El 1991, Josep Ramon Subirà va crear un taller de fabricació a Lleida per produir mobiliari per a cuines professionals d'acer inoxidable. Va ser el naixement de Distform, que ha equipat cuines d'arreu del país i que va acabar inventant un forn innovador i revolucionari per cuinar a baixa temperatura que es troba a restaurants amb tres estrelles Michelin com El Celler de Can Roca o a Cocina Hermanos Torres.
"Josep Ramon Subirà treballava en el sector i va decidir emprendre el seu propi projecte", explica Àlex Vidal, actual director general de Distform, que té presència a més d'una trentena de països.
El secret de l'èxit
Durant els primers vint anys, Distform es va centrar en el mobiliari de cuina d'acer inoxidable per restaurants, hotels i grans centres. Va anar desplegant una xarxa de distribuïdors, que van ser la base de la seva expansió: "El projecte va anar creixent a mesura que creixia l'hostaleria a l'Estat espanyol".
L'empresa es va convertir en un referent pel sector i Àlex Vidal explica un dels punts que sempre els ha reconegut: "Ens vam diferenciar per la rapidesa i l’agilitat encara és avui el cor del negoci. Tenim un catàleg molt gran i som capaços d'expedir una comanda en 24 o 48 hores". Una de les claus per aconseguir-ho ha estat sempre l'aposta per maquinària puntera. "En les obres i projectes es valora molt la rapidesa", emfatitza.
La gran revolució
El 2011 va ser un any crucial per Distform amb la creació de la marca MyChef en un nou exercici d'emprenedoria. A través d'una aliança amb El Celler de Can Roca, s'endinsen en la fabricació de forns professionals i assoleixen una fita mundial: llancen al mercat el primer forn amb tecnologia Tektherm, capaç de cuinar a baixa temperatura sense necessitat del bany maria. La tecnologia, la investigació i la recerca esdevenen puntals per Distform.
Aquesta tecnologia s'ha materialitzat en patents mundials: "Nosaltres oferíem un forn amb fluctuacions molt petites de temperatura, de 0,2 graus. Cap forn al mercat ho feia". Alta tecnologia dissenyada i feta a Torrefarrera que revolucionava les millors cuines del món.
"Quan vas a una cuina, el que el cuiner valora i té més vincle és amb el forn. Era el valor afegit i nosaltres hi podíem aportar valor", destaca Vidal, que afegeix: "Abans veníem rapidesa i agilitat. Amb Mychef, venem tecnologia".
Del Celler de Can Roca a la Cocina Hermanos Torres
La combinació de tecnologia, fiabilitat i estètica van convertir els forns de Mychef en uns referents. Això els ha obert les portes d'algunes de les cuines més rellevants del món, com El Celler de Can Roca, Cocina Hermanos Torres, Albert Adrià o Martín Berasategui. Ara han obert una nova línia en supermercats com l'Esclat, que incorporen forns per cuinar peix als clients. I en grans cadenes com Baleària.
Vidal: "La fabricació és tota a Lleida, és un valor afegit"
Això els dona un segell de confiança per anar a l'exterior. Per exemple, ara han arribat a un acord amb la xef de rebosteria Camila Garcia, molt reconeguda a Xile. Cada any fabriquen uns 3.000 forns des de Catalunya i més de la meitat de les vendes són internacionals: Singapur, Dubai, Kuwait, Hong Kong o Dinamarca són alguns exemples.
"La fabricacio es tota a Lleida. És un valor afegit", recalca Vidal, que explica que ara invertiran tres milions d'euros a la fàbrica i generaran més de 30 llocs de feina.
Els camins se separen
Fins al 2023, Mychef era una marca de Distform. Llavors van decidir separar els projectes amb dos companyies independents. Aquest any, el projecte especialitzat en forns, que també fa abatidores i envasadores al buit, espera superar els 13,5 milions d'euros. Amb Distform, que ven sobretot mobiliari de cuina al mercat espanyol, estan al voltant dels 12 milions i tenen l'objectiu de mantenir "l'excel·lència" en les operacions i créixer en volum.
Amb Mychef, l'objectiu és ambiciós: "Volem posar un forn a cada cuina professional". Uns forns únics amb accent lleidetà.