En plena campanya electoral, el debat de la Cambra de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació de Barcelona ha arribat a la televisió pública. Concretament, al programa Els Matins de TV3. Com en les grans nits de futbol, cap dels aspirants estava disposat a cedir la més mínima quota de pantalla i és per això que la taula ha comptat amb les millors estrelles per a l'ocasió: els tres presidenciables Enric Crous, Carles Tusquets i Ramon Masià i les llistes Eines de País i 50a50 representades per Joan Canadell i Anna Gassió, respectivament. A cinc bandes i amb un final inesperat, amb foc creuat però a discreció entre candidats.
Des de bon començament, el periodista Albert Closas ha recordat que hi ha fins a 423.146 potencials electors cridats a les urnes entre el 2 i el 8 de maig que han de decidir qui són els 40 membres del ple de la Cambra de Comerç de Barcelona. Les 20 cadires restants que seran decisives es divideixen entre 14 grans empreses i sis representants patronals.
Un cop fetes les presentacions, el debat cameral no s'ha fet esperar. Els discursos eren els de sempre, tot i que en un canal de comunicació diferent. "Volem que la Cambra serveixi per fer efectiva la República", ha començat Canadell. "Ens han dit que som la candidatura de les dones com si fos una etiqueta", ha afegit Gassió.
Impugnació? En defensa dels gestors
El vot electrònic ha estat el primer a entrar en escena, i Masià no ha desaprofitat l'ocasió per fer reviure el fantasma de la impugnació d'ara fa tot just una setmana: "Hi ha dubtes que hi hagi garanties per a l'autenticació... Si la Generalitat posa una llei a disposició dels candidats i electors, s'ha de complir i això no queda gens clar i pot ser objecte d'impugnació". Però, aquest cop, ningú més s'ha sumat públicament a favor d'aquesta causa.
Com era d'esperar, no ha falta una estadística tan recurrent com significativa: "La participació a les eleccions del 2010 va ser de l'1,8% del cens electoral, del qual el TSJC va considerar nul el 100% del vot emès per correu postal i només un 9,2% va votar de forma presencial". Canadell encara ha afegit que més d'un 80% dels vots es van fer a través de tres bufets de Barcelona.
Tusquets s'ha mostrat confiat amb l'auditoria externa d'AGTICConsulting alhora que Crous ha defensat "l'honestedat" dels gestors i de les petites i mitjanes empreses. Un moment que ha servit per recuperar el comunicat del Col·legi de Gestors Administratius de Catalunya: "Preguem que els candidats a la presidència de la Cambra de Comerç centrin els seus esforços a donar a conèixer les seves propostes electorals en comptes de posar en dubte l’activitat i la integritat dels gestors administratius, els quals realitzen una activitat professional àmpliament reconeguda i del tot aliena a aquest procés".
Un dard amb seu social (i sobirania fiscal)
Crous que és exdirectiu de Damm i Cacaolat ha llançat el primer dard: "Totes les nostres companyies tenen la seu aquí". Però, ningú ha semblat immutar-se i Canadell ho ha recollit per detallar que des de la candidatura Eines de País es consultarà a l'empresariat català sobre qüestions nacionals, sectorials i territorials. Com a exemple, el fundador de Petrolis Independents ha citat les següents consultes: Els empresaris estan d'acord amb què la Cambra contribueixi en positiu en la construcció de la República? I la sobirania fiscal? S'ha de considerar el rei Felip VI com a persona non grata a la Cambra?
Canadell: "S'ha de consultar als empresaris si estan d'acord amb què la Cambra contribueixi en positiu en la construcció de la República? I la sobirania fiscal? S'ha de considerar el rei Felip VI com a persona 'non grata' a la Cambra? "
Encara lluny de la política, Tusquets ha entrat en acció: "No visc de les grans empreses, però no se les pot dimonitzar. Les grans empreses contribueixen al pressupost de la Cambra de Barcelona i són les que menys en gaudeixen". Al president de Trea Capital i de Banco Mediolanum a Espanya se li atribueix el suport de les també anomenades 14 cadires de plata que no s'escullen per sufragi sinó d'acord amb una aportació voluntària d'almenys 75.000 euros. "Les grans empreses esbiaxen el sistema de vot democràtic", ha reblat Masià.
Copresidència de gènere i un informe d'infraestructures cada tres mesos
La paritat ha ocupat l'espai central del debat televisiu. Segons Gassió, "els candidats no han tingut prou cura en l’elaboració de les seves llistes i el 50a50 ni està ni se l’espera". Canadell ha estat el primer a defensar-se amb una novetat del seu programa: una copresidència de gènere. O el que és el mateix, una president i un president que s'alternin al cap de dos anys.
