• Empresa
  • César Sánchez: “Sembla que en l'imaginari col·lectiu només defensem les grans empreses i no és així"

César Sánchez: “Sembla que en l'imaginari col·lectiu només defensem les grans empreses i no és així"

El Consell Territorial de la Pime (CTP) agafa embranzida per fer de Foment del Treball una “autèntica patronal de proximitat”

César Sánchez porta més de 22 anys a Foment del Treball i actualment és director territorial de la patronal | Mireia Comas
César Sánchez porta més de 22 anys a Foment del Treball i actualment és director territorial de la patronal | Mireia Comas
Barcelona
04 de Juny de 2024
Act. 04 de Juny de 2024

22 anys. Aquesta és la trajectòria de César Sánchez dins de Foment del Treball, en què ha abordat des de temes de salut laboral, prevenció, riscos laborals fins a assumir la secretaria general de la Federació d'Empresaris de la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (Fepime). Fa dos anys que és el director territorial de Foment i des de l'octubre de 2023 és un dels impulsors del Consell Territorial de la Pime (CTP), que engloba sota el seu paraigua la gens menyspreable xifra de 260.000 empreses, el 75% del PIB català i el 16% del PIB espanyola. I amb la reivindicació de fer de les 20 associacions territorials confederades a Foment, una "autèntica patronal de proximitat".

Per què s'ha creat el Consell Territorial de la Pime (CTP)? Quin seria el seu background i per què ha sorgit justament ara?

El Consell Territorial de la Pime (CTP) és una iniciativa de Foment del Treball per reivindicar l'àmbit territorial i la descentralització de Catalunya. Aquesta iniciativa també afavoreix el nostre model confederal, que inclou 20 organitzacions territorials sota el paraigua de Foment. Sovint es desconeix que moltes d'aquestes organitzacions formen part de la nostra patronal. En aquest sentit, la creació del CTP és una oportunitat ideal per enfocar-nos encara més en la importància de les petites i mitjanes empreses.

“Hi ha una lluita per la captació de talent i les pimes encara ho tenen més complicat”

En aquesta ocasió, Xavier Panés és el president i vostè és el "capità del vaixell". Quin és el vostre rol exactament?

Per dir-ho clar, Panés és el president del Consell Territorial de la Pime, a més de president de la Patronal Cecot i, per tant, té una perspectiva de representació institucional. En el meu cas, tinc un perfil més tècnic. La meva tasca consisteix a fomentar la cohesió territorial de les 20 organitzacions, establir i millorar els ponts de comunicació, donar suport a la tasca que desenvolupa cadascuna d'aquestes organitzacions i fer que sentin la proximitat de la cúpula de Foment.

“Tot i que potser no tenim una representació directa de les pimes, tenim una extensíssima representació indirectament a través de les nostres organitzacions territorials”

A Foment del Treball teníeu Fepime, una organització aparentment similar, però va tancar. Què va succeir?

Foment del Treball considera que la millor manera de defensar els interessos de les petites i mitjanes empreses és a través de la nostra patronal. Amb una trajectòria de més de 250 anys, sempre hem tingut presents les pimes. De cop i volta sembla que en l'imaginari col·lectiu només defensem les grans empreses, i no és així en cap moment. Encara que potser no tenim una representació directa de les pimes, comptem amb una àmplia representació indirecta a través de les nostres organitzacions territorials i moltes de sectorials. Per aquest motiu, Foment ha decidit finalitzar amb Fepime i apostar pel Consell Territorial de la Pime.

El Consell Territorial de la Pime (CTP) és una aposta de Foment del Treball per reivindicar l'àmbit territorial | Mireia Comas
El Consell Territorial de la Pime (CTP) és una aposta de Foment del Treball per reivindicar l'àmbit territorial | Mireia Comas

Mediàticament, com bé comentava, s'ha concebut que la petita i mitjana empresa és de Pimec i la gran empresa de Foment. Què hi té a dir?

