
Ara fa més de quatre mesos, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va decidir allargar l'anàlisi de l'OPA hostil del BBVA sobre el Banc Sabadell a una segona fase. Aquella decisió va sacsejar el calendari intern del banc basc. De fet, els mitjans especialitzats van recollir la notícia com un risc per a l'operació. Des d'aleshores, el sector financer espanyol ha estat a l'aguait d'una resolució que a priori havia d'arribar a principis de març, però que a hores d'ara no té data. De fet, alguns mitjans com El Confidencial han anunciat darrerament que Competència podria dilatar l'espera fins al maig, amb la idea de fer un segon test de mercat. Fa temps que les peces de la partida estan preparades al taulell, però, de moment, l'única guerra que Sabadell i BBVA estan lliurant és la del control del relat de l'opinió pública. La pregunta és: qui l'està guanyant?
Encara avui es pot sentir i veure l'anunci que el BBVA va publicar a tot arreu per convèncer els accionistes del Sabadell de les bondats de l'OPA. Aquell espot, estrenat durant les vacances de Nadal, no va tenir cap resposta. Si més no, fins aquest diumenge, quan diversos mitjans de premsa escrita van publicar una campanya del banc català advertint dels riscos de l'operació. "Poder triar és el teu poder", es llegia al lema principal. Com a curiositat, totes les lletres 'i' minúscules presentaven un punt de color blau, distintiu del banc, i en sintonia amb la introducció de cada text publicat 'vamos a poner los puntos sobre las íes' (en castellà). Un altre element cridaner és la paraula 'hostil' en grans dimensions, un adjectiu que el Sabadell vol ressaltar per diferenciar aquesta OPA de la resta que solen produir-se en el mercat. La resta de paraules remarcables són: 'big', 'contigo' i 'posible'. Tot plegat, una resposta directa al famós vídeo del BBVA.
És la darrera estratègia que ha implementat l'entitat vallesana per defensar-se de l'OPA. Fins al febrer, els únics moviments havien estat les declaracions del conseller delegat, César González-Bueno, i algunes puntuals del president, Josep Oliu. Entre elles, va destacar la "clara oposició social" que va pronunciar el primer durant la presentació de resultats i que, des de llavors, el banc està intentant fer palesa. Pel que fa al segon, la seva ronda d'entrevistes es va produir la setmana passada, on va pronosticar que l'OPA fracassaria "amb un 85% de possibilitats".
La campanya dirigida als mitjans d'aquest cap de setmana, però, no és l'única acció. Una setmana abans, la Junta General d'Accionistes va retornar al Vallès Occidental i va servir com una perfecta posada en escena del rebuig a l'OPA. Els dirigents del Sabadell van sortir ovacionats de la ciutat, en una sessió en què van apel·lar al sentiment de pertinença del banc. A més, cap dels intervinents va exposar paraules favorables a la proposta del BBVA.
Mentre que el Sabadell ha enfocat l'OPA des d'un prisma més emocional i afectiu, el BBVA prefereix enfocar-ho més racionalment i destaca les bondats de l'operació
Menys de 24 hores després, l'entitat biscaïna va respondre públicament a la seva pròpia Junta General d'Accionistes. Va ser menys emotiva, però tampoc ho va pretendre. De fet, durant tot el procés, el president del BBVA, Carlos Torres, ha intentat presentar l'OPA com un moviment molt més racional que afectiu. "Oportunitat única", "projecte atractiu i il·lusionant" i "banc millor preparat" són alguns dels termes que el dirigent va seleccionar per dirigir-se a l'accionista del Sabadell. Tanmateix, tots ells van ser d'un caire igualment optimista.
L'únic aspecte en què Torres va voler competir en intensitat amb Oliu va ser a l'hora de tractar l'impacte de l'operació al conjunt de l'Estat. Si bé el president del Sabadell va apuntar que rebutjar l'OPA seria "contribuir al bé comú d'aquest país", el seu homòleg al BBVA va respondre tot apuntant que la unió seria "una aposta per Espanya i les seves empreses, per créixer i contribuir al creixement del país i els seus territoris".
