COS, una mútua cooperativa

El primer projecte que ofereix medicina integrativa es muda de local per créixer un cop consolidat

Una de les reunions de casos clínics de la cooperativa COS
Una de les reunions de casos clínics de la cooperativa COS
Aiats Agustí
Periodista
Barcelona
05 de Desembre de 2017

El model cooperativista amplia les seves fronteres i s'atreveix amb el de la mútua de salut. COS ofereix medicina integrativa i és la primera experiència d'aquest tipus, o almenys això és el que afirmen els seus portaveus, José Herrero i Mireia Bosch.

 

Herrero és naturòpata i homeòpata responsable de l'àrea de salut infantil de la cooperativa ubicada al carrer de Mozart 2 de Barcelona, en un local d'uns 120 metres quadrats que alberga consultes, despatxos i sales de formació. "Se'ns ha quedat petit i de fet ja hem signat el contracte per un nou local de 500 metres quadrats al carrer de la Indústria 93" a tocar del barri de Gràcia de Barcelona.

Medicina i cooperativisme

COS és una cooperativa mixta sense ànim de lucre que uneix terapeutes amb pacients i que ofereix medicina integrativa. Això vol dir que "fem conviure medicina convencional amb la tradicional", diu Herrero. Ofereixen medicina general i de família, homeopatia, naturopatia, osteopatia, tècnica Alexander -de reeducació postural-, massatges, fisioteràpia, reeducació visual i psicologia. "Són teràpies que la Seguretat Social no contempla o no ofereix i amb les quals la volem complementar", diu la portaveu.

 

COS neix per fer accessible teràpies que la Seguretat Social no contempla

I això amb la intenció que aquests serveis siguin més accessibles pels usuaris: "Qualsevol persona pot fer ús del servei a preu de mercat o, si hom es fa soci pagant una quota mensual individual o familiar, pot gaudir dels serveis amb una taxa reduïda". El capital social per formar part del col·lectiu és de 60 euros i les taxes són de 27,3 euros per persona o 37,5 per família. Aquestes són les quotes mutuals i donen accés al servei a cost, 25 euros per hora de visita amb qualsevol professional. "Per teràpies continuades, és molt assequible", apunta Herrero. "La idea d'aquests preus és que no sigui privatiu, els hem ajustat al màxim", diu Bosch. A més, també existeixen quotes solidàries com a mecanisme d'accés per persones amb més dificultats. El soci cooperativista també gaudeix de descomptes en cursos que organitza COS i en la botiga de l'entitat.

Quan un usuari passa a formar part de la cooperativa, se li adjudica un terapeuta de referència que valorarà, de manera conjunta i col·laborativa amb la resta de professionals, el circuit de salut adequat pel pacient.

Un local nou de trinca

COS sorgeix fa set anys com a cooperativa derivada d'una altra dedicada a l'atenció a la maternitat. En cert moment es va voler ampliar el ventall de serveis i fer conviure la medicina tradicional amb la convencional, però també aprofitar la "massa social, la demanda vinculada a aquest tipus de serveis i facilitar-ne l'accés", apunta el terapeuta.

El 10 primers socis de la cooperativa eren els professionals que hi treballaven. A mesura que el projecte ha crescut, s'ha anat ampliant la plantilla amb treballadors col·laboradors, tan autònoms externs, com socis que oferien serveis nous. "Tots integrats a l'equip i participen del treball integratiu que fan els professionals de salut", apunta Bosch. Actualment hi ha 25 persones treballant de les quals 11 són sòcies. Actualment COS compta amb "652 persones sòcies usuàries i fem una mitjana de 650 visites mensuals, la qual cosa representa 7.800 visites anuals", explica la portaveu.

Al nou local s'hi oferirà també ginecologia, digestologia, infermeria pediàtrica i odontologia holística

Amb una facturació anual de 360.000 euros, l'objectiu de COS és tancar el 2018 sumant 50 unitats familiars sòcies a les 300 actuals. I canviar de local: "Des de fa dos anys el projecte s'ha consolidat i també s'ha saturat l'espai, per això necessitem mudar-nos", expliquen. El finançament que volen aconseguir per mudar-se serà mitjançant la base social pròxima al projecte, un crèdit de banca ètica i amb l'emissió de títols participatius.

"Hem emès 200 títols per valor de 500 euros i funciona com un microcrèdit, nosaltres ens comprometem a invertir-los al projecte i d'aquí a cinc anys a retornar-los amb un 2% d'interès anual", explica Bosch.

Amb el canvi de local pretenen, a més, oferir ginecologia, digestologia, infermeria pediàtrica i odontologia holística. Alhora volen poder fer formació en psicologia "amb miralls unidireccionals per fer pràctiques", tindrà 12 sales de consulta, dos box d'odontologia, una sala gran de formació i una altra de reunions.