Sense cap mena de dubte, Foment del Treball sempre ha representat tot el teixit empresarial, incloent-hi tots els actors intersectorials i de totes les mides, evidentment. El que succeeix és que, quan apareixen altres organitzacions que únicament representen les petites i mitjanes empreses, alguns entenen que unes representen aquestes i altres les grans. Però això no ha estat mai així. Per aquest motiu, fem l'aposta que he esmentat anteriorment, ja que des de Foment no hem deixat mai de representar les petites i mitjanes empreses.

A més, tots els posicionaments de la nostra patronal són vàlids tant per a les grans empreses com per a les petites i microempreses. Mai no ha estat necessari diferenciar el discurs, perquè s'ha considerat que les reivindicacions de Foment serveixen per a totes les organitzacions. Encara més, no hem fomentat mai la confrontació d'interessos entre grans i petits.

"Tots els posicionaments de la nostra patronal són vàlids tant per a les grans empreses com per a les petites i microempreses"

A vegades hi pot haver diferents necessitats segons cada tipus d’empresa...

Sí, però en realitat, quan demanem millorar la legislació, garantir la seguretat jurídica i reduir la burocràcia, encara que són aspectes importants per a les pimes, també se’n beneficien les grans corporacions. Amb el Consell, hem creat una marca perquè la gent “no ens perdi de vista”.

Quines xifres “mou” el Consell Territorial de la Pime? Heu comunicat en diverses ocasions que s'engloba sota el paraigua al voltant de 260.000 empreses, el 75% del PIB català i el 16% de l'espanyol.

Aquestes xifres reflecteixen l'ecosistema de Foment del Treball. Les empreses grans, és a dir, aquelles amb més de 250 treballadors, representen només un 0,6% del teixit empresarial català. És inviable que una organització com la nostra només representi aquestes empreses, que, tot i tenir una vinculació directa amb Foment, no conformen tot el nostre ecosistema. Hem de tenir en compte que comptem amb 20 organitzacions territorials, més de 90 sectorials i diverses empreses vinculades directament. Per tant, cada una de les nostres patronals territorials funciona com petites confederacions del territori. Per exemple, la Unió Empresarial de l'Anoia inclou altres gremis, sectorials, autònoms i eixos comercials.

“Cada una de les nostres patronals territorials també són petites confederacions del territori”

Parla de les necessitats econòmiques i les prioritats de les empreses en cada territori. Podria posar un exemple? 

En l'àmbit econòmic anem molt units i pensem similar. En canvi, en l'àmbit territorial hi ha necessitats diverses, com també la necesssitat d'infraestrucures específiques. Per exemple, la millora de la línia R3 de Rodalies que arriba a Ripoll, el corredor Mediterrani o hi ha territoris que estan molt preocupats per la despoblació o perquè hi ha molta activitat productiva que ha marxat d'aquella zona. I un dels temes puntals tenen a veure en que hi ha determinades zones que estan lluitant molt per ampliar el sol industrial.

Com s'articularà el seu funcionament? Per què és interessant per un empresari el Consell Territorial de la Pime?

Pot ser que un empresari ja formi part d'algunes de les organitzacions que conformen el Consell Territorial, sense saber-ho. Per tant, la nostra tasca és donar suport a la seva feina, oferir-los més serveis i informació, i fer que la seva organització es vegi amplificada amb el suport de Foment. Tenen un altaveu per aconseguir modificacions i normatives que requereixin la millora del teixit productiu del seu territori i de la seva empresa.

El Consell Territorial de la Pime (CTP) està conformat per 20 organitzacions territorials | Mireia Comas
El Consell Territorial de la Pime (CTP) està conformat per 20 organitzacions territorials | Mireia Comas

Quins plans de present i futur teniu? Quines són les pròximes accions?

