• Empresa
  • Dribia, l'art de transformar una empresa

Dribia, l'art de transformar una empresa

Un estudi d'innovació especialitzat en ciències de dades

Pol Colomer i Oleguer Sagarra, cofundadors de Dribia | Cedida
Pol Colomer i Oleguer Sagarra, cofundadors de Dribia | Cedida
Barcelona
30 de Setembre de 2021
Act. 30 de Setembre de 2021

L'univers de les empreses cada vegada està més digitalitzat. Tot i això, moltes de les empreses encara estan lluny d'aconseguir automatitzar els seus processos o aconseguir gestionar la quantitat de dades que arriben a les companyies. Aquests problemes han obert un forat -molt gran- en el mercat i moltes companyies especialitzades en la gestió o organització de dades han emprès projectes per tal d'ajudar a transformar les empreses. Aquest és el cas de Dribia, un estudi d'innovació que amb la col·laboració de Barcelona Activa, ha aconseguit aplicar el mètode científic a l'empresa.

 

"Som una empresa jove disposada a crear projectes d'impacte", explica Oleguer Sagarra, cofundador i coCEO de la companyia. Ell, juntament amb el seu soci Pol Colomer, ambdós doctorats en física, van decidir emprendre aquest viatge, fa gairebé cinc anys, per tal de marcar la diferència i apostar per donar serveis a totes aquelles empreses que no sabessin com utilitzar les seves dades: "El nostre producte és la nostra metodologia", explica Sagarra. Així doncs, l'empresa ja ha treballat amb més d'una cinquantena d'empreses creant projectes relacionats amb la ciència de dades.

El seu públic objectiu són empreses amb una facturació d’entre 50 i 1.000 milions d’euros, però sense ser pimes, perquè tal com explica el coCEO de la companyia, “els seus projectes tenen cost i, per tant, van destinats a empreses amb gran capacitat per assumir tota la classe de costos”. A part, Dribia treballa amb empreses que no tenen la gestió de dades automatitzada o no han començat a gestionar-la, per això una vegada comencen els seus projectes obren dues línies d’actuació: “No només aportem la implementació de la iniciativa sinó que també ajudem en l’estratègia, per tal d’acompanyar les empreses”, descriu Sagarra.

 

Sagarra: "Per a nosaltres la transparència i el servei als clients és essencial"

Aquest estudi d'innovació treballa amb empreses privades, però també dedica part dels seus esforços als projectes de l'administració pública i a la recerca. En paraules del cofundador, "un 90% dels seus clients són privats, un 5% públics i un altre 5% de recerca". A més la seva filosofia és de codi obert, el que significa que entreguen els seus projectes de manera totalment transparent i oberta per tal que els seus clients puguin fer els canvis pertinents i seguir-hi treballant: "Per a nosaltres la transparència i el servei als clients és essencial", diu el coCEO de Dribia. És per aquesta transparència i sinceritat que les empreses són recurrents amb els projectes de la companyia i moltes vegades no només controlen un únic projecte per a una companyia sinó una sèrie.

Un mercat per a tothom

Pel que fa a la competència del sector, Sagarra explica que el mercat de les dades és un mercat relativament nou i molt gran, per tant "hi ha espai per a moltes més empreses de les que ja hi ha actualment". A més, Dribia està només especialitzada en ciència de dades i, encara que pugui treballar d'altres àmbits, el seu focus està en aquesta manera de gestionar-les.

Sagarra: “Crec que el volum del mercat fa que ningú es trepitgi”

“Crec que el volum del mercat fa que ningú es trepitgi”, reflexiona Sagarra. Així doncs, en el mercat hi ha empreses de programari, empreses especialitzades en ciència de dades o inclòs grans consultores molt avançades, “que juguen a la Champions”, tal com explica el cofundador de la companyia.

El balanç positiu

Dribia porta al voltant de cinc anys plantejant projectes i ajudant a les empreses en la seva gestió i automatització de dades. Des que van començar Sagarra explica que han aconseguit fer créixer l’equip  i que “el balanç és molt positiu”. La companyia aplica polítiques d’igualtat en la seva contractació i de les 24 persones que treballen per Dribia, més d’un 30% són dones. A més la companyia treballa en remot des de sempre i aposta per aquesta metodologia de treball: “Nosaltres ja treballàvem en remot molt abans que la covid”, afegeix el coCEO.

La companyia segueix complint els objectius que es va marcar el principi. Les dades no han deixat de créixer i la seva gestió acaben convertint-se en la solució de moltíssimes empreses, “és un mercat poc madur”, recorda el coCEO, però tot i això les empreses estan apostant per les metodologies de Dribia. I és que tal com explica Oleguer Sagarra: “L’èxit prové d’una combinació de sort, privilegi i molta feina”, i Dribia n’és l’exemple.