• Empresa
  • Desmuntant mites: què significa realment ser empresari?

Desmuntant mites: què significa realment ser empresari?

Per connectar amb més força l’empresa i el jovent es podrien reforçar i diversificar les relacions existents entre les escoles i universitats, i facilitar espais conjunts per a la innovació

Una de les sessions més recents del programa Escola i Empresa a l'Institut Puig Reig | Femcat
Una de les sessions més recents del programa Escola i Empresa a l'Institut Puig Reig | Femcat
Laia Rogel | VIA Empresa
CEO de La Pometa
01 d'Abril de 2025

La majoria de joves creuen que els empresaris i empresàries tenim un camí planer, molt còmode, econòmicament parlant, i lliure de preocupacions. Una visió bastant generalitzada en tota la societat, però que realment està molt lluny de la realitat. 

 

Amb iniciatives com Escola i Empresa, quan els expliques el teu dia a dia, els múltiples pals que toques, el no tenir horari fix, s'adonen que ser empresària o empresari no és una alternativa tan fàcil. Cal desmitificar el rol de l'empresari. De la meva experiència en concret, donada la tipologia de la meva empresa (publicitat), generalment els crida molt l’atenció la tipologia de serveis, el treball constant que fem amb la creativitat i que potser les nostres jornades són poc monòtones. 

Val a dir que m'ha sobtat, en positiu, veure com el jovent valora molt les empreses que aposten per la sostenibilitat, la igualtat, l'ètica i la inclusió social, aspectes que cada cop estan més presents en la nostra manera de treballar. De fet, en algunes ocasions, he tingut la percepció de fins i tot empoderar a algunes de les noies assistents, i això és un dels millors regals. 

 

Crec que el sector empresarial té un paper clau en el desenvolupament del talent i les competències del jovent, i de fet hauria de reforçar-lo, ja que és un motor fonamental per la seva incorporació en el món laboral i el creixement econòmic i social general. Però també és cert que és necessari un pla formal i remunerat des de l’àmbit de l’empresa, amb petits grups, per participar en aquests contactes, pel fet que les hores invertides en xerrades suposen una aportació voluntària de l’empresari. 

"El sector empresarial té un paper clau en el desenvolupament del talent i les competències del jovent, i de fet hauria de reforçar-lo"

Per altra banda, per connectar amb més força l’empresa i el jovent, crec que es podrien reforçar i diversificar les relacions existents entre les escoles i universitats, i facilitar espais conjunts per a la innovació, com ara laboratoris d’idees, hackatons o concursos. 

Com a empresària voluntària d’Escola i Empresa, em motiva poder aportar la meva experiència i coneixements, i, sobretot, fer que els joves vegin que hi ha possibilitats reals de viure del món empresarial. També, que s’adonin que al món de l’empresa hi juga un paper molt important la petita i mitjana empresa. Dit en altres maneres, que poden impulsar empreses persones normals que tinguin molta motivació i il·lusió de fer-ho, i no només aquells que hereten un projecte empresarial familiar.  

"Crear una empresa ve acompanyat d’un creixement personal enorme"

En tot aquest procés, hi ha hagut moments en què els estudiants han fet preguntes que m’han sorprès i m’han fet reflexionar. Per exemple, en acabar l’última xerrada, l’alumnat em van demanar estar més estona parlant amb mi, sense deixar de llençar preguntes i curiositats. I realment crec que sentien que els podia resoldre dubtes, o aportar una altra perspectiva a la seva visió. 

En totes aquestes intervencions, he insistit molt al fet que entenguin que no han de tenir por, que és molt bonic i necessari prendre riscos a la vida per fer realitat els somnis. Que crear una empresa ve acompanyat d’un creixement personal enorme, i que cal aprendre a gestionar l’estrès per a tirar endavant amb els projectes.  

Per a mi, participar a Escola i Empresa és molt més que explicar què fas o com funciona el món empresarial. És una oportunitat per connectar amb les noves generacions i inspirar-les en el seu camí. És una experiència bonica de viure, especialment quan connectes amb un grup i veus que de cop se’ls il·lumina la cara, i això és degut al fet que has aconseguit retenir la seva atenció, quelcom avui dia és tot un repte! 

Et dona molta satisfacció personal i et fa conscient del deure que també tens amb la societat, la necessitat d’entendre l’equilibri entre l’empresa i la societat civil. 

Amb la col·laboració de:

 

FEMCAT I KUTXABANK LOGOS

* Laia Rogel, CEO de La Pometa, és ponent del programa des del 2020 i ha fet vora 6 sessions sobretot a centres de la província de Lleida.