Els dividends i recompres del Sabadell, únics canvis substancials
Més enllà de la parafernàlia mediàtica, la realitat dicta que cap dels dos bancs pot fer gaire cosa més fins que Competència resolgui el seu informe. Un cop aprovats els seus resultats, el Sabadell va executar el pagament dels dividends als seus accionistes per un import de 0,1244 euros per acció. Ho va fer el passat divendres 28 de març, data en què el BBVA també va actualitzar la contraprestació de la seva oferta. Ara, l'equació del canvi passarà a ser d'una acció del BBVA i 0,70 euros en efectiu per cada 5,3456 títols del Sabadell. Anteriorment, es preveia un pagament de 0,29 euros i 5,0196 títols del banc català.

Aquesta modificació té a veure amb l'augment dels dividends del mateix Banc Sabadell, que ha quadruplicat el volum abonat (dels 0,03 euros del 2024 s'ha passat als 0,1244 euros del 2025). A més, el BBVA també ha incrementat els dividends als seus accionistes, malgrat que el repunt ha estat molt menor (de 0,39 euros a 0,41 euros, un 5% percentual).
D'altra banda, aquest dilluns 31 de març, el Banc Sabadell també ha reactivat el programa de recompra d'accions que va haver-se d'interrompre a finals d'abril del 2024 a causa de l'inici de l'OPA. Aquest punt també va aprovar-se a la darrera Junta General d'Accionistes de l'entitat vallesana i té pendent completar l'adquisició de títols per valor de 247 milions d'euros. La finalitat del programa és reduir el capital social del banc, però no excedirà el llindar de 512.620.483 accions, o bé el 10% del capital social.
Sense notícies de Competència
Ara que ha conclòs l'època de reunions d'accionistes, l'informe de la CNMC esdevé més rellevant que mai. Durant la trobada amb premsa prèvia a la seva Junta, tant Oliu com González-Bueno van donar per certes les filtracions d'alguns mitjans que apuntaven a condicions poc dures en matèria de competència. En concret, La Vanguardia va avançar que les principals imposicions al BBVA es basarien a mantenir les condicions comercials als clients i determinades oficines, amb el matís d'allargar-ho a 24 mesos en lloc d'un any.
Per la seva banda, el banc català va considerar aquestes mesures "insuficients". Inicialment, el Sabadell havia demanat que les condicions fossin estructurals i no de comportament, a través d'accions com ara la venda del negoci de targetes i pimes del Sabadell a un banc que no fos ni CaixaBank ni el Banc Santander. D'acord amb aquestes informacions, però, Competència no ho hauria estimat oportú després de fer el seu primer test de mercat. Tot i això, es podria produir un canvi si finalment el regulador decideix executar un segon examen, tal com ha informat El Confidencial. Ara bé, aquest mitjà matisava que la revisió es produiria a causa de nous compromisos enviats pel BBVA. Uns compromisos "molt potents" i que "haurien d'aclarir qualsevol dubte", segons va afirmar Torres aquest dilluns.
Fa temps que s'ha superat el calendari previst i, si es compleix l'escenari d'un segon test de mercat, la resolució podria fer-se esperar fins al maig
Amb tot, a hores d'ara es desconeix la data de publicació de l'informe de la CNMC. Fa temps que s'ha superat el calendari previst i, si es compleix l'escenari d'un segon test de mercat, la resolució podria fer-se esperar fins al maig. Un cop es produeixi, el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, tindrà 15 dies hàbils per portar el cas al Consell de Ministres i decidir si el govern espanyol endureix les condicions de l'operació en funció de criteris com l'interès nacional o la cohesió territorial. Tot seguit, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) haurà de donar el seu vistiplau abans que s'obri el període d'acceptació, previst pel juliol. Totes les parts tenen clares les fases de l'OPA. A l'espera que s'engegui la recta final del procés, la batalla de l'opinió pública continuarà sent la protagonista d'aquest conflicte bancari.