• Empresa
  • Cunit dóna el vistiplau al càmping-resort amb llacuna per practicar surf a la Masia Cal Pla

Cunit dóna el vistiplau al càmping-resort amb llacuna per practicar surf a la Masia Cal Pla

El projecte preveu una inversió de 40 milions d'euros i la creació de 150 llocs de treball directes i 390 d’indirectes

Masia Cal Pla
Masia Cal Pla
Redacción VIA Empresa | ACN
Barcelona
17 d'Abril de 2023
Act. 17 d'Abril de 2023

El govern de Cunit (Baix Penedès) ha aprovat inicialment el pla especial urbanístic per implantar un càmping-resort amb llacuna per practicar surf a l’entorn de la Masia Cal Pla, la qual està previst rehabilitar amb el mateix projecte. La Junta de Govern Local del 28 de març també va donar el vistiplau a l’Estudi Ambiental Estratègic i va acordar suspendre l’atorgament de llicències i altres autoritzacions vinculades a tota l’àrea afectada pel pla urbanístic. El projecte, presentat públicament el desembre del 2021 pels promotors i l’Ajuntament, preveu la creació de 150 llocs de treball directes i 390 d’indirectes. El pla entra ara en fase d’al·legacions.

Segons el projecte exposat fa un any i mig, es tracta d’una instal·lació pionera a Catalunya, iniciativa de l’empresa Wavegarden. Es preveu una inversió de més de 40 milions d’euros per crear un recinte de càmping i una piscina d’onades, anomenats Wavegarden Eco Lodge i Wavegarden Barcelona-Cunit. Es preveu que ocupin 15 de les 24 hectàrees que té la finca de Cal Pla.

Els promotors estimen que cada any l’espai podria atraure 105.000 visitants. La mateixa companyia té instal·lacions similars al Brasil, Corea del Sud, Suïssa, Austràlia i el Regne Unit, mentre n’estan projectant mig centenar més arreu del món.

Pel que fa a la llacuna per practicar surf, la previsió és construir a Cal Pla un espai de 26.000 m3 d’aigua, una quantitat que els promotors assimilen al 4% de la capacitat del Canal Olímpic de Castelldefels o a l’aigua necessària per regar un camp de futbol professional durant un any i mig. Segons els càlculs de l’empresa, la llacuna tindrà capacitat per un centenar de persones cada hora, preveient espai per a surfistes professionals i també per a principiants.

I la sequera?

Davant l’actual context de sequera i les projeccions de futur pel que fa al consum d’aigua a Catalunya, l’alcalde de Cunit, Jaume Casañas, ressalta que fins ara la Generalitat ha emès informes favorables al projecte. En aquest sentit, sosté que Cunit disposa de reserves d’aigua que sobrepassen el consum habitual del municipi i assenyala la possibilitat d’utilitzar sistemes com la regeneració si fos precís.

“Comprenem que l’aigua és un tema sensible, però buscarem la manera adequada per fer possible el projecte a través de noves tecnologies i de polítiques de rehabilitació de l’aigua”, garanteix l’alcalde, que celebra que la iniciativa de Wavegarden “és un bon projecte per Cunit, que donarà posicionament turístic al municipi”.

L'impacte del projecte

A part de la llacuna, la previsió és que el resort Eco Lodge tingui 422 places per pernoctar, entre bungalows, parcel·les per tendes i autocaravanes. Els promotors garanteixen que estarà integrat al paisatge i mantindrà al màxim la vegetació actual. Casañas avança que l’Ajuntament ha començat a arranjar els entorns de la finca, i recorda que la companyia s’ha compromès a permetre l’accés als jardins de forma oberta.

El projecte, a més, inclou la rehabilitació de l’edifici modernista, emblema de la finca. Es tracta d’una masia construïda a principis del segle XX, “i que tots els cunitencs tenen present al seu imaginari cultural i patrimonial”. L’alcalde recorda que l’edifici està en un moment de degradació avançada i assegura que l’Ajuntament hauria hagut d’invertir prop de sis milions d'euros si hagués volgut assumir la seva recuperació amb fons municipals.

Quan Wavegarden va anunciar el projecte, el desembre del 2021, la intenció era que totes les instal·lacions estiguessin en marxa el 2025. El govern local declina anticipar si aquest calendari es podrà complir ja que, assenyala, dependrà de l’agilitat dels tràmits administratius i urbanístics.