• Empresa
  • El Consorci de la Zona Franca dobla els guanys

El Consorci de la Zona Franca dobla els guanys

El delegat de l’entitat, Jordi Cornet, proposa fixar un percentatge dels beneficis, que al 2016 van superar els 8 milions, perquè es destinin a projectes socials

El delegat de l'Estat al Consorci de la Zona Franca, Jordi Cornet | Cambra de Barcelona
El delegat de l'Estat al Consorci de la Zona Franca, Jordi Cornet | Cambra de Barcelona
Marta Vergoñós
Barcelona
04 de Juliol de 2017
Act. 04 de Juliol de 2017

El Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) atravessa un moment dolç. Aquest any ha estrenat dues noves fires, l'Inmotecnia Rent i l'eDelivery; frega la total ocupació en les seves naus i ara, després de les auditories pertinents, té la confirmació que manté la línia de creixement econòmica començada el 2013. Concretament, l'ens ha obtingut uns beneficis de 8,3 milions d'euros en el passat exercici, la qual cosa suposa un creixement del 85% respecte al 2015, quan va guanyar 4,5 milions. El delegat especial de l'Estat al consorci, Jordi Cornet, ha destacat que aquests resultats són especialment positius si es té en compte que l'any 2012 el balanç va ser de 27 milions negatius.

"Hem passat de pèrdues a beneficis i ho hem fet amb consens", ha assegurat durant una conferència a la Casa Llotja de Mar organitzada per la Cambra de Comerç de Barcelona. Cornet ha fet en tot moment gala de la seva capacitat per entendre's amb interlocutors de tot signe polític. "Per a mi, és perdre energies discutir coses que no podràs canviar. Amb els dos alcaldes amb qui he tractat els vaig fer aquesta reflexió", ha assenyalat en referència al govern convergent de Xavier Trias i a l'actual executiu dels comuns que encapçala Ada Colau.

Aquesta capacitat per trobar punts d'encontre és, al seu entendre, el que ha permès que el Consorci hagi "fet els deures" i hagi crescut alhora que retallava despesa. En aquest sentit, ha apuntat que, entre el 2011 i el 2016, l'ens ha reduït en un 31% la seva despesa pròpia, el que equival a 8,1 milions d’euros. A més, en aquest període, ha retallat el deute financer en un 71%, passant de 195 a 56 milions d'euros.

Pel que fa al balanç de la societat firal, que organitza el Barcelona Meeting Point (BMP) i el Saló Internacional de Logística (SIL), va tancar el 2016 amb un benefici de 203.469 euros, que trenquen amb unes pèrdues acumulades de 6,2 milions entre 2008 i 2015. Tot això, ha recalcat, ho han fet sense perdre cap llogater pel camí per culpa dels preus, que van baixar de 31 a 22 euros per metre quadrat per facilitar l'arribada de noves empreses. Aquesta rebaixa, ha afirmat, ha complert la seva missió perquè a dia d'avui el polígon frega la plena ocupació.

"Avui dia és un negoci fer habitatge social"

Un dels ojectius del Consorci és ajudar a construir una Barcelona més cohesionada socialment, segons ha indicat Cornet. "Hem  iniciat barris que estaven aturats, com la Marina del Port Vell, Sant Andreu i d'aquí poc a Mollet del Vallès. Enteníem que estàvem passant moment socials complicats i la nostra obligació era ajudar als barcelonins. Però per fer-ho necessitem socis, perquè no volem descapitalitzar-nos perquè és important arribar a tot arreu", ha explicat.

Per això, ha anunciat que intentarà arribar a un acord amb l'Ajuntament de Barcelona perquè es destini un percentatge fix dels beneficis del CZFB a projectes socials. Per a Cornet, hauria de ser del 5%.

Passi el que passi, però, ha recalcat que seguiran apostant per la construcció d'habitatges assequibles. "Avui dia és un negoci fer habitatge social", ha sostingut, si bé ha puntualitzat que s'ha de debatre com es construeixen i com s'hi accedeix per evitar que es creï una bombolla al seu voltant.

Jordi Cornet ha estat el convidat del Dinar Cambra | Cambra de Barcelona

Jordi Cornet ha estat el convidat del Dinar Cambra | Cambra de Barcelona

Els inversors, espantats pel procés

Cornet, que porta tota la vida vinculat al PP, també ha dedicat un epígraf de la seva intervenció a parlar del procés català. Ha assegurat que a l'estranger, especialment al món anglosaxó, "no entenen res", i ha avisat que als inversors els "espanten" els anuncis del Govern, que al seu entendre hauria de canviar d'actitud i prendre nota de la voluntat d'arribar a consensos del Consorci.

"Desgraciadament, n'hi ha que es dediquen a dir que se saltaran la llei. A una persona que incompleix la llei se la posa a la presó, no? Doncs a aquests sembla que no", ha etzibat gairebé al final de la seva intervenció, quan també ha lamentat que ara només es parli de Catalunya a l'estranger en clau de conflicte sobiranista i no pel seu caràcter emprenedor.