"Si l'any passat el nostre lema era back to basics, enguany podem dir que Construmat is back". Són les paraules amb què Roger Bou, director de Construmat, ha obert la presentació de l'esdeveniment que reuneix a gran part dels segments del sector de la construcció espanyola. Aquest any, la cita arriba a la seva 23a edició i se celebrarà entre el dimarts 21 i el dijous 23 de maig al pavelló 2 del recinte Gran Via de Fira de Barcelona. Ja hi ha confirmades més de 300 empreses participants i prop de 600 marques, i s'ocuparà el 100% de l'espai d'exposició. Es tracta d'un creixement del 50% respecte a l'any anterior, quan Construmat va rebre 204 firmes expositores i 366 marques.
De cara a l'edició d'aquest 2024 també augmentarà l'espai, que superarà els 10.000 metres quadrats del 2023. A la cita hi seran companyies com Alsina, Cases Inhaus, Ciments Molins, Gabarró, Roca o Tecnol, i també entitats importants a l'Estat com APCE Espanya, Federació de Gremis de la Construcció o Fundació Laboral de la Construcció, entre d'altres. S'han previst més de 120 ponents al Sustainable Building Congress, que intervindran a més de 65 sessions repartides als dos auditoris. Enguany, els tres eixos temàtics escollits són la descarbonització i economia circular, els sistemes constructius industrialitzats i les solucions i tecnologies digitals.
Un Construmat amb un "creixement exponencial"
"Hem crescut exponencialment respecte a l'edició de l'any anterior, més del que ens esperàvem. Si tinguéssim l'oportunitat de fer un saló d'una setmana sencera, encara s'acabaria omplint", ha assegurat Xavier Vilajoana, president de Construmat, que no ha revelat l'impacte econòmic de l'esdeveniment. El dirigent també ha explicat que hi ha "molts reptes a plantejar", que passen per la rehabilitació, la formació i la sostenibilitat. Segons Vilajoana, el teixit d'habitatges està "molt envellit" i cal fer molta pedagogia a tots aquells que vulguin incorporar-se al mercat laboral de la construcció. "No entenem per què els joves no volen treballar al nostre sector, tenim un conveni per sobre de la mitjana d'altres sectors a l'Estat", ha criticat. "És un tipus de feina que no se sembla res al que es feia fa 30 anys, la innovació tecnològica fa temps que està molt present i les feines de càrrega s'han reduït a la mínima expressió", ha rematat Vilajoana.
D'aquesta manera, el saló de Fira de Barcelona comptarà amb l'oferta de segments de tota classe, com ara maquinària i eina, construcció industrialitzada, façanes i cobertes, aïllament, urbanisme i espai exterior, disseny i interiorisme, paviments i revestiments, banys, BIM i TIC pel projecte i l'obra, cuines, il·luminació, gestió i captació d'energia, tancaments, fusteria, serralleria o protecció solar, entre d'altres.
L'objectiu del Construmat és superar en un 40% de diferència els 16.000 visitants de l'any passat; de moment, ja s'han acreditat 23.000 persones
Per la seva banda, Bou ha avançat que l'objectiu d'enguany és superar en un 40% la xifra de visitants de l'any passat (16.000). "Ara per ara ja tenim 23.000 acreditats, estem en camí d'aconseguir un repte molt inusual a un congrés", ha apuntat. Amb tot, la idea del Construmat és assentar-se com a saló referent del sector a l'estat espanyol i començar a ser un reclam per empreses internacionals. Està previst un augment del 120% d'assistents de províncies no catalanes i s'ha confirmat la presència de 47 empreses de 18 països estrangers. "Volem ser el saló referent de l'arc mediterrani", ha confirmat Bou.
El Marroc, país estratègic convidat
Per fer-ho, han seleccionat el Marroc com a país convidat. Unes 16 empreses punteres del país africà tindran estand propi i explicaran projectes clau, com ara la construcció de l'estadi més gran del món que estan preparant de cara al Mundial de 2030. "El nostre congrés ha de tenir un component més nacional i internacional, i per això hem contactat amb 100 mercats de tot el món", ha explicat Bou. Els països amb més representació a les exposicions seran el mateix Marroc, Turquia i la Xina, tot i que des de l'organització han reconegut que n'hi ha d'estratègics, com ara França, Portugal, Emirats Àrabs i els ja esmentats Turquia i el Marroc.
Una de les principals novetats es troba als tallers. Enguany, Construmat vol que siguin "pràctics i interactius". Per això, se celebraran unes jornades del Consell per a l'Acreditació Internacional d'Arquitectura i Disseny (CIAAD), soci oficial de les Nacions Unides per a la implementació i l'avenç dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), a més d'una sessió de certificació de Fischer per a instal·ladors del sistema Solar-Fix, pas previ a l'examen per aconseguir l'acreditació TÜV Rheinland. "Ens ho demana el sector, volen certificacions i que els aportem valor", ha afegit Bou.
Vilajoana, contundent pel que fa als habitatges
A banda de la presentació del congrés, el president de Construmat, Xavier Vilajoana, també ha volgut fer balanç sobre la situació del sector immobiliari. "El principal problema de l'habitatge és la manca d'oferta. Sense l'oferta, el sector es ressent. Hi ha efectes col·laterals que no ens faciliten les coses al sector privat, com el sòl, que és la matèria primera", ha apuntat Vilajoana. El dirigent també ha recordat que l'administració "té l'obligació d'ajudar amb el sòl" i que el factor cost "no depèn dels que som aquí", ja que "és molt global". Alhora, ha demanat que es parli "cada sis mesos" sobre les polítiques d'habitatge i "que no se'n torni a tractar el tema", i no fer-ho només durant els períodes electorals. "Ens agradaria que els polítics ens deixin tranquils pel que fa a les regulacions, s'han produït entre 20 i 30 canvis reguladors en els últims anys", ha insistit.