La continuïtat sempre s’ha imposat en els 175 anys d’història del Cercle del Liceu, el club social més antic i elitista de Barcelona. Francisco Gaudier Fargas repetirà en la presidència al ser l’únic candidat que s’ha presentat a les eleccions convocades per dilluns vinent.
Amb Francisco Gaudier, soci de l’empresa familiar Gafa (distribuïdora a Espanya de la marca nord-americana Sebago), continuarà la major part dels membres de l’actual junta: Javier Godó Muntañola, president de Grupo Godó (editora de La Vanguardia); Eugenia Bieto Caubet, exdirectora general d’Esade i actual consellera d’Endesa; Ernestina Torelló Llopart, presidenta de Cavas Torelló; Fernando Cuatrecasas, director de FC Cuatrecasas Compliance; Juan Molina-Martell, copropietari del grup de restauració Nomo; José Bau Jover, assessor d’inversions; Luis López de Lamadrid, expromotor musical; Francisca Graells de Reynoso, traductora, besnéta de l’històric Doctor Andreu; y Santiago Fisas Ayxelà, exdirigent i exeurodiputat del PP.
Fonts de l’entitat confirmen a VIA Empresa que només hi haurà quatre baixes de l’actual junta, totes per decisió pròpia, entre les quals destaca la de Joaquín Uriach Torelló, expresident de la farmacèutica Grupo Uriach (2012-2021). Uriach ha renunciat perquè, a partir d’aquest 21 de juny, serà el nou president de l’Associació Orfeó Català en substitució de Mariona Carulla. També és l´únic candidat que s’ha presentat per liderar l’entitat coral.
Tampoc continuaran els dos actuals vicepresidents, Juan Eusebio Pujol Chimeno (soci de Miura Private Equity) i el professor José García Reyes, així com Eduardo de Delas y de Ugarte, baró de Vilagayà.
Gaudier no anunciarà els noms dels socis que completaran la seva junta fins l’assemblea de dilluns vinent, en la qual es ratificarà la seva continuïtat com a president, segons puntualitzen des d’aquest club privat.
En els seus 175 anys d'història, el Cercle del Liceu només ha viscut tres eleccions amb més d'un candidat
En tota la història del Cercle del Liceu només s’ha presentat més d’un candidat en tres ocasions. Precisament, les anteriors eleccions, del maig de 2018, van ser les més disputades: aleshores, Gaudier, en qualitat de candidat continuista, es va imposar a l’alternativa que liderava José Daniel Barquero, director general d’Eserp Business & Law School. Entre altres, en la llista de Barquero hi apareixien noms com els de Pere Vicens Rahola, president de l’editorial Vicens Vives; el catedràtic Joan Francesc Pont o l’exdirigent convergent Joaquima Alemany.
Abans de situar-se al capdavant del Cercle del Liceu, Gaudier va ser vicepresident de la junta que encapçalava Ignacio García Nieto, conseller delegat del grup financer Riva y García. Sempre s’ha mantingut la tradició de nomenar el president entre els membres de les anteriors juntes.
Vincles amb la nova junta de l'Orfeó Català
Curiosament, entre el Cercle del Liceu i l’Orfeó Català hi ha vincles personals que van més allà de la passió musical. La nova junta de l’Orfeó Català que presidirà Uriach incorporarà destacats socis i directius del club liceista com Eugenia Bieito i Ignacio García Nieto.
El Cercle del Liceu comparteix edifici amb el Gran Teatre del Liceu, a la Rambla de Barcelona, si bé són entitats independents. La immensa majoria dels socis del Cercle són devots de l’òpera, que aprofiten les pauses de l’espectacle per anar al seu club social a través d’un accés directe. A més, el Cercle programa un gran nombre d’activitats culturals sobre òpera i música en general.
Les dependències del Cercle, situades en una cantonada de l’edifici, es van salvar del gran incendi del 1994 que va devastar el teatre operístic. En el seu interior s’exhibeix un important conjunt modernista del qual destaquen els quadres del pintor Ramon Casas, que també va dissenyar els ornaments del club.
Històricament, el Cercle del Liceu ha estat el club social de l’alta burgesia catalana. Fins 2001, no admetia les dones com a sòcies si no ho eren els seus marits o pares. Aquesta situació va canviar arran de la polèmica generada pel rebuig a l’admissió de la soprano Montserrat Caballé.
Com a club privat, el seu miler de socis utilitza les seves exclusives sales per a actes socials, culturals o per dinar al seu restaurant. Precisament, aquesta setmana han reobert la terrassa superior per a sopars i copes.