• Empresa
  • Les 'deep tech' catalanes, a l'alça: Catalunya creix en projectes de tecnologia profunda

Les 'deep tech' catalanes, a l'alça: Catalunya creix en projectes de tecnologia profunda

Aquestes empreses emergents, que ja són 340 al territori, donen feina a 2.735 persones i facturen uns 166 milions d'euros

Catalunya compta amb 340 startups 'deep tech' | ACN
Catalunya compta amb 340 startups 'deep tech' | ACN
Redacció VIA Empresa | ACN
Barcelona
29 d'Octubre de 2024
Act. 29 d'Octubre de 2024

Catalunya compta amb 340 startups deep tech, un 6% més que l'any passat, segons un estudi presentat aquest dilluns i realitzat pel Departament d'Empresa i Treball a través d'Acció. Aquestes empreses emergents amb arrels en la ciència, la tecnologia o l'enginyeria donen feina actualment a 2.735 persones (un 17% més) i facturen 166 milions d'euros (un 3% més). Respecte de la primera edició de l'estudi, l’any 2022, el nombre de startups deep tech ha crescut un 17%, mentre que la facturació ho ha fet en un 34% i els llocs de treball en un 58%. L'ecosistema deep tech català treballa sobretot en els àmbits de la biotecnologia (37% del total), la intel·ligència artificial (28%) i els materials sostenibles i de frontera (11%).

 

Les dades de l'estudi han estat avançades pel secretari d'Empresa i Competitivitat i conseller delegat d'Acció, JaumeBaró, durant una trobada amb diverses empreses emergents catalanes que han rebut els ajuts de la línia Startup Capital de coinversió en deep tech, que fins ara ha finançat 10 projectes amb més d'1,4 milions d'euros. "Quan parlem d'ecosistema de startups ja no n'hi ha prou amb volum, sinó que també cal valorar la qualitat", ha afirmat Baró. "El creixement sostingut de les empreses deep tech consolida Catalunya com un territori de referència pel que fa al desenvolupament de les tecnologies que definiran les regles del món actual i futur", ha recalcat.

 

El nombre de startups 'deeptech' ha crescut en els darrers tres anys (17%) a un ritme superior que el del conjunt de l'ecosistema d'empreses emergents (11%)

"Aquest conjunt d'empreses pot liderar la generació de noves solucions en àmbits i sectors estratègics per al país", ha afegit Baró, que ha apuntat que gairebé la meitat de les startups deep tech a Catalunya ofereixen aplicacions en l'àmbit de la salut. "I si hi afegim les que operen en l'energia verda sumen el 60% del total", ha puntualitzat el conseller delegat d'Acció, que ha comentat que l'estudi es presentarà oficialment el pròxim 5 de novembre en el marc del Barcelona Deep tech Summit, que organitza BarcelonaActiva. Segons aquesta anàlisi, les deeptech representen el 16% de l'ecosistema d'empreses emergents català. És rellevant el fet que el nombre de startups deeptech ha crescut en els darrers tres anys (17%) a un ritme superior que el del conjunt de l'ecosistema d'empreses emergents (11%).

Barcelona, primer 'hub' del sud d'Europa amb 544 milions

L'anàlisi posa de manifest que Barcelona se situa com el primer hub del sud d'Europa en finançament captat per startups deep tech, amb 544 milions d'euros en el període 2019-2024. En el conjunt d'Europa, la capital catalana se situa per davant de Copenhaguen, Madrid o Amsterdam, entre altres capitals. En aquest sentit, el 78% de les empreses emergents catalanes de tecnologia profunda ha aconseguit finançament de capital risc. D'aquestes, un 40% han captat rondes d'inversió superiors al milió d'euros.