El Banc Central Europeu (BCE) ha comunicat la desconsolidació a efectes prudencials de CaixaBank a CriteriaCaixa -participada al 100% per la Fundació Bancària La Caixa-, en considerar que CriteriaCaixa ja no exerceix el control o una influència dominant sobre el banc i, en conseqüència, ja no és la seva empresa matriu.
Segons ha informat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), CaixaBank ha passat a ser l'empresa matriu del conglomerat financer integrat per les entitats del grup que tenen la condició de regulades.
Així mateix, Criteria ha informat també a la CNMV que, després de constatar la pèrdua de control sobre CaixaBank, el BCE ha pres la decisió per la qual Criteria deixa d'estar sota la seva supervisió i deixa de ser considerada societat financera mixta de cartera i entitat obligada d'un conglomerat financer, i no se li requereix complir amb els requisits de capital prevists en la normativa.
Desconsolidació
Al maig de l'any passat, CaixaBank i Criteria van expressar la seva intenció de complir les condicions establertes pel BCE para desconsolidar dels comptes de la segona a CaixaBank, de la qual controlava el 56,8%, abans de finalitzar l'exercici 2017.
Criteria va realitzar aquest anunci després de rebre la resposta del BCE a una consulta plantejada per la pròpia entitat sobre les condicions en les quals es produiria la pèrdua de control de CaixaBank de manera que aquesta pèrdua impliqués la desconsolidació d'aquesta última a efectes prudencials.
En la seva resposta, el BCE va informar de les condicions en les quals consideraria que Criteria hauria deixat d'ostentar el control de CaixaBank a efectes prudencials.
Entre aquestes condicions figurava que els drets polítics i econòmics de Criteria en CaixaBank no sobrepassin el 40% dels drets polítics i econòmics.
La reducció haurà de permetre l'entrada de nous inversors en l'estructura accionarial de CaixaBank, sense que això afecti a la transacció de permuta d'actius amb el banc.
A més, els consellers dominicals de Criteria en CaixaBank no han de sobrepassar el 40% del total de consellers, i aquesta mateixa estructura haurà de respectar-se en les comissions rellevants del consell.