"El que hem viscut fins ara no és teletreball", destaca la presidenta de la Comissió Dona i Empresa de PIMEC, Iolanda Piedra, en la presentació de les conclusions del II Congrés Dona i Empresa organitzat per la patronal de la petita i mitjana empresa catalana. Aquesta conclusió és la mateixa que ha posat damunt la taula (virtual) Laia Bonet, tinenta d'alcaldessa de l'Àrea d'Agenda 2030 i Transició Digital de l'Ajuntament de Barcelona en l'edició online del WomanLider TIC 2020. "El que hem fet fins ara no és teletreball, és treball des de casa", apunta Bonet. La celebració simultània d'aquests dos esdeveniments amb perspectiva de gènere ha deixat palesa que la problemàtica actual de les dones en l'àmbit laboral neix de la desigualtat estructural, l'assumpció de més responsabilitats durant el temps de pandèmia i la bretxa digital que arrossega sent el 51% de la població.
En la presentació de PIMEC, en què també ha participat el secretari general, Antoni Cañete, Piedra ha explicat que calen referents com a mancança principal, tant en el món laboral com en l'acadèmic, "les dones són només el 7,5% de les referències als llibres de text". Seguint el mateix discurs reivindicatiu, durant el WomanLider TIC 2020, Bonet ha recordat que va ser una dona, Marta Continente, qui va impulsar la primera web corporativa de l'Ajuntament de Barcelona -"sent pionera a Europa"- l'any 1995. Actualment Continente és gerent d'Innovació i Transició Digital en l'Ajuntament de Barcelona, on també col·labora un altre referent, Tere Serra, directora de la consultora TESEM, tal com ha destacat Bonet.
Anys després, totes coincideixen a assenyalar que la carrera de la tecnologia no es pot perdre ara, encara menys ara diríem. Piedra ha recordat que a les empreses TIC les dones només participen en 1 de cada 3 llocs de treball, en una economia en la qual ja lideren més les empreses tecnològiques que no altres com les d'automoció, més destacades abans. "Ara per ara, la valoració no pot ser positiva, mentre hi hagi bretxa. La valoració és de tristesa, de fractura, negativa, però per altra pensem que és una oportunitat única si sabem aprofitar-la i si sabem capacitar-les perquè sàpiguen desenvolupar el seu talent dintre de les capacitats pròpies d el’STEM, les xarxes, etc.", ha recordat Piedra.
Entre les recomanacions que deixa el II Congrés Dona i Empresa, Piedra ha enumerat crear programes per a capacitar i recapacitar dones en coneixements i habilitats tecnològiques; donar ajuts i finançament en condicions preferents per a la digitalització de pimes creades per dones; o per a portar endavant programes de mentoria a escala local per acompanyar a les pimes creades per dones en el procés de digitalització; establir criteris de discriminació positiva en les beques per a estudiants dones en les carreres tecnològiques; o dissenyar i desenvolupar un Pla Estratègic per la Digitalització en femení en accions impulsades des del sector privat que complementi el Pla Dona i TiC adoptat pel Govern.
Piedra: "Tenim una oportunitat única si sabem aprofitar-la i si sabem capacitar-les perquè sàpiguen desenvolupar el seu talent dintre de les capacitats pròpies d el’STEM"
En la mateixa línia s'ha desenvolupat el congrés organitzat per Dones en Xarxa, amb un panel eminentment femení, format entre altres per Laura Flores, subdirectora General d'Intel·ligència Artificial i Tecnologies Habilitadores Digitals a l'executiu central i que ha darrerament hi ha format part de l'equip de direcció de l'app RadarCOVID; també per Joana Barbany, directora general de Societat Digital; o Cristina Colom, directora de Digital Future Society en Mobile World Capital Barcelona.
La conferència inaugural ha anat a càrrec de l'enginyera alacantina Nuria Oliver, cofundadora i presidenta d'ELLIS, l'European Lab for Learning and Intelligent Systems. Oliver és també alta comissionada de la Generalitat Valenciana per a la Intel·ligència Artificial i des de fa 52 setmanes està elaborant una enquesta en què analitza els efectes de la pandèmia, la predisposició a futurs confinaments, etc. de la població. "L'enquesta la responen en un 40% homes i en un 60%, dones. Elles sempre estan més disposades a ajudar", ha explicat Oliver.