Ctrl4enviro, el nou ‘Gran Hermano’ de la Copa Amèrica

L’empresa catalana aplica la intel·ligència artificial a sistemes d'identificació d'esdeveniments

Els impulsors de Ctrl4enviro  | Cedida Els impulsors de Ctrl4enviro | Cedida

Barcelona està d'enhorabona perquè ha estat proclamada com la ciutat més intel·ligent de tot Espanya, segons l'estudi Índex Smart Cities Espanya 2023, elaborat per Idencity en col·laboració amb la Fundació Once i el suport del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030. En concret, la ciutat comtal frega gairebé el 80% en la incorporació de solucions intel·ligents a la ciutat. Això és possible gràcies a iniciatives com CTRL4 Enviro, que mitjançant la innovació tecnològica es proposa "aplicar la intel·ligència artificial a sistemes d'identificació d'esdeveniments, des d'alguna cosa senzilla que sigui reconeixible a partir de la imatge com per exemple quanta gent camina pel carrer, quin tipus de vehicles, etc., fins a veure quina és la contaminació que hi ha a l'aire simplement a partir de la imatge", apunta Anton Gomà a VIA Empresa, CEO de CTRL4 Enviro, una aplicació de la intel·ligència artificial, sistemes de monitoratge ambiental, industrial i urbana per millorar el consum d'energia.

L'emprenedor Anton Gomà va llançar el 2006, amb el suport de Barcelona Activa, ​​CTRL4 Enviro, l'empresa catalana experta en solucions avançades per a control i monitoratge que usa la intel·ligència artificial mitjançant l'ús de sensors i càmeres. Neix amb el propòsit de personalitzar les càmeres per cada escena i oferir una millor precisió i, d'aquesta manera, diferenciar-se de la resta per a detectar situacions de mobilitat urbana que es vulguin donar a conèixer.

Gomà explica que l'empresa neix arran d'un estudi de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) sobre la contaminació en piscines cobertes que se centrava a optimitzar l'ús de productes químics en l'aigua. No obstant això, el seu enfocament ha evolucionat al llarg dels anys. El 2014 es van diversificar cap a solucions basades en visió per ordinador i van implementar el seu primer projecte de comptatge de vianants en Barcelona. Amb el temps han desenvolupat diferents solucions personalitzades que apliquen la visió per ordinador i aprenentatge automàtic per a la gestió d'estacionament, piscines intel·ligents, optimització de les operacions de remuntadors en estacions d'esquí i control de la disponibilitat d'amarraments en ports esportius i ports. "Ara mateix treballem per set ports al món, entre ells el Port de Barcelona, Sarassota a Florida i per l'Autoritat Portuària del Marroc", apunta el CEO de CTRL4 Enviro.

Gomà (CTRL4 Enviro): "Ara mateix treballem per set ports al món, entre ells el Port de Barcelona"

Des d'aleshores, compten amb una trentena de clients arreu del món com a Europa, als Estats Units i al Marroc, ja que "l'avantatge que fem és que són sistemes d'informació i això vol dir que es poden crear, desenvolupar i posar en marxa remotament", apunta el CEO. L'empresa, que de moment no vol donar xifres de facturació i no es marca cap objectiu econòmic, apunta que no ha necessitat rondes d'inversió perquè "hem tirat sempre amb autofinançament, o sigui que hem cobert el funcionament de l'empresa amb els mateixos clients", reconeix Gomà. A més, argumenta que preveuen fer projectes cada cop més ambiciosos en termes tecnològics, científics i d'impacte en la millora ambiental.

‘PortSurveyor.AI’, el projecte amb el Port de Barcelona

El projecte anomenat PortSurveyor.AI va de bracet amb el Port de Barcelona a causa de la celebració de la Copa Amèrica. "Consisteix a posar en marxa un sistema de control del trànsit dins el port que inclogui tota mena d'embarcació". "Existeix ja un sistema per satèl·lit que és el que s'utilitza a tots els ports per a geolocalització, però només és obligatori per a vaixells grans, d'unes certes característiques", afegeix Gomà. Atès que els velers de la Copa Amèrica no tenen el sistema i compartiran la dàrsena amb els ferris, el Port intenta coordinar aquesta coexistència de la millor manera possible. Per aquest motiu, el projecte PortSurveyor.AI té la missió de determinar la geolocalització mitjançant múltiples càmeres de qualsevol cos flotant damunt l'aigua.

De les piscines a la Copa Amèrica

CTRL4 Enviro ha evolucionat a un equip de cinc persones i ja disposa d’una trentena de clients, des d'instal·lacions esportives, municipis i estacions d'esquí fins a ports dedicats principalment al control de la disponibilitat d'amarraments. Destaquen casos d’èxit com ara la instal·lació d’una càmera en un quad per recorrer la platja de Castelldefells al 2020, arran de la covid-19, amb l’objectiu de monitorar l’aforament o streetfloV, un projecte que va guanyar l’'Open Challenge en 2015 promogut per l'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) per a comptar les persones que assisteixen a esdeveniments festius a la ciutat com les festes de la Mercè. Per a aquest, es van utilitzar onze sensors de càmeres tèrmiques en diferents llocs per a comptar persones.

El 2024 es presenta com l'any "d'aconseguir fer coses que altres no fan". El que més els motiva és fer coses noves i plantejar els seus mateixos reptes com l'últim, que ha estat la detecció i mesura de contaminació ambiental a través de la imatge. "A partir del que veu una càmera, dir quins són els principals contaminants de l'aire que hi ha en aquella zona que està veient la càmera. Unes zones extenses com una ciutat o un port, per exemple", comenta Gomà.

El 2024 es presenta com l'any "d'aconseguir fer coses que altres no fan"

Després de quasi dues dècades dedicant-se plenament al seu projecte, l'emprenedor valora el fet de veure com l'equip va creixent en l'àmbit personal per resoldre's els diferents reptes que es proposen, "estic parlant de la satisfacció de fer coses cada vegada més complexes, que és el que penso que hauria de ser la motivació principal per al moment de treballar", conclou Gomà, qui assegura que "d'aquí a un temps es donarà per fet que a través de la imatge es poden veure coses que en aquests moments no s'estan plantejant perquè ja no hi serem nosaltres, hi serà tota la competència que haurà sortit al nostre costat, però aquesta idea ha sigut nostra".

Més informació
Park4Dis, la imprescindible 'app' per a les persones amb mobilitat reduïda
Dàlia, la startup catalana que trenca els tabús de la salut íntima de la dona
Manina Medtech, o com facilitar l’èxit de la fecundació 'in vitro' amb IA
Seven Sector, el Securitas Direct d’Internet per a les pimes
eTrivium, la startup que evita la fuga de coneixement
Avui et destaquem
El més llegit