La primavera és temporada de cireres a la Ribera d'Ebre. En un dels municipis on ja ha començat la collita és a Tivissa. En aquest poble de poc més de 1.500 habitants és on hi ha ubicada Cerima Cherries que, amb 450 hectàrees de plantacions i una facturació de 4 milions d'euros, és l'empresa més important de Catalunya especialitzada en el cultiu i la producció de cireres.
Cerima Cherries va néixer l'any 2004, quan tres socis productors de cirera de la Ribera d'Ebre van decidir sumar esforços per vendre junts la fruita que produïen. L'any 2012 se'ls va unir un quart soci que va fer augmentar significativament la quantitat de fruita. Un altre punt d'inflexió per l'empresa va arribar el 2019, quan van inaugurar unes noves instal·lacions que doblaven les anteriors, ampliant així la capacitat de rebre i processar cireres. Des de l'empresa defineixen el seu creixement durant aquests 15 anys com a sostingut i orgànic. "Ha estat un creixement gradual, ben pensat, sense accelerar-se", explica Loreto Díez, cap de recursos humans i comunicació.
Cerima Cherries exporta un 95% de la seva producció al mercat internacional. El primer gran client va ser el Regne Unit, però ara tenen presència a molts altres països: entre ells, una part molt important d'Europa. L'objectiu de futur és doble: d'una banda, obrir nous mercats com Sudàfrica, el sud-est asiàtic o Xina, i de l'altra, reforçar també el mercat nacional. "No volem que passi a ser la nostra prioritat però sí tenir més presència", assegura Díez.
La clau: la qualitat
Des de Cerima Cherries asseguren que el que defineix el seu producte és la qualitat. Per aconseguir i mantenir la qualitat de la fruita, el seu departament agronòmic es preocupa de totes les fases de producció de les cireres, no només del seu processament final. "Tenim gent al terreny que visiten els productors i els assessoren no només sobre la collita, sinó també sobre la poda, els productes fitosanitaris a aplicar, quin és el moment idoni per cada cosa. Per assegurar-nos una uniformitat en la collita", expliquen. Tots els productors, des dels més grans fins als més petits, reben formació per part de l'empresa i revisions periòdiques per revisar que compleixen els estàndars de qualitat. "Si no els complissin, no podríem processar la seva fruita aquí perquè no podrien sortir amb la marca Cerima. La clau ha estat preocupar-se de tot el procés en totes les etapes, no només la final", assegura Díez. Aquestes cireres, de gran qualitat, ofereixen una bona rentabilitat en el mercat internacional, on es venen en dues gammes diferents: caixes a granel i terrines.
La comarca de la Ribera ofereix unes condicions climàtiques idònies per a la producció de la cirera: fred a l'hivern i calor a l'estiu. Per madurar, els arbres necessiten acumular certa quantitat d'hores de fred. Si fa molt de sol, produeixen fruites grans, dolces i plenes de color. La pluja, en canvi, pot influir negativament en la qualitat de la fruita: les gotes d'aigua poden produir petites "ferides" a la fruita, que s'ha de descartar.
Collita en temps de Covid-19
En temps de collita, a les instal·lacions centrals de Cerima Cherries hi poden arribar a treballar unes 180 persones. A part, alguns productors tenen plantilles de més de 150 persones recol·lectant la fruita. La crisi sanitària ha obligat a prendre mesures en tots els àmbits. "Molts dels nostres treballadors vénen de Romania. Ens hem trobat que, amb les fronteres tancades, aquestes persones que tenen experiència, que no ens fallen i que treballen molt bé no podien venir", assegura la cap de recursos humans i comunicació. Finalment, han publicat ofertes en diferents borses de treball de la zona, i van cridant els treballadors poc a poc, per exposar-los el mínim possible. "Altres anys els fèiem venir per grups més grans, però avui els cridem exactament quan els necessitem. Cada dia revisem les projeccions de producció i mirem si fan falta més persones pels següents dies", puntualitza. Treballen sota la supervisió de tres assistents personals de producció, que controlen que mantinguin la distància, els prenen la temperatura, els entreguen la mascareta, revisen l'ús dels equips de seguretat i controlen l'aforament als vestidors o als menjadors.
A part l'empresa va prendre altres mesures de protecció des del principi, com habilitar un nou menjador, reforçar la neteja i desinfecció, col·locar marques al terra o instal·lar televisors que recorden constantment les precaucions que s'han de prendre. Quan va començar la crisi sanitària van fabricar també les seves pròpies mascaretes, que un equip neteja i desinfecta cada dia. Les persones que, pel tipus de feina, no poden mantenir les distàncies, porten protectors facials addicionals.
L'estimació de producció per aquesta temporada, prèvia a la crisi sanitària, era de 2,5 milions de quilos de cireres, una xifra superior a la de l'any passat. Les pluges, però, no han ajudat gaire. "Sabem que l'estimació no es podrà complir, que serà menor a aquesta, però encara no sabem quant", expliquen.
De cara al futur, una de les possibilitats de Cerima Cherries és obrir la porta a altres fruites, a part de les cireres, que els permetin amortitzar la inversió en maquinària per envasar terrines. Ara bé, la situació de crisi sanitària també els fa ser molt prudents sobre els objectius o les pespectives de futur: "De moment, volem seguir atents en mantenir el creixement orgànic com fins ara".