Anys 20 del segle passat, Barcelona. Vicente Torns Pedrosa es dedica a la compravenda de ferralla. Després d'uns anys d'activitat, comença a aprofitar el cable de coure recuperat per fer nous fils individuals per a bobines de motors. És l'origen de Vicente Torns, que aquest 2024 celebra cent anys sent un grup internacional que factura més de 400 milions d'euros, dona feina a 750 persones i fabrica i ven productes de coure i alumini pels sectors energètics, construcció, automoció o infraestructures.
Un segle de supervivència amb caigudes i recuperacions marcat per l'emprenedoria i la voluntat innovadora. "El nostre valor és que som una empresa familiar i per a nosaltres, el personal és molt important", reivindica Vicens Torns, tercera generació de l'empresa. Avui en dia, els seus materials de coure són utilitzats en maquinària i motors elèctrics d'arreu del món.
Un petit taller al Raval
Va ser a partir dels anys 30 quan Vicente Torns va decidir establir-se en un taller al carrer de Joaquim Costa de Barcelona, al Raval, per reaprofitar el coure que obtenia de la ferralla i fer-ne nous fils, gràcies a l'adquisició d'una nova màquina. Llavors, el fil de coure aïllat amb cotó servia per reparar motors elèctrics i també el compraven altres comerciants de productes elèctrics.
"Va evolucionant de ferrovaller a una fase més industrial", destaca l'actual CEO de Vicente Torns. Durant els anys 40, 50 i 60 el mercat de motors elèctrics per a la indústria creix exponencialment. L'empresa inicia la construcció d'un tipus de platines encintades amb paper, sobretot per empreses com AEG a Terrassa, Oerlikon a Sabadell o Siemens a Cornellà.
Auge i caiguda de Vicente Torns
Vicente Torns va ampliant el catàleg de productes relacionats amb el coure per a motors, quadres o transformadors elèctrics per la gran demanda existent. L'empresa arriba a tenir 75 treballadors, però a finals dels 70 tot comença a canviar: "Els grans fabricants van anar tancant".
L'empresa vira i deixa de costat la fabricació per centrar-se en la comercialització, aprofitant el seu accés al mercat europeu. Als anys 90, el grup cau a menys de vint treballadors i funciona principalment com un magatzem de distribució.
El renaixement d'una empresa històrica
Però la resiliència i capacitat de superació de l'empresa familiar es va imposar. El pare de l'actual CEO decideix comprar la maquinària d'una empresa a Montcada i Reixac que tancava: "Ens tornem a reindustrialitzar i a produir, principalment pel mercat català i espanyol". Eren els anys 90 i poc després també aposten per l'exportació: "Fem fortes inversions".
Vicens Torns explica que el 2008, quan esclata la crisi econòmica espanyola, el mercat internacional ja suposava el 70% de les seves vendes. Un moviment que els va salvar. Han fet fàbriques a Eslovàquia o Marroc, empreses de distribució a Itàlia, Alemanya o França, adquireixen empreses a Suïssa i impulsen dues fàbriques a l'Índia a través d'una join venture. Cadascuna de les fàbriques s'ha especialitzat en una branca o un producte.
Vicens Torns: "Teníem productes amb poc valor afegit i dependència de clients molt grans"
Una gran expansió internacional per continuar distribuint productes de coure arreu del món. Però es topen amb un altre repte: "Teníem productes amb poc valor afegit i dependència de clients molt grans, que ens estrenyen molt amb el preu". "Són èpoques turbulentes", recorda Torns.
"La clau és 2017, reconvertim l’empresa i canviem l’estratègia", assenyala el director general, que ho vincula a la compra d'una empresa francesa, que facturava menys però tenia més beneficis: "Vam sortir dels productes de molt volum per un producte més de nínxol, personalitzat per cada client". Vicens Torns comença a generar nous productes més innovadors i únics en un sector amb menys competència. Els clients passen a ser col·laboradors i s'estableix una relació de benefici mutu.
"Aquesta transformació no és fàcil. Hem intentat generar un producte nou que no existia al mercat i havíem de generar compra. Fins ara els clients s’ho feien tot ells. Nosaltres generem un producte nou que no s’està comprant i vam haver de començar el mercat", destaca Torns. Però la feina ha donat els seus fruits i s'han convertit en un referent del sector.
General Electric i Hitachi
El catàleg de Vicente Torns compta amb més d'una vintena de productes de coure per sistemes elèctrics, on destaquen les platines encintades, que s'utilitzen per unir les cel·les de les bateries elèctriques dels cotxes. Els seus productes també es poden trobar en sistemes elèctrics d'aerogeneradors i plaques fotovoltaiques, transport ferroviari, electrodomèstics, telecomunicacions o automoció. Són el fil conductor de centenars d'empreses i aparells que fan possible el funcionament del món.
Companyies com ABB, Siemens, General Electric o Hitachi han confiat en Vicente Torns. "La nostra aposta és molt positiva, és el que ens ha fet créixer i ha garantit el futur de l'empresa". Ara tenen la seu principal a Rubí, on han invertit deu milions en una nova planta a la població vallesana pel seu nou gran projecte: el coure verd.
Vicente Torns: "El meu avi utilitzava ferralla per fer els fils i ara nosaltres tornarem a fer el mateix"
La nova fàbrica es dedicarà a reciclar els desperdicis de coure que utilitzen per reconvertir-ho en nous productes de coure. Una aposta per la sostenibilitat, ja que es redueix l'ús dels minerals i s'aposta per la reutilització. I que suposa el tancament del cercle de l'empresa centenària: "El meu avi utilitzava ferralla per fer els fils i ara nosaltres tornarem a fer el mateix". Un segle després, Vicente Torns torna als orígens en una aposta per la innovació i la sostenibilitat.