• Empresa
  • Cereals Kellogg's contra la masturbació

Cereals Kellogg's contra la masturbació

John Harvey Kellogg va dissenyar un esmorzar saludable per estimular una vida sana i allunyada de les temptacions carnals

Cereals Kellogg's en un supermercat
Cereals Kellogg's en un supermercat
Barcelona
10 d'Agost de 2018

L'escriptor cubà Alejo Carpentier va ambientar la seva novel·la El segle de les llums en la Revolució Francesa. El moment històric en què el món deixava enrere la foscor que s'arrossegava des de l'Edat Mitjana en el coneixement i l'organització política per deixar-se enllumenar per la Il·lustració i la ciència. D'aquelles primeres llums se'n van derivar els moviments liberals que van multiplicar-se per Europa i els Estats Units durant el segle XIX, acabant així amb diversos règims monàrquics i totalitaris i establint societats amb mentalitats cada cop més obertes. Clar que, en aquestes mateixes societats hi convivien les idees més tradicionals, enrocades en les seves creences marcadament religioses i esgarrifades davant de les llibertats i el llibertinatge del nou món. Un dels representants d'aquest tradicionalisme era el físic John Harvey Kellogg, responsable de l'esmorzar de tot ésser humà de bé i opositor combatiu de la masturbació.

John Harvey Kellogg

La relació del doctor Kellogg amb el sexe no era la millor, precisament. Casat amb Ella Ervilla Eaton, la parella mai va arribar a consumar el matrimoni pel rebuig que a l'inventor li produïa la simple idea del contacte físic. De fet, la parella dormia en llits separats i va optar per adoptar set fills en lloc d'engendrar-los, per molt que la Bíblia insisteixi en el fet que, si és per reproduir-se, això del sexe no està tan malament.

Si la idea del sexe ja era una aberració per a Kellogg, la masturbació era quelcom que no podia consentir. "Si el contacte il·lícit dels sexes és un pecat horrible, l'autocomplaença és un delicte doblement abominable", afirmava en un dels seus llibres. Convençut de les maldats de l'onanisme, el físic va decidir convertir-se en el seu gran combatent, amb una doble estratègia: identificació dels mals que causava i creació de solucions per evitar la temptació.

El 1877, Kellogg va escriure el llibre Fets clars per a grans i joves, en el que descrivia fins a 39 símptomes derivats de la masturbació, com defectes en el desenvolupament, canvis d'humor, timidesa, males postures, articulacions rígides, acne, palpitacions, epilèpsia o gust pels menjars picants. Identificats els mals, tocava trobar solucions. A banda de doloroses tècniques per canviar la flora intestinal dels seus pacients via rectal, el doctor creia que els nens deixaven de tenir temptacions masturbatòries amb l'aplicació d'uns fils de plata que tapessin el prepuci i evitessin així les ereccions. Per a les noies, directament, receptava introduir un àcid al clítoris per cremar-lo i deixar-lo inservible.

Per sort, no totes les tècniques antimasturbatòries de Kellogg eren igual de contundents. La seva alternativa preventiva era una dieta sana. Al segle XIX, l'esmorzar de les classes altes incorporava ous i carn, el que pel físic era una aberració. Així, l'any 1897 John Harvey es va aliar amb el seu germà Will Keith Kellogg per fundar la Sanitas Food Company, que es dedicaria a crear cereals per esmorzar, amb la idea que un aliment tan pur era la base d'una vida sana i, per tant, allunyada de les temptacions sexuals.

John Harvey es va aliar amb el seu germà per fundar la Sanitas Food Company el 1897, que es dedicaria a crear cereals per a l'esmorzar

El seu primer producte va ser la granula, que constava d'un simple procés de fornejat dels cereals per, després, trencar-los en petites peces. L'èxit, però, va arribar amb els famosos Corn Flakes. Els germans estaven cuinant una ració dels seus cereals, però van oblidar-se la safata dins del forn. En tornar, van descobrir que els grans havien esclatat, convertint-se en una làmina cruixent, que seria l'origen dels seus productes més famosos.

La història de la companyia Kellogg's no queda aquí. Per alguna raó, Will Keith no era tan combatiu amb el plaer com ho era el seu germà i, durant anys, va intentar convèncer a John Harvey de saltar un punt la rigidesa de la dieta sana i incorporar sucre als Corn Flakes per aportar una mica d'alegria al paladar dels seus consumidors. El físic, però, es negava en rodó. Vista la situació, Will va tirar pel camí del mig i el 1906 va marxar de la companyia, juntament amb 44 treballadors, per crear la Battle Creek Toasted Corn Flake Company, refundada poc després com a Kellogg's.

John Harvey no va superar mai la traïció i, mentre el seu germà construïa un imperi, ell seguia reclòs en les seves idees antimasturbatòries d'autoconsum.