadal. Un any més, l'objectiu és "mantenir l'essència" d'aleshores.
"Teresa García-Milá serà una gran presidenta"
La 40a Reunió del Cercle d'Economia serà l'última que presidirà Jaume Guardiola abans de deixar pas a la seva successora. Previsiblement, serà Teresa García-Milá, actual vicepresidenta. El relleu es produirà aquest estiu i, en cas de certificar-se, convertiria García-Milá en la primera dona que presideix el Cercle en 67 anys d'història. "La Teresa és una persona molt Cercle, reuneix tots els requisits i serà una gran presidenta", ha apuntat Guardiola, qui ha destacat la seva gran trajectòria professional com a acadèmica, però alhora consellera d'empreses com el Banc Sabadell o Repsol, entre altres.
Les dues vicepresidències del Cercle les ocupen dues dones, però la presència femenina continua representant un 15% del total de socis de l'entitat
Tanmateix, el seu nomenament encara no és definitiu perquè si bé compta amb el suport de la junta directiva de l'entitat, hi ha la possibilitat que qualsevol altre soci o sòcia presenti una candidatura. De fet, el mateix Guardiola ja ho va viure l'any 2022, quan Rosa Cañadas va decidir competir-li la presidència. Malgrat que no ho va aconseguir, aquelles eleccions van representar la intenció que té l'entitat d'augmentar la seva quota femenina. Actualment, les dues vicepresidències del Cercle les ocupen dos perfils femenins (García-Milà i Cabutí) per primer cop a la història, però les dones continuen representant un 15% del total de socis. Ara bé, segons Guardiola, avui les entrades de nous membres ja "tendeixen a l'equilibri".
Per la seva banda, el president està preparat per fer un pas al costat i ha concedit que el Cercle ja "viu un moment de transició", tot i que el fet que els mandats de la institució siguin de només tres anys i no extensibles ja genera una "renovació contínua". Pel que fa al seu llegat, Guardiola ha assenyalat que el representaran els "mateixos socis" i ha anticipat una tasca de la futura junta: "És una obligació salvar aquest llegat i reinterpretar-lo amb el pas del temps". Una petició que García-Milà farà bé de recollir.