La degana del Col·legi de Graduats Socials de Barcelona, Girona i Lleida (CGSBGLL), Montserrat Cerqueda, ha condicionat la reducció de la jornada laboral a 37,5 hores setmanals que les empreses puguin seguir sent competitives. En roda de premsa, Cerqueda ha dit que cal "conjugar la necessitat que les persones treballin menys hores i les empreses continuïn sent productives". La degana ha afirmat que si es dona aquesta situació "sempre és un bon moment" per modificar les hores de feina. D'altra banda, Cerqueda ha advertit que, tot i que les companyies puguin assumir el cost, hi ha una "manca de mà d'obra important" i ha apuntat que "no hi ha treballadors a disposició amb la mateixa proporció que el mercat reclama".
Cerqueda ha posat l'accent en "el necessari acord" entre la patronal i els sindicats per "una bona pau social i que no hi hagi conflictivitat a les empreses". D'altra banda, ha incidit que l'afectació serà major "en el teixit empresarial micro, que sustenta aquest país" per ajustar "aquestes petites diferències horàries" que en les grans firmes, perquè "gairebé sempre està tot molt calculat i equilibrat".
La degana del CGSBGLL ha insistit en la problemàtica per cobrir vacants i que falten treballadors
La responsable dels graduats socials de Barcelona, Girona i Lleida ha apuntat que abordar la disminució de la jornada laboral s'ha de tenir en compte que "històricament, i sempre, les relacions laborals parlen de còmput anual" d'hores, perquè, segons ha exposat, hi ha una "distribució irregular de la jornada". Es tracta, ha assenyalat la degana, d'un "acord entre empresa i treballador", depenent del sector, i que "es poden distribuir les hores sense excedir el màxim diari i anual" i que això ve marcat "per la mateixa naturalesa de l'activitat".
La degana del CGSBGLL ha insistit en la problemàtica per cobrir vacants i que falten treballadors, malgrat que els negocis puguin fer front al cost d'una suposada rebaixa a 37,5 hores. Cerqueda ha remarcat que "de fet és, fins i tot, complicant cobrir baixes mèdiques".
Cinc anys control horari
La responsable dels graduats socials ha corroborat que "hi ha hagut una gran conscienciació" dels treballadors en els cinc anys de l'aplicació del registre horari, així com de les companyies, cosa que també hi ha contribuït, ha afegit la degana, un major seguiment d'Inspecció de Treball. Així i tot, Cerqueda ha reconegut que "no s'ha solucionat del tot, però sí en gran part" el control d'hores dels empleats.
Per una altra part, Montserrat Cerqueda ha criticat que la comunicació de les baixes dels treballadors a la Seguretat Social sigui "només" de tres dies naturals i s'hauria d'ampliar a sis. En aquest sentit, ha explicat que s'està negociant amb el Consell General de Graduats Socials d'Espanya per allargar aquests terminis.