Gassió: "Els candidats no han tingut prou cura en l’elaboració de les seves llistes i el 50a50 ni està ni se l’espera"
En aquest sentit, Crous ha volgut recordar que la seva és la candidatura que incorpora més dones amb més d'un 30% del total de candidats, algunes d'elles com Imma Amat o Sofia Lluch de 50a50. Masià no ha aprofundit sobre el pes de les dones, però sí que ho ha fet en matèria d'infraestructures: "Catalunya ha tingut sempre un enorme dèficit de transport ferroviari".
I Crous ha intervingut de nou per fer una crítica acompanyada de promesa electoral: "Cada tres mesos farem una roda de premsa explicant la situació i l’estat actual de les diferents infraestructures. És un escàndol que el Port i l’Aeroport de Barcelona estiguin gestionats des de Madrid".
Crous: "Cada tres mesos farem una roda de premsa explicant la situació i l’estat actual de les diferents infraestructures. És un escàndol que el Port i l’Aeroport de Barcelona estiguin gestionats des de Madrid"
"La Cambra ha d’analitzar les oportunitats i l’impacte positiu que té un Estat per a Catalunya, hem de fer de lobby i parlar amb altres regions", ha defensat Canadell alhora que Tusquets emplaçava a teixir "complicitats" amb Andalusia, Múrcia, València i fins i tot, Marroc i França. "La Cambra ha de parlar menys I actuar més, s'ha de tenir una dedicació full time i el president ha de treballar 10 hores al dia", ha apuntalatMasià. Gassió no semblava estar-hi del tot d'acord quan ha alertat que full time a la Cambra implica també oblidar-se del dia a dia d'una empresa, pagar sous o implementar plans d'igualtat, educació o formació.
La traca final
Els minuts finals han estat per a la política i el debat ha pujat de to. Tusquets s'ha mantingut en la línia de sempre: "Independentment de qui mani a la Plaça Sant Jaume o al Parlament que és allà on s’ha de fer la política i també a Madrid, la Cambra ha d’ajudar al país però no s’ha de pronunciar políticament". Crous s'ha mostrat d'acord, tot i recordar públicament que la Cambra va donar la medalla d'honor a Àngel Gozalo, responsable de la Guàrdia Civíl a Catalunya, després de l’1d’Octubre.
Tusquets: "Independentment de qui mani a la Plaça Sant Jaume o al Parlament que és allà on s’ha de fer la política i també a Madrid, la Cambra ha d’ajudar al país però no s’ha de pronunciar políticament"
"L'actual presidència de la Cambra l'ha començat a polititzar, fins i tot està donant suport a una candidatura amb empreses que s'han emportat la seva seu social de Catalunya", ha criticat. El tímid atac inicial cap a Tusquets ja era del tot frontal, emulant així el 'J'accuse!' sobre "el joc brut i les trampes" a la Cambra de Barcelona de principis d'abril.
Masià: "Hi ha dos tipus d'oligarquia: espanyola i catalana. També hi ha grans empreses catalanes com a FemCat que representen els seus interessos, no els dels autònoms ni dels petits empresaris. Volem ajudar a aquells que no tenen padrí"
Així doncs, el punt àlgid del debat cameral ha arribat amb el temps pràcticament exhaurit. I amb foc creuat entre presidenciables que val la pena reproduir:
Masià: "Nosaltres no tenim ningú al darrere, som independents. No tenim grans empreses de l'Íbex com la del Carles Tusquets".
Tusquets: "Tan de bo, ja m'agradaria".
Masià: "Deixa'm parlar per favor, jo no t'he interromput. Hi ha dos tipus d'oligarquia: espanyola i catalana. També hi ha grans empreses catalanes com a FemCat que representen els seus interessos, no els dels autònoms ni dels petits empresaris. Volem ajudar a aquells que no tenen padrí".
Tusquets: "Les normes de les 14 cadires es van aprovar en una Cambra on hi érenCrous i Masià. A mi se m'ha titllat de continuista quan no hi sóc."
Crous: "T'avala el Valls, per Déu".
Tusquets: "El Valls és el Valls i jo sóc jo. Diga-li coses al senyor Valls, però no a mi. Jo no estic a la Cambra, no sóc continuista i no sé a qui votaran aquestes 14 empreses".