Les coses de l'Elon

És difícil avorrir-se seguint les aventures del magnat Elon Musk, que acostuma a transformar en 'show' tot allò que toca

El CEO de Tesla, Elon Musk, en una conferència a Polònia | EP
El CEO de Tesla, Elon Musk, en una conferència a Polònia | EP
Roger Vinton
Escriptor
Barcelona
12 de Juliol de 2024

Aquests darrers dies la firma automobilística Tesla ha estat notícia als mercats per l’escalada de la seva cotització, que des de Sant Joan fins ara s’ha revalorat per sobre del 40% (un 27% la setmana passada). El motiu principal és que les vendes trimestrals de vehicles han quedat per sobre del que esperava el consens del mercat, una millora molt meritòria perquè la demanda mundial de cotxes elèctriques es troba enmig de certes turbulències. A més, la companyia que lidera el singular Elon Musk ha aconseguit l’autorització del regulador alemany per ampliar la factoria de Berlín, un moviment que tenia molta oposició entre els habitants de la zona.

 

L’escalada de les accions de Tesla s’ha produït també en el marc d’una guerra entre Musk i els inversors baixistes (els shorts), als qui literalment vol “destruir”

L’escalada de les accions de Tesla s’ha produït també en el marc d’una guerra entre Musk i els inversors baixistes (els shorts), als qui literalment vol “destruir”. Aquest tipus d’inversors van ser coneguts pel gran públic arran del cas Grifols, quan la firma d’anàlisi Gotham City va apostar per la caiguda de la cotització provocada per ells mateixos arran de la publicació de determinats informes que posaven en dubte la comptabilitat de l’empresa catalana. En el fragor d’aquest combat entre Musk i els shorts s’ha sabut -i el fundador de Tesla s’ha encarregat de verbalitzar-ho perquè no se li escapés a ningú- que un dels baixistes era ni més ni menys que Bill Gates. La frase que Musk ha deixat anar és exactament aquesta: “Tan aviat com Tesla hagi solucionat el tema de l’autonomia i tingui l’Optimus a la cadena de producció, qualsevol qui tingui una posició curta de l’empresa quedarà destruït. També Gates”. Quan Musk parla d’Optimus es refereix al robot humanoide que Tesla està testejant des de fa tres anys. Està dotat d’intel·ligència artificial i la seva funció inicial és, precisament, servir de mà d’obra a les fàbriques d’automòbils.

 

Però Elon Musk ha estat recentment protagonista de l’actualitat per encara més temes, i és que no fa ni un mes que es va moure un assumpte que feia temps que s’arrossegava: el sou de l’empresari. El cas és que el 2018 Tesla va acordar un pla de retribució en accions per al fundador de la companyia que es basava en el compliment d’una sèrie de fites, com l’evolució del preu de l’acció, la facturació i els beneficis bruts. De bon començament semblava que Musk no tindria problemes per cobrar un paquet retributiu que s’enfilava fins a la xifra esbojarrada de 56.000 milions de dòlars en opcions sobre accions (els guarismes varien en funció de la font perquè és un import vinculat al valor dels títols), però el gener passat una jutgessa de l’estat de Delaware, de nom Kathaleen St. Jude McCormick, va aturar el pagament perquè va considerar que el consell d’administració de Tesla estava sota la influència personal de Musk i que no tenia prou informació per prendre una decisió tan rellevant. Es feia ressò de les queixes d’alguns accionistes, especialment de Richard Tornetta, de qui parlarem més endavant. El que ha passat recentment és que els accionistes de l’empresa han votat majoritàriament a favor del paquet retributiu, però això encara no serà el darrer pas, perquè la qüestió es troba enmig d’un laberint judicial que pot trigar mesos a resoldre’s.

No podem oblidar la compra de la xarxa social Twitter, que l’octubre del 2022 es va convertir en una veritable 'sitcom'

El 13 de juny passat, Musk va fer una piulada a Twitter (ara X), la xarxa social de la qual és propietari, per informar que els accionistes havien aprovat per àmplia majoria la seva retribució extra, un argument que tindrà el seu pes davant dels jutges, si més no simbòlic. Els qui també volen cobrar uns honoraris estrambòtics són els advocats que han intervingut en el procés per aturar la retribució de Musk, en un procés que va tenir el primer pas quan un petit accionista (només tenia nou accions de Tesla) de nom Richard Tornetta va denunciar l’assumpte. Com que considera que va guanyar el cas perquè -com dèiem abans- la jutgessa McCormick va aturar el pagament, ara reclama que Tesla es faci càrrec dels honoraris dels tres despatxos d’advocats que han intervingut en el procés. Per increïble que pugui semblar, la factura dels lletrats s’enfila fins als 7.000 milions de dòlars, equivalent a 370.000 dòlars per hora de feina. L’import estava indexat a l’estalvi aconseguit per a Tesla gràcies al blocatge del pla retributiu de Musk. Ara mateix, el pagament als advocats també està judicialitzat, el que complica encara més el dia a dia de l’empresa.

Com veiem, és difícil avorrir-se seguint les aventures del magnat Elon Musk, que acostuma a transformar en show tot allò que toca. En aquest sentit, no podem oblidar la compra de la xarxa social Twitter, que l’octubre del 2022 es va convertir en una veritable sitcom.