Acaba el 2024 i, amb ell, els tradicionals esmorzars i brindis de Nadal de les principals patronals catalanes i agents econòmics per fer un balanç anual. Motius per treure pit? A Pimec ho tenen clar: la patronal de la petita i mitjana empresa ha celebrat mig segle de vida i, a més, han entrat al diàleg social estatal per primera vegada a la història. Pel que fa a Foment del Treball, reivindiquen la seva “frenètica activitat diària” i la seva defensa dels interessos empresarials en tots els àmbits possibles, mentre que la Cambra de Comerç de Barcelona celebra el primer any del nou mandat de Santacreu amb beneficis, després d'anys de pèrdues.
L'absentisme laboral, l'excés de burocràcia i la possible reducció de la jornada laboral, entre els principals temes dels agents econòmics
Amb diagnòstics similars en algunes problemàtiques, les dues principals patronals catalanes reivindiquen que cal continuar lluitant contra l’absentisme laboral, reduir l’excés de burocràcia i tractar a fons la reducció de la jornada laboral, en què es mostren contraris tot i que, molt possiblement, la mesura, capitanejada per la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, vegi la llum molt aviat.
Pimec celebra 50 anys exhibint “veu pròpia”
Pel president de Pimec, Antoni Cañete, aquest 2024 ha estat un any “molt especial i excepcional perquè han celebrat 50 anys de vida”. Cañete ha tret pit de l’acte multitudinari celebrat al Palau Sant Jordi el passat 25 de juny, la celebració de la 37a edició dels Premis Pime i el pas endavant que ha suposat l'entrada al Consell Econòmic i Social.
El dirigent català s’ha mostrat molt crític amb la burocràcia, la lluita contra la morositat i l’OPA hostil anunciada pel BBVA al Banc Sabadell, amb l’impacte que tindria la concentració bancària en l’ocupació. També ha demanat més justícia fiscal.
Per a Pimec l’any 2025 també estarà marcat per la celebració d’eleccions, que es faran al febrer (en una data encara per concretar). L’actual president de la patronal ha anunciat que té intenció de presentar-se a la reelecció. “Faré el que em diguin els socis”, ha dit. “Em vaig comprometre a estar dos mandats, i el meu compromís amb l’entitat continua, si els socis ho consideren oportú”, ha afegit. Cañete és president de Pimec des del febrer del 2021.
Pimec tancarà el 2024 amb 24 milions d'euros de facturació gràcies a l'activitat diària
Des de Pimec també han fet una valoració interna positiva de l'any. Actualment compten amb 146.000 associats -han crescut un 6% respecte a l’any passat- i tenen 325 gremis i associacions adherides. El dirigent de la patronal afirma que tancaran el 2024 amb 24 milions d’euros de facturació gràcies a l’activitat diària. Pimec gestiona el seu dia a dia majoritàriament en territori català, però també té seus a Madrid i Brussel·les. Disposen de 640 empresaris als seus òrgans de govern.
La patronal ha aprofitat la trobada per avançar algunes previsions del pròxim any. De fet, segons ha avançat Oriol Amat, catedràtic de la UPF BSM i president de l'Observatori de la PIME de Pimec, un 50% de les pimes catalanes espera augmentar les vendes. A més, una gran part d’elles augmentarà la despesa en maquinària i equipament i sobretot en tecnologies digitals. També en innovació i R+D. A més, el 32% d’elles augmentarà plantilla. Entre els reptes de les pimes l’economista ha assenyalat la captació i retenció de talent, la pressió sobre marges i les dificultats administratives.
Foment del Treball: calen uns pressupostos i un marc estable
“Volem un 2025 amb el màxim de riquesa que es pugui distribuir a la societat”, ha declarat el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre. Entre els principals objectius de la patronal hi ha el de continuar influint al govern català i espanyol i que es garanteixi un marc d’estabilitat política per desenvolupar activats empresarials. Llibre reivindica l’aprovació dels pressupostos generals i que s’aposti per un nou finançament, ja que fa “10 anys que està caducat”.
Foment del Treball avisa que pactar la reducció de jornada entre govern espanyol i sindicats sense comptar amb els empresaris és "irregular" i "trenca les regles del joc"
Ja fa mesos que Foment del Treball lluita contra la reducció de la jornada laboral a 37,5 hores i demana que hi hagi un acord, "com s’ha fet en 45 anys d’història entre sindicats, empresaris i govern". La patronal catalana avisa que pactar la reducció de jornada entre govern espanyol i sindicats sense comptar amb els empresaris és "irregular" i "trenca les regles del joc" que s'han establert des que hi ha democràcia. En aquest sentit, Llibre ha agraït al ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, que es mostri "dialogant" i "sensible al que reivindiquen els empresaris des de la perspectiva de la negociació col·lectiva". "A la coalició hi ha una ànima més impositiva, d'imposar els criteris al marge de la negociació col·lectiva i del diàleg amb els empresaris com és la de la vicepresidenta segona del govern, Yolanda Díaz", ha conclòs.
La nova Cambra de Santacreu: entre beneficis i canvis interns
En el tradicional còctel de Nadal a la Llotja de Mar de Barcelona, el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Josep Santacreu ha fet un discurs amb la premsa econòmica per fer balanç de l'any i definir els reptes del 2025. A part de destacar les incerteses globals a causa de la victòria de Donald Trump als Estats Units, les diverses guerres que hi ha al món i el multilateralisme, també ha volgut fer èmfasi en la debilitat industrial europea.
L'impuls del manifest per la reforma en el finançament de Catalunya i la desburocratització de l'Administració, entre les accions de l'any per la Cambra
Per altra banda, entre els motius que des de la Cambra se senten orgullosos d'aquest any, és en haver treballat en dos grans reptes de país com són el manifest per la reforma en el finançament a Catalunya que van impulsar i signar juntament amb unes 19 entitats econòmiques i socials més, a més del crit unànime per aturar la burocràcia a l'Administració: 411.804 noves normes en 42 anys. El Fòrum d’Entitats per la Reforma de l’Administració (FERA) va exhibir força en un acte amb 300 entitats adherides i va reclamar un pas endavant per a una administració més eficient.
Des de la Cambra també han explicat que han acabat amb resultats positius aquest any i deixen enrere les pèrdues dels últims anys. Santacreu, que fa un any que està en el càrrec, té clar que vol una "Cambra eficient, propera i atenta" i, d'aquí que hagi estat un any de reorganització i moviments interns a l'entitat cameral. Finalment, una de les possibles novetats que podrà veure la llum és la futura llei de cambres catalana, l'eterna assignatura pendent. I una primera petició: les cambres catalanes demanaran una aportació pública de 10 euros per empresa.