• Empresa
  • Competència complica l'OPA del BBVA al Sabadell: l'envia a la Fase 2 i no resoldrà fins al març

Competència complica l'OPA del BBVA al Sabadell: l'envia a la Fase 2 i no resoldrà fins al març

La decisió de la CNMC atén les peticions del Sabadell i dinamita el calendari de l'entitat basca, que volia culminar l'operació com més aviat millor

La presidenta de la CNMC, Cani Fernández | EP
La presidenta de la CNMC, Cani Fernández | EP
Barcelona
12 de Novembre de 2024
Act. 14 de Novembre de 2024

Competència ja ha deliberat: el vistiplau a l'OPA hostil del BBVA sobre el Banc Sabadell haurà d'esperar, com a mínim, tres mesos més. La Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) ha decidit prolongar el procés a una segona fase, que multiplicarà per tres el període de temps de la primera. D'aquesta manera, l'ens engegarà una anàlisi en profunditat del cas abans d'emetre una resposta definitiva. Previsiblement, la resolució no arribarà fins al pròxim març del 2025.

La decisió de la CNMC xoca frontalment amb el calendari del BBVA. El passat mes de maig, el banc basc va preveure que l'operació es tanqués en un període d'entre sis i vuit mesos. Ara, ja han passat cinc i mig, i la segona fase establerta per Competència estendrà el període fins als nou mesos. A més, en cas de tenir una resposta positiva, el BBVA encara hauria de rebre una segona autorització de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i l'aprovació final dels accionistes del banc català.

Cal dir, però, que des de l'entitat basca s'han mostrat sempre partidaris de donar independència als organismes reguladors com la CNMC o la CNMV. En qualsevol cas, sí que han defensat que la seva era una proposta de valor. "No veig cap problema de competència, perquè a diferència d'altres precedents, aquesta OPA no supera els llindars de quota de mercat que es fan servir en aquesta metodologia", va defensar el president del BBVA, Carlos Torres, el passat setembre.

El Banc Sabadell, el gran beneficiat

El president del Banc Sabadell, Josep Oliu | ACN
El president del Banc Sabadell, Josep Oliu | ACN

L'altra cara de la moneda és el Sabadell. Durant tota aquesta primera fase havia defensat que l'acció s'estudiés en profunditat, donat que l'OPA del BBVA era hostil, a diferència d'altres precedents com les fusions de CaixaBank i Bankia o la de la mateixa BBVA amb Caixa Catalunya. A més, aquesta segona fase del procediment contempla la participació d'al·legacions i de tercers interessats, com ara sindicats, patronals i organitzacions de consumidors.

A tot això cal sumar la possible participació del govern espanyol. El Consell de Ministres que presideix Pedro Sánchez tindrà el poder d'exigir condicions addicionals basades en "l'interès general" o fins i tot vetar l'operació. Aquest moviment podria afavorir els interessos del Sabadell, ja que l'executiu central s'havia mostrat inicialment en contra de l'OPA i ja ha desactivat altres operacions d'aquesta classe, com ara l'oferta del grup hongarès Ganz-Mavag per Talgo el passat mes d'abril.

Ara bé, altres institucions rellevants com el Banc Central Europeu (BCE) o l'Autoritat de Regulació Prudencial (PRA) del Regne Unit sí que han donat suport a l'oferta del BBVA. De fet, fins i tot altres bancs com CaixaBank no s'han mostrat en contra. El passat octubre, el seu conseller delegat, Gonzalo Gortázar va assegurar que l'operació no generava cap "oportunitat especial" per a la resta del sector. Ara serà Competència qui dicti l'última paraula.