Colonial ha obtingut un benefici net de 525 milions d'euros el 2018 gràcies a la fusió d'Axiare, a l'augment de la seva participació en la francesa Société Foncière Lyonnaise (SFL), a la pujada de les rendes de les oficines i a la revaloració de la seva cartera d'edificis, segons ha informat la socimi.
El resultat és, no obstant això, un 23,1% inferior al de l'exercici precedent, per la menor revaloració del seu patrimoni en comparació a la del 2017, i pels extraordinaris comptabilitzats aquest any per la venda d'un immoble a París i la conversió a socimi.
La integració d'aquesta socimi aporta rendes de 56 milions d'euros i eleva un 52% el deute fins als 4.680 milions d'euros
La companyia que dirigeix Pere Viñolas ha indicat que el seu benefici recurrent, una vegada descomptats extraordinaris i la revaloració d'actius, se situa en 101 milions i presenta una progressió del 22%.
Al tancament del 2018, la cartera d'edificis d'oficines que la socimi té repartits al centre de París, Barcelona i Madrid presentava un valor de mercat d'11.348 milions d'euros, un 22% més que un any abans, un 8% en cas de descomptar l'efecte Axiare. A Barcelona, els lloguers firmats han estat un 10% superiors a les rendes de mercat, mentre que a Madrid un 8% i a París un 5%. Pel que fa als augments en les renovacions de contractes de lloguer, a Barcelona han implicat una pujada de preus del 23%, a Madrid del 29% i a París del 14%.
El lloguer d'aquests immobles li ha reportat ingressos per rendes de 347 milions d'euros, un 23% més que un any abans. Els edificis que ha aportat la fusió d'Axiare han contribuït amb 56 milions d'euros, el 16,1% del total.
Pujada de lloguers del 26%
En el plànol operatiu, durant l'any passat, Colonial ha signat 103 contractes de lloguer, per una superfície total de 175.000 metres quadrats, que generaran rendes de 43 milions d'euros anuals.
La companyia participada pel fons sobirà de Qatar assegura que aquests contractes han "capturat" la pujada mitjana del 8% que, segons estima, ha registrat els preus de lloguer d'oficines en els tres mercats en els quals opera. En el cas de les renovacions dels seus contractes, ha aplicat un augment de rendes del 26%.
Augment del deute
En el capítol financer, a la conclusió del 2018, Colonial presenta un endeutament net de 4.680 milions d'euros, un 52% més respecte al de 3.066 milions que l'any passat, abans de tancar la compra d'Axiare. Aquest passiu representa el 39% del valor dels seus actius ('loan to value'), la qual cosa suposa elevar en vuit punts la taxa del 31% que presentava el passat exercici.
La companyia, que continua amb la diversificació de les seves fonts de finançament, registra aquest deute malgrat que l'any passat va cancel·lar 408 milions d'euros del passiu 'heretat' d'Axiare. A més, ja en aquest exercici ha amortitzat 131 milions més i a més ha refinançat els 151 milions restants.
Descarta noves fusions
Colonial, a més de la recent fusió amb Axiare, compta amb una cartera de projectes de noves oficines en desenvolupament que sumen una inversió de gairebé 1.300 milions d'euros.
La gradual conclusió i posada al mercat d'aquests nous edificis afegirà a la seva cartera 210.000 metres quadrats més de superfície i li permetrà gairebé duplicar els ingressos per rendes fins a superar amb escreix els 500 milions d'euros anuals.
Malgrat aquest creixement ja assegurat, Colonial aposta per continuar amb la seva política d'inversió d'entre uns 250 i 300 milions d'euros anuals. No obstant això, descarta noves fusions com la d'Axiare. "El creixement futur es basarà més en compres d'edificis que en operacions corporatives", ha assegurat Viñolas.