
Tot a punt perquè la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) resolgui finalment sobre l'OPA hostil del BBVA sobre el Banc Sabadell. Mentre que alguns mitjans com Cinco Días o El Confidencial han fixat dilluns com a data clau per l'aprovació del dictamen, d'altres com El Periódico apunten més aviat cap al dimecres 30 d'abril. En qualsevol cas, el desenllaç del regulador sembla imminent després de cinc mesos investigant els impactes de mercat d'una hipotètica fusió entre els dos grans bancs.
Inicialment, es preveia que la resolució estigués enllestida a principis del mes de març, però la CNMC va ajornar el seu posicionament. De fet, va decidir fer un segon test de mercat després que la premsa filtrés algunes de les conclusions de la primera avaluació del cas, unes resolucions que no van agradar gens al Banc Sabadell, en paraules del president Josep Oliu i el conseller delegat César González-Bueno.
A més, aquell primer estudi es va dur a terme sense tenir en compte les valoracions d'entitats que havien sol·licitat formar part del procés, com ara les patronals i els sindicats. Competència només va escoltar les al·legacions dels dos actors implicats, BBVA i Sabadell, i les de la competència durant la primera fase. Durant el segon test, entitats com Pimec, Cecot o el Consell General de Cambres de Catalunya sí que van poder exposar el seu posicionament davant del regulador, però d'altres com Foment del Treball oUGT van continuar apartades del procés. Totes dues, a més, havien recorregut judicialment l'exclusió inicial del procés.
Amb tot, El Confidencial ha avançat que la CNMC endurirà les condicions (remedies) al BBVA pel que fa a les pimes. Prèviament, el banc basc ja havia presentat uns compromisos "sense precedents" que s'estenien fins al 2030, si les autoritats ho consideraven adient. Per la seva banda, el Sabadell havia reclamat una mesura correctora perquè el BBVA mantingués la seva quota de crèdit en el conjunt de la cartera de finançament a empreses i autònoms amb necessitats de fins a 100 milions d’euros. La setmana vinent es coneixeran les condicions finals.
Els següents passos de l'OPA
Després que Competència deliberi, l'OPA hostil passarà, previsiblement, a una tercera fase. El ministre d'Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo, tindrà 15 dies hàbils per portar el cas al Consell de Ministres si ho estima oportú. I tot fa pensar que sí, perquè aquesta mateixa setmana Cuerpo ha reconegut que l'executiu central "continua preocupat" pel que fa a "l'excessiva concentració de mercat". Cal dir, però, que el govern de Pedro Sánchez només podrà endurir les condicions en funció de criteris com l'interès nacional o la cohesió social, i mai en l'àmbit de la competència. Aquesta responsabilitat recau únicament en la CNMC, fet pel qual s'està allargant tant el seu dictamen.
Tot seguit haurà de venir el vistiplau de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), que s'espera que no s'estengui tant com Competència. En aquest punt hi ha menys complicacions. Ara bé, encara quedaran incògnites a resoldre, com ara l'oferta del BBVA. Ara fa un any, l'entitat basca va oferir una acció de nova emissió del BBVA i 0,70 euros en metàl·lic per cada 5,3456 títols del Sabadell. Un any després, amb la revaloració del 50% de les accions del banc català (d'1,73 a 2,58 euros per actiu), la prima que oferia el BBVA és negativa gairebé un 6%. En xifres totals, la pèrdua total s'enfila gairebé als 800 milions d'euros. Sense millora de l'oferta, el Sabadell veu "un 85% impossible" que l'operació prosperi. Tot plegat, però, s'haurà d'estudiar un cop la CNMC es posicioni.