• Empresa
  • The CoMAKING Space, un impuls a la creativitat des del primer coworking industrial de l'Estat

The CoMAKING Space, un impuls a la creativitat des del primer coworking industrial de l'Estat

L'empresa, establerta en una nau ubicada a Rubí, disposa de 850 metres quadrats, amb espais dedicats a la soldadura, fusteria i mecànica, completament equipats

Montse Ramos i Joel Dorado, codirectors de The CoMAKING Space | Cedida
Montse Ramos i Joel Dorado, codirectors de The CoMAKING Space | Cedida
Rubí
08 de Desembre de 2023
Act. 08 de Desembre de 2023

Cap al sud de Rubí, en un polígon industrial apartat de la ciutat, existeix un espai atípic que, com un oasi enmig del desert, promet “desdigitalitzar” durant una estona a tothom qui treu el cap. Es tracta de The CoMAKING Space, un coworkingindustrial que tot i sumar-se als 1.092 coworkings que es troben a l’Estat -dels quals 315 se situen a la capital catalana, segons dades de l’informe El estado del Coworking en España 2022-2023 de CoworkingSpain-, és únic en el seu format. És l’únic que, en comptes d’oferir un clàssic espai d’oficines, proposa, en dues plantes i un total de 850 metres quadrats, diverses parcel·les dedicades a la soldadura, fusteria i mecànica, completament equipades.

És curiós com, malgrat esdevenir un espai destinat els 365 dies de l’any a les activitats industrials, la MontseRamos, codirectora del coworking, adverteix que tot acostuma a estar “ben net i polit”. “Aquest espai està dissenyat perquè la gent torni a pensar en si mateixa, en allò que està fent, i intenti ser creativa”, explica a VIA Empresa. I sembla que funciona: “Tothom se’n va d’aquí molt content d’haver desconnectat una estona, és molt terapèutic”, afegeix.

Dels 1.092 coworkings que es troben a l'Estat, 315 se situen a la capital catalana

Un coworking industrial, o com donar sortida a 850 metres quadrats

The CoMAKING Space neix en un local que l’agost del 2020 va passar a les mans de Ramos i la seva parella i codirector de l’empresa, JoelDorado, quan pensaven que “això de la covid marxaria de seguida”. Com la pandèmia va persistir, tots dos codirectors van pensar diverses alternatives per donar sortida a tants metres quadrats, i va ser quan van decidir importar una idea molt més estesa a països com els Estats Units o Països Baixos: el coworking industrial.

“La nostra competència clau és el lloguer de taules i espais per poder treballar per hores, la qual cosa té un cost molt escalable pels professionals, perquè tantes hores estan, tantes hores paguen”, explica Ramos. Així i tot, la firma ofereix tres tipus de tarifes pensades per a tots els perfils que hi acuden: la bàsica, la pro LT i la pro. Segons la codirectora, els perfils que aterren a la nau són molt variats: des de joves emprenedors fins a professionals més experimentats que compaginen dues feines. Així, els més recurrents disposen de tres propostes que, més enllà del seu cost, s’adapten a altres variables com el compromís mínim, l’espai d’emmagatzematge o la possibilitat de domiciliar l’empresa. 

Tallers, formacions i team building

Però és que una nau d’aquestes dimensions, “estratègicament ubicada de cara a Barcelona i al Vallès”, no es podia limitar al lloguer d’espais. Per aquest motiu, Ramos i Dorado van aprofitar per donar lloc a un ampli ventall d’esdeveniments, que van des de tallers familiars i formacions fins a activitats de team building per a empreses o esdeveniments corporatius: “Volem que la gent treballi amb les mans i oferim un suport global a tota mena de professionals, en un entorn poligonero”, comenta l’empresària.

La nau de The CoMAKING Space té un espai de 850 metres quadrats | Cedida
La nau de The CoMAKING Space té un espai de 850 metres quadrats | Cedida

Prova d’això és un futbolí solidari, fruit del darrer esdeveniment de team building que va acollir The CoMAKING Space: “Es va muntar una… tothom va tornar a quan érem petits”, explica Ramos, reivindicant l’essència del coworking. El futbolí es donarà a una fundació per a persones amb discapacitats i, després de viure l’experiència de construir-lo, la codirectora té clar que no serà l’últim. “També oferim formacions a mida i pensades especialment en l’àmbit educatiu, estem duent a terme acords amb ajuntaments i escoles perquè molts alumnes es troben que fora de les aules no hi ha llocs on practicar”, explica.

Després de superar una primera capa d’espais dedicats a les activitats industrials, on cada dia circulen noves idees, es troba un espai dissenyat per descansar o dinar tranquil·lament que “dulcifica” l’entorn industrial. Ramos explica que a més de “marcar la diferència entre la zona de treball i la zona de descans”, és una àrea que complementa tots els esdeveniments que se celebren a la nau. 

“Que la inspiració ens agafi treballant”

A The CoMAKING Space són optimistes. En poc més de tres anys, el projecte no només ha engegat cap a una direcció prometedora, sinó que no ha deixat de créixer: en l’actualitat es venen unes 1.250 hores al mes, amb un tiquet mitjà que oscil·la entre els 12 i 15 euros l’hora. “L’any que ve volem arribar als 2.000 mensuals”, assegura Dorado, qui afegeix que “hem de continuar aquesta progressió, de mica en mica la gent ens va coneixent i hem d’aprofitar aquest impuls”. En aquest sentit, Ramos destaca l’èxit dels esdeveniments que acull el projecte: “Volem donar a conèixer aquesta aposta amb l’objectiu de dur a terme quatre trobades al mes”. 

The CoMAKING Space ven unes 1.250 hores al mes, amb un tiquet mitjà d'entre 12 i 15 euros l’hora

“Cada dia és un aprenentatge nou”, comenta Ramos, qui explica que des dels inicis marcats per la incertesa de la pandèmia, no ha deixat de "llegir, estudiar i absorbir nous coneixements” que han permès a la firma evolucionar fins a l’actualitat. Dorado afegeix que, a l’hora d’emprendre, “és fonamental saber on vols arribar” i, una vegada definida la ruta a seguir, “que la inspiració ens agafi treballant”.