• Empresa
  • El coronavirus colpeja l'Ibex 35

El coronavirus colpeja l'Ibex 35

Jordi Bellini alerta que "l'Íbex 35 ha baixat fins als 8.350 punts amb pèrdues acumulades superiors al 17%"

La borsa de l'Ibex 35 amenaçada pel coronavirus. | EP
La borsa de l'Ibex 35 amenaçada pel coronavirus. | EP
Jordi Bellini
Economista i analista financer
Barcelona
07 de Març de 2020
Act. 09 de Març de 2020

Segona setmana de pànic a escala internacional provocat principalment pel COVID-19. De nou, veiem als mercats reaccionar a l’expansió del virus per tot el món, tot i que aquesta reacció no ha sigut tan contundent com la de la setmana passada. Malgrat que a Estats Units hi ha hagut novetats que han introduït positivisme als mercats, el pànic existent no ha permès que es recuperessin les fortes pèrdues patides la setmana passada.

 

Dimarts, i de forma sorprenent, la Reserva Federal va decidir baixar els tipus d’interès dient que era una “baixada de tipus d’emergència”, però les borses americanes ajudades pel negativisme que s’ha instaurat a escala global van sucumbir després de l’anunci. Només hi va haver un raig més d’esperança amb la bona reacció que van tenir els inversors l'endemà, dimecres, després que es conegués que Joe Biden havia guanyat les primàries dels Demòcrates en 10 dels 14 estats en el que anomenen el Supertuesday. Tot i així, dijous i divendres no va haver-hi cap novetat important que fes revifar l’esperança de recuperació, així que els mercats van estar baixant tot allò que havien arribat a pujar durant tota la setmana i la setmana ha quedat minsament en positiu.

 

A Europa, les coses no han anat “tan bé” com a Estats Units. Cap dels principals índexs europeus ha tancat en positiu. Entre aquests, es troba l’Íbex que ha baixat fins als 8.350 punts venint dels 10.083 punts i amb unes pèrdues acumulades superiors al 17% en només 11 sessions borsàries. Tot això liderat, com la setmana passada, pel sector turístic i el de les aerolínies, malgrat que les baixades són generalitzades. IAG ha baixat aquesta setmana gairebé un 10%, Amadeus un 12%, Melià un 12% y AENA encara ha aconseguit salvar els mobles i ha baixat poc més d’un 6%.

"L'Ibex ha baixat fins als 8.350 punts venint dels 10.083 punts i amb unes pèrdues acumulades superiors al 17% en només 11 sessions borsàries"

De la mateixa manera, els mercats han mogut les inversions més arriscades cap a inversions més segures. Aquesta és precisament la raó per la qual han estat baixant els mercats de valors durant les últimes setmanes. S’està movent el capital cap al mercat de bons sobirans principalment de dos països, d’Alemanya i d’Estats Units. Això ha fet disminuir el tipus d’interès dels seus bons i com a conseqüència, la prima de risc de molts països ha pujat encara més.

La prima de risc espanyola, que se situava en els 66 punts fa 15 dies, ha pujat fins als 95 punts al llarg d'aquesta setmana. Les primes de risc de Grècia, Itàlia i Portugal també s'han vist perjudicades i durant les mateixes dates han pujat de 136 a 215, de 135 a 183, i de 61 a 98, respectivament. Tot això ha generat unes bones oportunitats de compra d’actius financers a escala global ja que, immersos en el pànic, els preus de moltes empreses que no tenen molta afectació pel COVID-19 s’han reduït molt i s’han convertit en valors atractius.

Per altra banda, el petroli segueix en caiguda lliure. L'OPEP es va reunir aquesta setmana per decidir com actuar i van acordar retallar la producció de petroli per contrarrestar les caigudes patides pel coronavirus. Aquest acord va lligat al fet que Rússia -no forma part de l'OPEP- també estigui d’acord en participar en les retallades de producció. Així doncs, els soviets han declarat que no volen reduir la producció. Aquesta declaració no ha ajudat gens al petroli i el WTI s'ha enfonsat fins als 42 dòlars per barril. Recordem que al principi de la crisi, el WTI se situava al voltant dels 59 dòlars per barril i ara, acumula una pèrdua de més del 27% des de llavors.

"Immersos en el pànic, els preus de moltes empreses que no tenen molta afectació pel COVID-19 s’han reduït molt i s’han convertit en valors atractius"

A escala local, Pimec reclama que molts empresaris tenen dubtes de com aplicar els EROs en cas que ho hagin de fer pel coronavirus. De moment, cap empresa n’ha fet cap, tot i que la consellera Àngels Chacón ha reconegut que algunes empreses han hagut d’aturar la producció per falta de proveïdors. Assegura que el Govern ajudaria a trobar proveïdors alternatius per a pal·liar la crisi. Per altra banda, també hi ha notícies positives, la Cambra de Comerç de Barcelona ha detectat un augment de demanda en algunes empreses ja que els proveïdors originals són xinesos. Com dóna voltes el món, que un bitxo malalt del mercat xinès hagi derivat en tal afectació per a la nostra economia...

Ull a la borsa!