Durant aquest primer any, estem treballant intensament en la comunicació, ja que és indispensable per a la creació d’un nou organisme i perquè la gent el conegui. Volem territorialitzar la campanya. També hem fet nombroses visites als representants de l’administració catalana, especialment a la Generalitat de Catalunya, perquè coneguin les funcionalitats del Consell i vegin que tenim capacitat d’interlocució amb l’administració. A més, un aspecte clau és la comunicació interna, ja que gestionar l’organització de 20 entitats pot ser complicat, donada la seva independència.

Hem creat grups de secretaris generals i hem impulsat més formació per tal de conèixer-nos millor, ja que una de les funcions més importants és buscar sinergies. És com implementar l’economia d’escala i identificar quins projectes estan funcionant per escalar-los a la resta d’organitzacions.

“Europa, en general, és un continent d'empresa petita, però la catalana és molt micro"

Quines són les necessitats de les empreses catalanes en aquests moments?

En primer lloc, hem de millorar la competitivitat i el creixement empresarial, ja que tenim empreses excessivament petites. Europa, en general, és un continent d'empreses petites, però a Catalunya les empreses són especialment "micro". Cal que les administracions pensin primer en petit, especialment a l'hora d'implementar polítiques o desenvolupar normatives. Han de considerar primer l'aplicació a les microempreses, ja que moltes d'elles són de mida reduïda, predominant al sector serveis, amb molta dispersió geogràfica, i adaptar-se al nostre teixit empresarial. A més, tenim una excessiva producció normativa. És a dir, si s'aprova una nova llei, hem de considerar quina llei es pot eliminar. Necessitem simplificació normativa i seguretat jurídica.

Un altre aspecte interessant és el tema dels graons reguladors. No totes les empreses haurien d'aplicar la normativa de la mateixa manera. Les companyies de nova creació haurien de tenir un marge en què la regulació fos més laxa i, un cop l'empresa s'hagués consolidat, assumiria la càrrega normativa que ha de tenir qualsevol organització.

“Cal que les administracions pensin primer en petit, sobretot a l'hora d'implementar una política o desenvolupar qualsevol normativa”

També és interessant considerar determinades deduccions fiscals, fomentar la fusió d'empreses i promoure la requalificació dels mateixos empresaris per aconseguir una gestió més professional. A més, la manca de personal qualificat és un gran repte. Hi ha una intensa competència per captar talent, i les pimes es troben en una situació encara més complicada en aquest sentit.

Desitjos per la pròxima legislatura i peticions al pròxim Govern de la Generalitat?

Estabilitat política i voluntat d'implementar les reformes necessàries per millorar el teixit productiu són fonamentals. Trobar inversió, impulsar el creixement de les pimes i, sobretot, augmentar la productivitat són objectius clau per a un desenvolupament econòmic sòlid i sostenible.

Quines organitzacions formen part del Consell Territorial de la Pime de Foment? 

  • Agrupació Industrial del Baix Vallès (AIBV)
  • Associació Empresarial de l'Hospitalet i Baix Llobregat (AEBALL)
  • Associació Comarcal d'Empresaris del Berguedà (ACEB)
  • Associació d'Empresaris de Manlleu (AEM)
  • Associació d'Empreses de les Comarques de l'Ebre (AECE)
  • Cecot
  • Confederació Empresarial de Barcelona (CEB)
  • Confederació Empresarial de la Província de Tarragona (CEPTA)
  • Confederació d'Organitzacions Empresarials de Lleida (COELL)
  • Consell Empresarial d'Osona (CEDOSONA)
  • Consell Intersectorial d'Empresaris de Sabadell i Comarca (CIESC)
  • Federació d'Associacions i Gremis Empresarials del Maresme (FAGEM)
  • Federació d'Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG)
  • Federació Empresarial de Badalona (FEB)
  • Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP)
  • Federació Provincial d'Empresaris de Comerç de Lleida (FECOM)
  • Unió Empresarial de l'Anoia (UEA)
  • Unió Empresarial Intersectorial - Cercle d'Empresaris (UEI)
  • Unió Intersectorial d'Empresaris de la Garrotxa (UIEG)
  • Unió Intersectorial Empresarial del Ripollès (UIER)