• Empresa
  • La nova vida de Condensia a Polinyà: més espai, capacitat productiva i nous mercats

La nova vida de Condensia a Polinyà: més espai, capacitat productiva i nous mercats

L'empresa química enceta una nova etapa amb un nou reactor, maquinària i instal·lacions accesòries a Polinyà, finançades amb el préstec ICF Eurocrèdit

Les noves instal·lacions de Condensia a Polinyà | Cedida
Les noves instal·lacions de Condensia a Polinyà | Cedida
Carlos Rojas | VIA Empresa
Periodista
Polinyà
19 de Desembre de 2024
Act. 19 de Desembre de 2024

Des de l'any 1975, Condensia s'ha convertit en un referent al mercat de productes químics. Fins ara, han operat durant 49 anys des d'un mateix lloc, la planta de Palau-solità i Plegamans. Allà han produït de tot: èsters especials, PVC, cautxú, cosmètics, pintures o lubricants, entre altres productes. Avui, el 70% del que fabriquen s'exporta a mercats internacionals, la qual cosa obliga l'empresa a oferir un material de màxima qualitat i amb preus competitius.

 

Aquesta expansió internacional del seu mercat va engegar-se el 2009. Un creixement majúscul que, alhora, va generar un problema: la fàbrica s'havia quedat petita. "Ja no podíem créixer més per una qüestió d'espai i producció", lamenta Marco Ara, CEO de Condensia. El dirigent també recorda a VIA Empresa que la normativa de l'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans no permetia augmentar el seu volum. 

Tot plegat es va resoldre amb la creació d'una nova nau a Polinyà, gràcies al préstec ICF Eurocrèdit que els va concedir l'Institut Català de Finances (ICF). "El gruix s'ha fet servir per a les instal·lacions i el contingut, que és el reactor i tota la maquinària necessària de producció", indica Ara. Aproximadament, aquest préstec cobreix entre el 60% i el 70% de les despeses, mentre que el 30-40% restant ha estat autofinançat. "És gràcies a l'ICF que aquest projecte ha tirat endavant", reconeix el CEO. Ara, l'institut ha obert una nova convocatòria de la línia ICF Eurocrèdit, aquest cop dotada amb 320 milions d'euros.

 

Amb aquesta nova etapa, Condensia espera poder assolir el seu màxim potencial. Preveuen que la nova planta, de 5.000 m², permetrà multiplicar per cinc o sis la seva capacitat productiva nominal de què disposaven fins ara. "A Palau treballem amb unes 4.000 tones de producció i en només dos anys calculem que a Polinyà podrem moure unes 12.000 tones", apunta Ara. Tot i que això serà només al començament: un cop hagin completat el "difícil trasllat" a la nova planta, les xifres podrien enfilar-se a les 20.000 tones.

Ara: "Per estar presents en alguns mercats, hem d'oferir una gamma de productes més àmplia, ho fem com a complement de la nostra activitat i per donar un servei més gran als nostres clients"

Part d'aquest volum de productes consisteix no només a aquells pròpiament de Condensia, sinó d'altres que Ara explica que es fabriquen com a accessoris de grans clients. "Per estar presents en alguns mercats, hem d'oferir una gamma de productes més àmplia, ho fem com a complement de la nostra activitat i per donar un servei més gran als nostres clients", ressalta el dirigent. Amb més espai, guanyaran més capacitat productiva i també la possibilitat d'arribar a més mercats i quantitats més grans.

Des de fa 15 anys, Condensia s'ha situat al mercat europeu, on s'ha disputat el seu espai amb grans players del sector. "En realitat som una pime, però competim amb multinacionals perquè oferim un servei diferent del que elles són capaces de donar", afirma Ara. Amb la nova planta, esperen consolidar la seva presència europea i no descarten començar a mirar cap a Nord-amèrica.

La sostenibilitat per bandera

Tot plegat, en un entorn on es prioritza la sostenibilitat més que mai, especialment en el cas d'empreses com Condensia, que treballen amb productes químics d'alt valor afegit com els plàstics biodegradables. "No és només una tendència, sinó una línia de comportament en què estem presents ja des de fa anys. Tots els nostres processos productius estan enfocats a col·laborar de forma directa o indirecta amb l'economia sostenible", subratlla Ara.

De fet, recentment, la companyia va substituir els sostres dels edificis de Palau per instal·lar plaques fotovoltaiques. En el cas de Polinyà, hi són des del primer dia. Però no és l'única iniciativa. "Tota la maquinària és d'última tecnologia i està pensada per minimitzar els consums i l'emissió de productes contaminants o residus", agrega. A més, tenen una línia de productes dedicada als additius per als bioplàstics. Aquests són biobasats, és a dir, provenen de fonts renovables. Així doncs, el futur de Condensia no només apunta a daurat, sinó que no oblidarà el color verd.