
El grup Colonial va tancar l'any passat amb un benefici de 307 milions d'euros, que contrasten amb els 1.019 milions de pèrdues del 2023 pel deteriorament del valor dels actius i que ara s'ha començat a recuperar. El valor de la cartera d'actius s'eleva fins als 11.646 milions, un 3% més que l'any anterior. Si es té en compte el benefici recurrent, que defineix l'activitat ordinària, va ser de 193 milions, un 12% més que el 2023, segons ha informat la companyia presidida per Juan José Brugera a la CNMV. D'altra banda, els ingressos per rendes es van elevar un 6%, fins als 391 milions d'euros, mentre que els edificis de la companyia van presentar alts nivells d'ocupació, que en el cas de París és del 100%.
Segons Colonial, el benefici net per acció serà de 33 cèntims, que supera els objectius inicials fixats en una forquilla d'entre els 30 i els 32 cèntims.
Pel que fa als ingressos, per rendes han pujat fins als 391 milions d'euros, que suposa un 4% en termes absoluts i un 6% like for like, que compara els ingressos per un mateix edifici d'un any per l'altre. Per ciutats, París és la que va aportar majors ingressos, amb 254 milions d'euros, un 7% més like for like; Madrid 89 milions, un 4% més like for like i Barcelona 47 milions d'euros, un 6% més 'like for like'.
El valor de la cartera d'actius s'eleva fins als 11.646 milions, un 3% més que l'any anterior
L'empresa ha atribuït el creixement dels ingressos en la focalització a un producte prime al centre de la ciutat i a l'aposta per projectes a través de transformació urbana.
En una roda de premsa per presentar els resultats, el conseller delegat de Colonial, Pere Viñolas, ha destacat que els resultats "són excel·lents" i ha afegit que l'activitat comercial de l'empresa s'ha mantingut en "nivells molt alts" -amb la signatura de 134.797 metres quadrats a través de 90 contractes- i ha reiterat que tot i que el comportament podia semblar que hauria de ser pitjor arran de la covid el nivell d'atracció dels actius és "superior a la mitjana històrica".
Pel que fa a les rendes, ha dit que no només s'ha pogut traslladar l'augment de la inflació als seus llogaters sinó que han crescut per sobre, amb un 6%. Viñolas ha apuntat a una tercera causa principal, com l'alta ocupació dels edificis, que a París és del 100%, a Madrid s'hi acosta i Barcelona queda una mica més lluny, per sobre del 80% tot i que amb la previsió de fer un salt endavant durant aquest any després d'una recuperació postpandèmia més "complexa", segons Viñolas.
Pel dirigent de la companyia, el mercat d'oficines "s'ha polaritzat". "A qui li importava el lloc de treball encara l'importa moltíssim més i no troba fàcilment el producte i a qui no li importava encara li importa menys", ha argumentat Viñolas, que ha dit que en certs segments, com en el que treballa l'empresa, l'oferta és "limitada". També, s'ha referit a una major tornada a la presencialitat la feina.
Pel que fa a les rendes, ha dit que no només s'ha pogut traslladar l'augment de la inflació als seus llogaters sinó que han crescut per sobre, amb un 6%
D'altra banda, al llarg d'aquest any Colonial ha dut a terme l'ampliació de capital de 622 milions d'euros a través de Criteria, que s'ha convertit en accionista de referència; i ha fet desinversions per valor de 201 milions d'euros amb la venda de tres actius no estratègics a Madrid.
Amb tot, el conseller delegat de l'empresa ha defensat que l'estratègia de Colonial és "netament inversora", malgrat que no ha deixat clar que no pensa abandonar les vendes, ja que l'essència, ha dit, és "reciclar capital", rotar actius estables i alhora invertir en d'altres amb capacitat de creixement. "Tot el que fem té a vegades un caràcter estratègic o un caràcter oportunista", ha afegit.