• Empresa
  • El Despertador, o com gestionar la transició laboral

El Despertador, o com gestionar la transició laboral

L’empresa catalana que proporciona eines per ajudar les persones a fer el canvi del 'tic' al 'tac'

L'equip de 'El Despertador'  | Cedida
L'equip de 'El Despertador' | Cedida
12 de Setembre de 2024

A setembre el mercat laboral es desvetlla després de les vacances d'estiu i torna a la rutina, cosa que sovint comporta la temuda síndrome postvacacional. Un estudi recent deLinkedIn revela que el 60% dels espanyols es planteja canviar de feina abans que acabi l'any, iniciant així el joc de les contraofertes salarials. Per afrontar aquests canvis, hi ha una entitat que ofereix eines útils per gestionar la transició laboral: El Despertador. Aquesta empresa se centra a desenvolupar habilitats emocionals, millorar competències i fomentar l'autolideratge, facilitant així una adaptació més efectiva a noves oportunitats professionals.

El concepte del Despertador és una metàfora per descriure el viatge entre dos estats: el ‘tic’ i el ‘tac’. “El ‘tic’ representa un temps inconscient en què les persones es troben en una inèrcia reactiva, funcionant en pilot automàtic. En aquest estat, sovint ens queixem o ens sentim víctimes de les circumstàncies. En canvi, el ‘tac’ és el temps amb consciència, quan canviem la nostra perspectiva i comencem a sentir-nos protagonistes de les nostres accions. En aquest moment, assumim la responsabilitat de les nostres decisions i del que fem”, explica Anna Soriano i Oliver, codirectora de El Despertador. Aquesta entitat va ser creada amb l’objectiu de proporcionar eines per ajudar les persones a fer aquest canvi del ‘tic’ al ‘tac’.

El Despertador se centra a desenvolupar habilitats emocionals, millorar competències i fomentar l'autolideratge

Per aquest motiu, els emprenedors Anna Soriano i Oliver, psicòloga especialitzada en ecologia emocional, i Jordi Muñoz, coach (orientador) van fundar El Despertador el 2010 amb el suport de Barcelona Activa. Aquesta entitat, ubicada a Barcelona, té l'objectiu de guiar les persones en els processos d'autolideratge personal i professional i es dedica a realitzar accions i projectes en el camp del lideratge personal i l'acompanyament en processos de canvi. 

"Som una organització que acompanya a les persones en el seu procés d'autolideratge mitjançant una metodologia vivencial i creativa," apunta la codirectora a VIA Empresa. Anna Soriano i Oliver destaca que treballen a través de quatre àrees principals. La primera és l'orientació i desenvolupament professional, on ajuden les persones a explorar la seva vocació. La segona àrea és la gestió d’equips i clima laboral, centrada a millorar la comunicació, la cohesió i la innovació en equips d'administració pública i empreses privades. La tercera àrea se centra en el benestar emocional, proporcionant suport en la gestió emocional del canvi i la incertesa. Finalment, la quarta àrea ofereix eines per acompanyar als formadors.

Facturació de 350.000 euros i expansió digital

L'equip de vuit persones de El Despertador ofereix els seus serveis amb tarifes que van des de 75 euros fins a 200 euros per hora. Atenen organitzacions com l'Administració Pública, fundacions, entitats, ONG, empreses privades, escoles i universitats. També ofereixen serveis a persones individuals i professionals que desitgin millorar el seu benestar emocional, explorar la seva orientació vocacional o adquirir noves competències en àrees com l'orientació, l'autolideratge i la gestió emocional.

El concepte de 'El Despertador', amb 230 clients des del seu llançament, va registrar una facturació de 350.000 euros el 2023 i preveu arribar als 400.000 euros per a finals de 2024. La codirectora explica que actualment l'entitat està centrada en el creixement. “A curt termini, volem iniciar una nova línia de formació en línia. La idea és que comenci a l'octubre i el primer curs que oferirem serà Benestar a la feina. A més d'escriure un llibre per redefinir els mites que imperen a la societat actual com el progrés, l'èxit o la felicitat que veurà la llum a Sant Jordi”, afegeix. 

El Despertador va registrar una facturació de 350.000 euros el 2023 i preveu arribar als 400.000 euros per a finals de 2024

“L’any vinent volem crear una mena de comunitat despertadora, on les persones puguin pagar una quota anual per accedir a tot el material que oferim”, apunta Soriano i Oliver. A més, continuaran amb la mateixa línia de treball que han seguit des del principi, realitzant accions i projectes en l’àmbit del lideratge personal i l’acompanyament en processos de canvi. “Des dels nostres inicis, ens hem centrat en la idea que cadascú de nosaltres pot proporcionar-se el seu propi benestar i en la importància de sentir-se protagonista de les mateixes vides,” conclou la codirectora.