• Empresa
  • La democratització de la indústria 4.0

La democratització de la indústria 4.0

Empreses catalanes lideren la innovació amb projectes punters de robòtica col·laborativa, realitat augmentada o impressió 3D, els sectors que busquen més treballadors

Un dels robots de la firma Universal Robots que s'utilitza en la multinacional Continental | Universal Robotics
Un dels robots de la firma Universal Robots que s'utilitza en la multinacional Continental | Universal Robotics
Barcelona
29 de Gener de 2018
Act. 13 de Febrer de 2018

Quan les coses no les podem tocar és difícil que hi creguem. Passa amb la indústria 4.0 perquè no veiem robots pel carrer però hi són, tant que hi són. A Catalunya són nombroses les empreses que innoven en l'àmbit industrial i que apliquen, amb èxit, projectes de lean manufacturing, impressió 3D o robòtica col·laborativa. De fet, aquesta digitalització dels processos industrials canvia les fàbriques i també el mercat de treball, doncs requereix d'un elevat volum de professionals que siguin capaços tant del disseny com de la programació i execució d'aquestes transformacions. De fet, un estudi de Randstad Professionals presentat aquest dilluns preveu un augment dels enginyers d'automatització i control, enginyers de projectes d'automatització o perfils relacionats amb mecatrònica, electrònica i mecànica.

La recent trobada MarketPlace Industry 4.0 -organitzada per Acció a Barcelona- ha permès conèixer de primera mà a aquestes empreses pioneres del 4.0 que treballen per democratitzar-la. Veure per creure. "El que fem en la nostra empresa és democratització de la robòtica, que qualsevol indústria pugui adoptar mesures robòtiques i fer aplicacions de robòtica col·laborativa", explica Jordi Pelegrí, development manager para Espanya i Portugal de la firma Universal Robots.

La seva companyia desenvolupa robots autònoms per millorar la competitivitat de processos industrials, un procés que confiem revolucionarà la indústria. "La innovació és donar les capacitats adaptades als nostres clients i el que està passant és molt similar al que va passar amb la telefonia: abans, amb Nokia, només teníem telèfons per trucar i ara tenim mapes, correus, fotografies. Amb la robòtica veiem una evolució similar", assenyala.

Pelegrí: "La innovació és donar les capacitats adaptades als nostres clients" 

Evolució i millora del dia a dia, que és el que necessita l'empresa, és el que també assegura haver aconseguit amb els seus projectes la firma Leanbox SL, ubicada al @22 de ls capital catalana. El tècnic Javi Franco ha explicat com, després d'aplicar una de les seves cèl·lules robotitzades, han aconseguit que una mateixa estació de treball que abans necessitava dos treballadors, pugui variar d'un a tres, depenent de les necessitats de la producció. "Vam veure en el mercat quins robots eren capaços de mantenir la flexibilitat que amb el robot tradicional era impossible", apunta.

3D, més barat i més fàcil?

La impressió 3D és altra de les grans novetats que arriba de la mà de la indústria 4.0. De fet, els organitzadors de la jornada han assegurat que, des que es va projectar la jornada el novembre de 2017, des d'Acció han hagut d'ampliar el llistat d'empreses convidades perquè la tecnologia canvia a ritme vertiginós i s'han incorporat nous players. Com Integral 3D Printing Iberia SL, natural de Barcelona i amb seus a Madrid, Bilbao, Logronyo, Saragossa i Portugal, Brasil i Turquia. Joan Carles Fontanals, 3D Printing Director, ha explicat alguns dels projectes que desenvolupa la firma, com la impressió 3D de metall sense postprocessat; "això obrirà moltes portes, per ser competitius hem d'apostar per la tecnologia". Tal com destaca el tècnic, "aquesta nova tecnologia transforma els fluxos de treball, dóna llibertat de disseny i no incorre en costos addicionals i permet guanyar estalvis importants perquè com més complexa és la peça, més baix pot ser el cost de fabricació, a diferència del que passa en la indústria tradicional". Amb tot, afegeix, "tan important és la tecnologia com tots els paquets de software".

Peces del showroom de la firma Integral 3D Printing Iberia SL
Peces del 'showroom' de la firma Integral 3D Printing Iberia SL |  Integral 3D Printing Iberia SL 

 

Si, com dèiem, veure és important per creure, a Aumenta Solutions SL ho tenen més fàcil que la resta. Treballem amb la realitat augmentada per fer visible, amb hologrames, el cablejat que es necessita en una instal·lació, per exemple. "La realitat augmentada permet veure-us a vosaltres però amb hologrames col·locats a l'espai i permet fer prototips en 3D per visualitzar productes abans de ser fabricats i interactuar amb ells", exposa Pere Roset, partner & CEO d'aquesta firma barcelonina. En la pràctica, amb la seva tecnologia, l'industrial podrà "veure les posicions del cable un a un i l'operari l'única cosa que haurà de fer és anar al panell i seguir el que veu", matisa el CEO d'aquesta firma que assistirà al Mobile World Congress d'aquest febrer a Barcelona amb estand propi.

Fontanals: "Tan important és la tecnologia com tots els paquets de software

En la mateixa tecnologia treballa la firma Wideum Solutions SL, de Cornellà de Llobregat. Josep López Mancha, CEO, ha exposat el projecte Remote eye, que combina assistència tècnica i smart glassesi que "permet operar amb les mans lliures, cosa que no permet el mòbil". En la mateixa línia treballa Asorcad Engineering SL, empresa de Mollet del Vallès, que executa softwares a escala industrial per fer transformacions digitals, com ha explicat Santiago Corral, tècnic comercial.

Un sensor a la rampa

Maccion Lean Solutions SL, firma de Sant Salvador de Guardiola, treballen amb sensors, "sensoritzant" capses, carretilles, rampes, elements tots integrats en una fàbrica. "Ens permet fer una gestió intel·ligent de la logística, perquè el sensor es col·loca a la rampa i detecta si hi ha material i quan torna a detectar capsa, el sistema s'activa", explica Pau Feliu Orive, CEO i responsable tecnològic.

 

Sense cables, amb autonomia de 10 anys, destaca que les peces dissenyades per l'empresa -proveïdora de les multinacionals Magneti Marell, Gedia i Continental- milloren els temps de resposta i la càrrega de treball dels operaris. "Els sensors ens donen flexibilitat, la nostra filosofia és que quan alguna cosa s'escalfa a la planta, volem sentir l'escalfor".

Feliu: "La nostra filosofia és que quan alguna cosa s'escalfa a la planta, volem sentir l'escalfor"

Per últim, i entre altres companyies, la firma Safelayer Secure Communications SA, amb seus a Madrid i al World Trade Center de Barcelona, especialitzada en ciberseguretat, també ha participat en la jornada explicant els seus projectes de mà d'Eric Piroux, director comercial. La companyia és altra de les participants del pròxim Mobile World Congress que se celebrarà a Barcelona al febrer. Allà per tant podrem veure, creure... i tocar.