
El desenvolupament sostenible està a l’ordre del dia, també en el món empresarial. Ara, el medi ambient i l’economia poden aparèixer en la mateixa frase sense ser elements antagonistes. Ens ho demostren, entre d’altres, l’economia verda i l’economia blava (green economy i blue economy en anglès).
Anem a pams:
És cert que el color verd ja el tenim interioritzat quan parlem d’ecologisme. Així doncs, el concepte d’economia verda fa referència al model econòmic que busca millorar el benestar de les persones i promoure la igualtat social, tot això reduint la contaminació i prevenint el dany ambiental. I com ho fa? Apostant per les energies renovables, el reciclatge i els productes que no deixen rastre de contaminació. L’economia blava també és un model econòmic basat en el desenvolupament sostenible, però que se centra en la importància dels mars i els oceans com a motors de l’economia, tenint en compte que són peces clau per a la innovació i el creixement. Aquest model econòmic busca aprofitar els recursos marins sense sobreexplotar-los.
Per a fer referència a aquests tipus de models econòmics, altres llengües romàniques com el francès o el castellà també han optat per adaptar els manlleus de l’anglès blue economy (économie bleue; economía azul) i green economy (économie verte; economía verde). Amb tot plegat, ja és freqüent usar el color verd per a aportar aquesta connotació a altres termes del món econòmic: bo verd, màrqueting verd o cadena de subministrament verda. De fet, també l’usem en altres denominacions que són menys amigues del medi ambient, però que també hi estan relacionades, com en el cas del blanqueig verd. No ens hem de confondre, però, amb l’adjectiu blau en la denominació blanqueig blau, que respon al fet que el blau és el color de la bandera de les Nacions Unides.
Avui que posem el focus en els colors, ens criden l’atenció l’economia verda i l’economia blava, però cal tenir en compte que, quan parlem del desenvolupament sostenible relacionat amb l’economia, també podem fer referència a altres conceptes, encara que no tinguin a veure amb el verd de l’ecologisme ni el blau dels oceans: economia ambiental, economia baixa en carboni, economia descarbonitzada, economia sostenible, economia circular i economia ecològica.
Podeu consultar aquests termes i molts d’altres que hi estan relacionats al Diccionari de relacions internacionals i al Cercaterm del Termcat.