Que la despoblació del camp és un fet trist, tothom n’estarà més o menys d’acord. Ara bé, n’hi ha que d’aquest èxode aprofiten per apostar per la reconversió professional. Que una masia abandonada es reconverteixi i passi a ser un establiment de turisme rural i doni feina és, doncs, una bona notícia. I si, a més, és turisme rural de luxe, doncs tampoc li farem un lleig. És el cas de les cases la Vella Farga, el Mas de Torrent o el Mas Mariassa, tres antigues masies reconvertides a llogarets amb encant (i spa), que van acompanyats d’històries de reciclatge professional.
De la ramaderia a gestionar tres cases al Solsonès
A pocs minuts de Solsona i envoltades de camps i boscos hi ha les masies de La Cirera d'Avall, la Vella Farga i L'Avellana. Totes tres són antics masos reconvertits al turisme rural. El propietari de les masies i, ara, empresari de l'hostaleria, Martí Angrill, explica que l'empresa familiar dedicada a la ramaderia havia adquirit diverses terres amb les cases a dins. El fet de passar-se al turisme rural va ser una "decisió molt pensada i premeditada", explica.
L'Avellana és la primera que l'empresa familiar va transformar en casa de turisme rural l'any 2009. Aquesta masia era de la família Angrill i explotaven les seves més de 100 hectàrees de terreny per a l'activitat ramadera i agrícola. Aquesta casa data del segle XVIII i ha estat restaurada respectant l'arquitectura original i els materials de les cases de pagès catalanes, com ara la pedra i la fusta. La casa compta només amb set habitacions, "però totes les comoditats", afirma l'empresari.
El segon mas que van comprar i adequar va ser La Cirera d'Avall, un any més tard que el primer, també amb només set habitacions, cadascuna amb el nom d'una herba aromàtica, amb banys i piscina. "La diferència és que en aquesta vam apostar per instal·lar un spa" subratlla.
La joia de la corona, però, és la Vella Farga, obert el 2015. "Un hotel rural de luxe de quatre estrelles superior", diu Angrill. Una masia del segle XI restaurada i amb tots els conforts d'un hotel de luxe amb 12 habitacions amb nom com La Pubilla, L'Hereu, El Mossèn, etc. que fins i tot compten amb llar de foc.
La decoració i interiorisme de totes tres cases ha estat feina d'Angrill, que confessa ser "un petit addicte als antiquaris", i de la seva dona, la Gemma Riberta, expedagoga. Ambdós han esdevingut empresaris del sector turístic després d'invertir anys d'obres i uns quants centenars de milers d'euros -"no sabria dir quant", riu Angrill-.
Angrill prové d'una família dedicada a la ramaderia, però s'ha reconvertit a empresari de l'hostaleria
Les cases estaven deshabitades des de feia més de 30 anys. L'empresa familiar va comprar les finques per poder tenir-hi els animals i "les cases formaven part de les antigues explotacions, però van quedar buides", segurament per l'èxode rural cap a la ciutat. Ara, aquestes cases rurals donen feina a 10 persones, "tot i que per ser una zona no gaire turística és més complicat atraure talent i també turistes", diu l'emprenedor.
D’un restaurant a Andorra a un hotel a Tarragona
El Mas Mariassa era una masia que data del principi del segle XIX a Pratdib. Actualment és un hotel de quatre estrelles de només set habitacions regentat per la Raquel Navarrete i el seu marit, en Francesc Vellsolà. "La Mariassa era una senyora de Colldejou que es dedicava a fer favor als passants", riu Navarrete "quan vam comprar la finca feia més de 100 anys que era abandonada i en runes, sense aigua ni llum. La vam arreglar i quan vam investigar sobre la història de la casa ens va agradar el nom de la senyora i ens el vam quedar", recorda la mestressa. La parella va adquirir la possessió l'any 2005 i el van obrir tres anys més tard, "just en una època molt dura, quan va esclatar la crisi", diu.
Aquesta parella va deixar la seva vida a Andorra per "anar a buscar en Brad Pitt a Pratdib", fa broma Navarrete. Els van arrabassar una finca que van veure anunciada en una revista andorrana, on volien fer-se una caseta pels caps de setmana. Enamorats d'aquell entorn, no van deixar passar l'oportunitat de comprar la finca on ara hi ha l'hotel: "Vam donar la paga i senyal ràpidament".
Vellsolà es dedicava a l'hostaleria, "tenia un restaurant molt conegut, el Molí dels Fanals" i ella és professional de l'educació, amb 14 anys d'experiència en un centre d'educació especial. Ell va deixar la restauració i ella l'escola en una fal·lera de reconversió professional -i d'intencions- per muntar una casa rural de luxe. "En Francesc ho va tenir molt clar", recorda. Després de dos anys llargs d'obres "i vuit mesos d'aturades per problemes cadastrals" van obrir aquest hotel de quatre estrelles.
Navarrete i Vellsolà van deixar les seves feines a Andorra per obrir un establiment rural de luxe a Tarragona
Aquest "raconet de món" que ha respectat l'estructura i forma del mas està enmig del camp envoltat d'ametllers, avellaners i oliveres. Ofereix una "cuina tradicional catalana posada al dia amb un producte molt bo i de proximitat", afirma. A més, també compta amb un spa exterior i una sauna finlandesa, piscina i un restaurant. Per aquest pont, segons diu Navarrete, faran el ple: "A tope".
De la promoció immobiliària a l'hostaleria
Xavier Roca és el director general de l'empresa familiar propietària del Grup Mas Torrent, que gestiona diversos restaurants a la Costa Brava -entre ells un al Far de Sant Sebastià- i altres hotels i cases rurals.
Mas de Torrent és un hotel de cinc estrelles obert 10 mesos a l'any que forma part de la cadena Relais & Châteaux. La casa compta amb 38 habitacions tipus suite, deu de les quals a la masia i la resta en bungalows separats, set dels quals amb piscina privada. L'hotel també compta amb dos restaurants, un spa de 600 metres quadrats, pista de tennis i de pàdel.
Figueras va deixar l'activitat immobiliària per dedicar-se exclusivament al 'hobby' de ser hoteler
La família Figueras va adquirir la possessió l'any 1977. El patriarca de la família arriba des de Barcelona als anys 60 a l'Empordà i compra la Masia Can Damià, a prop del Mas Torrent, a on hi feien vida uns masovers que tenien cura de la terra. Quan el senyor Figueras va comprar les terres encara hi havia activitat, "els masovers la treballaven i tenien bestiar", explica el directiu.
Posteriorment, "en un viatge entre la Toscana i la Provença va decidir fer-hi un hotel de cinc estrelles obert tot l'any inspirat en aquelles zones", explica Roca. La família Figueras es dedicava a la promoció immobiliària: "En un principi obrir l'hotel s'ho va prendre com un hobby, però ara ja és la seva activitat principal"
Les obres van acabar l'any 1988 i va obrir les portes. "L'any que ve farem 30 anys", puntualitza el director general de l'empresa. Al principi l'establiment comptava amb 32 habitacions i es va ampliar amb més cambres, un segon restaurant i l'spa. I darrere del Mas de Torrent van venir les altres obertures: el Far de Sant Sebastià i l'hotel Albons, venut posteriorment i amb més establiments d'hostaleria i restauració.