De pràcticament tancar portes i acomiadar uns 120 treballadors fa menys d'un any a anunciar la inversió de 200 milions d'euros per construir un planta pròpia de producció de clor i incrementar substancialment la seva producció d'MDI.Covestro, la filial química de Bayer, ha reafirmat aquest dilluns no només que mantindrà operativa la seva planta de La Canonja, al Tarragonès, sinó que apostarà fort per incrementar la seva producció i competitivitat. El primer pas, assegura el comunicat corporatiu, serà la construcció d'una planta de producció pròpia de clor, per garantir un "abastament altament eficient, sostenible i independent d'aquesta matèria primera crucial". Precisament, la renúncia al tancament de la planta, que es va confirmar el passat mes de març, va ser el resultat d'un acord a diverses bandes per garantir també la continuïtat de part de l'activitat al territori d'Ercros, en aquests moments la seva principal proveïdora de clor.
Covestro anuncia ara que vol incrementar en 50.000 tones la producció anual d'MDI
Covestro es va comprometre a continuar adquirint, fins el 2020, un 30% de la producció de clor de la química catalana –que, curiosament, ha fet efectiu aquest diumenge el tancament definitiu de la planta de clor de Flix després de descartar la seva adaptació a la nova tecnologia menys contaminant que exigeix la normativa europea- per fabricar l'àcid clorhídric que necessitat el procés de producció d'MDI, un material utilitzat com a base per a les escumes de poliuretà rígides amb una gran capacitat d'aïllament que s'usa en edificis o refrigeradors. L'acord, que la Generalitat va estar perseguint durant mesos, permetia a les dos companyies, dependents entre elles, continua mantenint l'activitat, atès que Ercros adquireix també a Covestro l'àcid clorhídric que utilitza per produir fosfat bicàlcic a la seva planta de Flix.
A partir d'ara, però, els plans públics de la filial de Bayer passen a ser molt més ambiciosos respecte els anunciats anteriorment. A més de construir la seva pròpia planta de clor, Covestro vol incrementar la capacitat de la planta d'MDI en 50.000 tones fins arribar a les 220.000 anuals. "Estem totalment compromesos amb el mercat d'MDI i amb el nostre parc industrial de Tarragona. A l'incrementar la producció i establir el nostre propi consum de clor, augmentarem encara més l'eficiència i la competitivitat d'aquesta planta", ha declarat el màxim executiu de Covestro, Patrick Thomas. Aquest increment de producció s'efectuarà de forma gradual fins l'any 2022, mentre que la producció de clor està prevista per a finals de 2020. Fins aquell moment, serà el proveïdor extern, Ercros, qui aporti aquesta matèria primera, tal i com està establert a l'acord de fa uns mesos. La filiala de Bayer preveu utilitzar, per aquesta producció, la "tecnologia més avançada en eficiència energpetica".
"Aquesta inversió representa un nou pas en la nostra estratègia ja anunciada d'inversió a llarg termini i segueix amb el nostre enfocament de 'capex inteligente' per ampliar les nostres capacitats. Es tracta d'una pedra angular en la nostra estratègia de creixement global", ha subratllat Markus Steilemann, director comercial de Covestro. "Anticipem que la demanda d'MDI continuarà sent superior a l'oferta", ha afegit. Per la seva banda, el director general de Covestro a l'Estat espanyol, Andrea Firenze, ha indicat que, amb aquest anunci, la companyia "es compromet amb els seus clients i el seu mercat oferint una major capacitat de subministrament, efectuant una important inversió". En aquest sentit, segons el mateix comunicat corporatiu, la inversió permetrà potenciar la xarxa de producció global d'MDI de la companyia que, assegura, ja està duplicant la capacitat de la planta alemanya de Brunsbuettel, per produir fins a 400.000 tones anuals a finals de 2018. El passat 2016, la companyia va arribar a factura 11.900 milions d'euros.