Continuïtat o revolució? Candidatura presidencialista o candidatura en equip? Vot electrònic o vot per correu postal? Polititzar la Cambra o deixar la política al marge? Les qüestions són diverses, però els candidats tenen un punt en comú: la necessitat de transformació de la Cambra de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació de Barcelona i assolir la paritat. El debat a les eleccions a la Cambra organitzat per VIA Empresa donava el tret de sortida en un dels llocs més disruptius de la capital catalana: el Payment Innovation Hub situat al Pier 01 amb l'objectiu de demostrar, no només la importància d'aquestes eleccions, sinó també per, en paraules del CCO del Barcelona Tech City, Ricard Castellet, ratificar que a "Barcelona i Catalunya tenim una molt bona oportunitat per estar en el mapa mundial de l'economia".
Amb l'absència de l'economista i advocat Ramon Masià -que va declinar la invitació a última hora-, els participants s'asseien a les quatre cadires amb una crítica també comú: "La Cambra ha estat bastant adormida en aquests darrers anys, no ha estat crítica i no ha estat defensora". El presidenciable Enric Crous obria un debat que ha anat apujant el to a mida que avançaven els minuts. "Volem democratitzar la institució", ha defensat.
__galeria__
La declaració d'intencions de cadascú és clara. La unió fa la força i, passi el que passi, després del 8 de maig, caldrà construir aliances, malgrat que algun candidat pugui utilitzar una de les 14 cadires reservades a les empreses que aporten almenys 75.000 euros l'any a l'ens cameral. Justament per això, segurament tots han combregat amb la mateixa idea: construir una Cambra paritària, que expliqui als autònoms i petits i mitjans empresaris què fa la institució, reforçar el concepte territorial, enfortir el teixit empresarial, votar electrònicament i reformular el funcionament de la Cambra.
Política i empresa, companyes de viatge?
La candidatura independentista impulsada pel fundador de Petrolis independents, Joan Canadell, ha trencat el gel endinsant-se en el terreny polític, cosa que han rebutjat la resta de candidats. La seva premissa és que "cal esdevenir República perquè necessitem un Estat que doni suport a les nostres empreses perquè l'Estat espanyol dóna suport a les seves empreses, però no al teixit real de Catalunya que són les pimes". En aquest sentit, ha afegit que "som independentistes perquè creiem que és el millor per a les nostres empreses".
Davant d'aquesta afirmació, la portaveu de l'Associació 50a50, Carol Daunert, ha saltat per mostrar el seu desacord a l'hora de vincular-ho amb "el tema amb la política" perquè, en el seu cas, subratlla, "tenim dones que pensen de formes polítiques diferents". En una línia similar, la general counsel de Telam i representant de la candidatura de Carles Tusquets, Silvia Sorribas, ha volgut posar damunt la taula que, tenint en compte que "estem en plena revolució industrial, prou feina tenim els autònoms i les empreses com per dedicar-nos a la política", al mateix temps que considera que "per ser transversals has de ser un reflex de la societat".
Canadell: "Defensar els interessos dels empresaris d'aquest país és polititzar?"
Crous també ha volgut dir la seva i, després d'apuntar que "la Cambra és una institució econòmica", ha recordat que "nosaltres hem intentant fer una candidatura el més representativa del que és la societat civil". Tanmateix, però, Canadell, que s'ha mostrat en desacord a aquestes declaracions d'intencions, ha deixat anar una pregunta a l'aire: "Defensar els interessos dels empresaris d'aquest país és polititzar?". I ell mateix ha donat la resposta: "Hem intentat de totes les maneres trobar un encaix amb l'Estat espanyol i no hem pogut, hem tingut un cost d'oportunitat enorme. Quants diners hauríem guanyat en els darrers 10 anys si haguéssim estat independents?", s'ha tornat a qüestionar.
Una defensa d'autònoms, pimes i grans empreses
Partint de la base que, com recorda Daunert, "no és el mateix una startup que un petit empresari", la candidata de 50a50 ha proposat que la Cambra faci plans de formació i assessorament" perquè, per exemple, "mentre una startup necessita trobar finançament, una petita empresa necessita incrementar la seva eficiència mitjançant la tecnologia".
