• Empresa
  • Competència obre l'OPA BBVA-Sabadell a patronals i sindicats, però deixa fora a UGT i Foment

Competència obre l'OPA BBVA-Sabadell a patronals i sindicats, però deixa fora a UGT i Foment

El regulador veu riscos "sense precedents" en matèria de competència, però exclou les valoracions de les entitats que van judicialitzar l'operació

El BBVA ha presentat una OPA hostil per absorbir Banc Sabadell | VIA Empresa
El BBVA ha presentat una OPA hostil per absorbir Banc Sabadell | VIA Empresa
Carlos Rojas | VIA Empresa
Periodista
Barcelona
04 d'Abril de 2025

Nou gir de 180 graus de l'OPA hostil del BBVA sobre el Banc Sabadell. La Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) ha decidit finalment incloure patronals i sindicats a la segona fase d'anàlisi de l'operació. El regulador ha considerat rellevant la seva opinió del procés donat els riscos "sense precedents" que presenta l'operació. Així, les associacions participaran ara en un segon test de mercat que Competència ha engegat aquesta setmana i que serà el pas previ abans de deliberar. Fonts consultades per VIA Empresa confirmen que entitats com Pimec, Cecot o el Consell General de Cambres de Catalunya (entre les quals es troba la de Sabadell) ja han rebut el document, però d'altres com Foment del Treball o UGT encara no han estat contactades per part de l'autoritat. Precisament, aquestes dues últimes entitats van veure admès un recurs judicial contra l'exclusió inicial del procés per part de Competència.

 

En concret, la CNMC vol assegurar-se que l'OPA no empitjori les condicions comercials per a les pimes ni tampoc als mitjans de pagament com els TPV o caixers automàtics. D'altra banda, hi ha la qüestió de la limitació al crèdit per part de les petites i mitjanes empreses, un dels punts de més conflicte de l'operació. Públicament, el Sabadell ha reiterat que la fusió tindria un impacte negatiu, un fet refermat per UGT o Foment del Treball. Aquesta segona entitat xifra en 75.000 milions d'euros l'import de crèdit que perdrien les pimes, és a dir, el 50% del volum que aporta el banc català. Per la seva banda, el BBVA garanteix que aquest problema no existiria.

D'aquesta manera, les patronals i els sindicats contactats hauran d'oferir, obligatòriament, el seu punt de vista sobre aquests riscos durant els pròxims 10 dies hàbils. El regulador vol tenir tota la informació disponible, fins i tot aquella "confidencial i/o sensible". D'altra banda, també compensarà les protestes de les 79 entitats no incloses en el procés d'al·legacions, una decisió que va aixecar polseguera entre el teixit empresarial català i que va derivar en els ja mencionats recursos judicials de Foment i UGT.

 

Aquesta setmana, el president del Banc Sabadell, Josep Oliu, va lamentar a la reunió de la junta directiva de Pimec que Competència no hagués escoltat les valoracions d'associacions empresarials i sí la d'altres competidors, els "únics beneficiats" de l'OPA. "És com preguntar-li a la guineu què en pensa sobre si deixen anar les gallines", va ironitzar. A més, també va sol·licitar "tenir un model" específic sobre l'entorn financer espanyol i no deixar que aquest s'encarregués d'autoregular-se en matèria de quantitat de bancs. "Si ho deixem a les forces del mercat, només quedarà un banc a Espanya, perquè tots podem guanyar més diners amb només un", va lamentar.

Els compromisos "inèdits" del BBVA, fins al 2030

El president del Sabadell ha comparegut aquesta setmana a diferents fòrums, però també ho ha fet el seu homòleg al BBVA, Carlos Torres. Durant aquestes intervencions, va anunciar que l'entitat basca havia presentat "compromisos inèdits" que "haurien d'aclarir qualsevol dubte" a la CNMC sobre l'OPA. Segons ha avançat El Confidencial, entre aquestes garanties es troben les responsabilitats de mantenir el volum de crèdit de les pimes i també de les línies de capital circulant que hagin contractat les pimes a la data de la compra.

El president del BBVA, Carlos Torres, en una imatge recent | ACN
El president del BBVA, Carlos Torres, en una imatge recent | ACN

El més rellevant, però, és el termini d'aquesta proposta. Inicialment, es preveien durant 12 mesos; posteriorment, el BBVA la va ampliar a 18 mesos. Ara, en aquest últim document remès al regulador, s'allarga fins als 36 mesos. A més, tres mesos abans de tancar-se el període, el banc basc enviaria a Competència un informe en què analitzaria tots els moviments de l'operació, entre els quals no podria figurar cap alteració de les condicions contractuals de serveis i productes ni cap nova comissió en operacions gratuïtes.

En cas de no satisfer les demandes de l'autoritat, el BBVA proposa un termini de dos anys opcionals més. Aleshores, seria la mateixa CNMC qui hauria d'activar aquesta pròrroga, sempre que considerés que encara no s'ha permès l'accés al crèdit a les pimes. Si sumem tots els anys, l'operació s'allargaria fins al 2030 i oferiria, a més, una informació detallada de l'OPA en tot moment.

Què farà el govern espanyol?

Fa poc més de dues setmanes, abans de les respectives Juntes Generals d'Accionistes, les informacions apuntaven a una fase dos amb condicions poc dures per a l'operació, però ara tot ha canviat. Aleshores, des del Sabadell esperaven que la intervenció del govern espanyol a la tercera fase fos decisiva per complicar l'OPA. A l'espera d'efectuar el segon test de mercat, l'executiu estatal haurà d'esperar abans d'entrar-hi. Cal recordar que Pedro Sánchez no pot bloquejar l'operació ni imposar noves mesures en matèria de competència, però sí en concepte d'interès nacional i cohesió territorial.

Tot seguit serà el moment de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), qui ja va avançar fa uns mesos que no es posicionaria fins que Competència no tingués enllestida la seva resolució. Amb tot, alguns mitjans com El Periódico apunten que la CNMC espera tancar la seva participació en el procés aquest mateix mes d'abril, un pronòstic optimista, ateses les previsions d'Oliu, qui va apuntar aquest dimecres que tot plegat es tancaria més aviat cap al maig.