• Empresa
  • Colonial i Axiare aproven la fusió

Colonial i Axiare aproven la fusió

Amb la unió neix un gegant immobiliari d'11.000 milions d'euros gairebé tan gran com Merlín

Juan José Brugera és president de Colonial | Cedida
Juan José Brugera és president de Colonial | Cedida
Europa Press
Madrid
10 d'Abril de 2018

Colonial i Axiare han aprovat en els seus respectius consellers d'administració la fusió de les dues signatures, una operació que donarà lloc a un nou 'gegant' immobiliari, el primer grup propietari d'edificis d'oficines en lloguer d'Espanya i un dels primers d'Europa, que sumarà una cartera d'actius valorada en uns 11.100 milions d'euros.

La integració, que encara ha de ser ratificada per les respectives juntes d'accionistes, s'escometrà mitjançant un bescanvi d'accions a raó de 1,8554 títols de Colonial per cada acció d'Axiare.

Aquest bescanvi llança una prima del 6,42% en funció del preu de tancament de Colonial i Axiare en Borsa aquest dimarts (9,43 i 16,50 euros per títol, respectivament).

Les dues companyies compten amb respectius informes realitzats per experts independents (JP Morgan i Credit Suisse) que determinen que el bescanvi per fixat per l'acció és "raonable".

El procés de fusió es materialitzarà en la segona meitat de l'any i suposarà la liquidació i dissolució d'Axiare i el traspassat en bloc de tots els seus actius i passius a Colonial.

La companyia que dirigeix Pere Viñolas ja va indicar la seva disposició a integrar a la seva llavors participada Axiare quan a mitjan novembre va llançar una OPA sobre el capital de la socimi que encara no tenia.

En virtut de l'OPA, que va concloure el passat 2 de febrer, Colonial va passar a controlar el 86,8% del capital d'Axiare, amb la qual cosa el bescanvi d'accions es destinarà als accionistes titulars del 13,20% restant de les seves accions, que encara cotitzen en Borsa.

Amb la fusió, Colonial pretén "consolidar la posició de l'empresa en el sector d'oficines 'prevalgui', simplificar i optimitzar la seva estructura organitzativa i funcional, i millorar la seva estructura financera", segons indica en el projecte de fusió, remès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

"L'objectiu de la fusió per a Colonial és donar resposta als reptes de l'actual sector immobiliari mitjançant l'enfortiment de la posició competitiva i aconseguir una major dimensió i eficiència del negoci a Espanya", indica la companyia, que a més avança que l'operació proporcionarà "sinergies significatives i una reducció de costos d'explotació".

A tocar de Merlín

Després de la fusió, Colonial comptarà amb una cartera d'actius per valor d'11.079 milions d'euros i se situa gairebé l'altura de Merlín Properties, l'altra socimi que cotitza a l'Ibex, si bé en aquest cas l'empresa compta amb edificis d'oficines, logístics i centres comercials.

Colonial comptarà amb edificis d'oficines que sumaran 1,36 milions de metres quadrats de superfície i valorats en 9.282 milions d'euros, i augmentarà el pes de Madrid en el seu negoci en detriment de Barcelona, si bé París seguirà sent el seu primer mercat.

La resta dels actius, estimats en 1.797 milions correspon a actius comercials i logístics que aporta Axiare. Colonial ha apuntat en diferents ocasions la possibilitat de desinvertir actius que no consideri estratègics.

En el capítol financer, Colonial va tancar 2017 amb un deute financer net de 3.066 milions d'euros, import equivalent al 31% del valor dels actius, al que Axiare afegirà 676 milions d'euros.

La Colonial resultant generarà ingressos per rendes de lloguer per uns 350 milions d'euros anuals, que l'empresa espera s'eleven a 500 milions una vegada es posin al mercat els projectes que actualment desenvolupa.

De fet, la signatura patrimonialista participada per Qatar i el grup mexicà Finaccess ja ha indicat que, malgrat aquesta operació corporativa, preveu seguir invertint a créixer, mantenint la seva estratègia d'invertir entre 300 i 400 milions d'euros anuals. De fet, al començament d'any va anunciar una 'macrocompra' de sòl per 355 milions en la Méndez Álvaro de la capital per aixecar oficines i, possiblement, també habitatges.