Les propostes són diverses. Canadell, per la seva banda, proposa una reforma de la llei d'autònoms i se suma als objectius comuns de la resta de candidats ressaltant la importància de comptar amb una bona formació. "La Cambra té eines, però n'hem de fer més, hem d'ajudar a la internacionalització dels autònoms i fer una llei d'emprenedoria".
Sorribas: "Si la transformació digital no arriba a les empreses, estan mortes"
Encara en el terreny de la formació, Sorribas destaca la importància de la transformació digital i de fer que arribi a les empreses perquè, assenyala, "si no ho fas, estàs mort". La representant de la candidatura de Tusquets afegeix un punt més a la qüestió i proposa que la Cambra "exigeixi al poder polític legislar per tenir una regulació que beneficiï els empresaris de Catalunya".
Un vot per a les infraestructures
Crous va un pas més enllà i, a banda d'insistir en el fet que la institució compta amb un servei d'intermediació per ajudar les empreses, també considera que la Cambra "hauria de ser la gota malaia de les administracions que no compleixen" i ho ha justificat, sobretot, amb l'argument de l'estat de les obres -o obres que encara ni tan sols han començat- del Corredor Mediterrani, o d'algunes carreteres de Catalunya. "Es triga el mateix a arribar de Manresa a Barcelona que fa 40 anys", ha recordat davant l'atenta mirada del vicerpresident de la seva candidatura i president de Numintec, José Maria Torres.
Crous: "Qui voti serà un heroi"
En això -i en moltes altres coses-, tots hi estan d'acord -o almenys això sembla-, però la tensió preelectoral i la competència entre candidatures està ben present i més encara a només 50 dies per a les eleccions. Segurament per això, les bromes van que corren, i, després que Daunert en sintonia amb Crous lamentés que "hauríem d'estar tots bramant perquè les inversions de Madrid no han vingut quan havien de venir", Canadell ha ironitzat: "Encara em votaràs!".
14 cadires de plata
"Qui voti serà un heroi". Davant la complicació que es presenta a l'hora de votar a les eleccions de la Cambra de Comerç, Crous ha volgut posar de manifest la importància de "canviar de dalt a baix tot el procés electoral de la Cambra: la gent ha de saber per què serveix, quan i com s'ha de votar...". Del seu equip, només quatre són ara membres del ple. L'exdirector general de Cacaolat i Damm ha assegurat que no utilitzarà aquestes 14 cadires per arribar a la presidència.
Daunert, sobre les 14 cadires: "És una manipulació total de la Cambra"
A Canadell i Daunert els seria difícil fer-ne ús perquè no tenen ningú a dins, però, per a la candidatura de 50a50, el fet de no poder triar aquestes cadires és "una manipulació total de la Cambra, la meitat de les cadires pertanyen a la mateixa empresa de manera directa o indirecta". També el representant de la candidatura independentista ha criticat aquest model i ha proposat "fer un pacte aquí mateix perquè ningú no accepti aquestes cadires".
Tanmateix, però, la representant de Tusquets ha deixat oberta aquesta qüestió i no ha volgut confirmar de viva veu si el seu candidat podria accedir a la presidència de la Cambra a través d'aquestes cadires ja que una pertany a Banco Mediolanum, la seva empresa. Ara bé, davant la insistència del públic, i després de repetir en diverses ocasions que "a nosaltres no ens agrada discriminar ningú", ha hagut de dir que Tusquets, "en la mesura que pugui ser president, ho serà".
Vot electrònic, transformació de la Cambra, explicar la institució, apropar-se als autònoms, petits i mitjans empresaris, democratitzar-la i incorporar dones. Objectius comuns, però visions i candidatures diferents. El debat continua obert i la cursa cameral ja fa setmanes que va tallar la cinta que donava el tret de sortida. A poc menys de 50 dies, tot està per decidir, però potser alguns mecanismes acabaran decantant la balança cap a la banda que més força tingui.